Nātrene. Uzzini, kā tā izpaužas un kā to ārstēt

Nātrene. Uzzini, kā tā izpaužas un kā to ārstēt

23. Jul 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāda no māmiņām jautā „no kā rodas nātrene? Cik ilgā laikā tai jāpāriet? Kā palīdzēt mazulim, lai mazinātu niezi?

To stāsta Māmiņu Kluba eksperte, dermatoloģe Džuljeta Ulmane. 

Nātrene ir ātrā tipa alerģiskā reakcija. Tās cēlonis varētu būt gan kāds ārējais kairinātājs, gan pārtika. Speciāliste atklāj, ka ārējo kairinātāju spektrs ir ļoti plašs. Tie varētu būt gan kosmētiskie līdzekļi, gan augi, kam bērns pieskāries, gan dažādas augu sulas un kukaiņu kodumi.

„Nātrenes gadījumā alerģiskā reakcija ir ļoti strauja. Tas saistīts ar to, ka organismā palielinās imūnglobulīns E, kas ir galvenais, lokālu ādas tūsku cēlonis. Pārsvarā šajā gadījumā alerģiskā reakcija progresē strauji, apmēram, diennakts laikā. Tā varētu progresēt pat divu, trīs, līdz 12 stundu laikā,” stāsta Džuljeta Ulmane.

Speciāliste atklāj, ka tad, ja alerģisko reakciju bērnam izraisījis kukaiņa kodums vai kāda viela, kuru viņa organisms nepieņem, un bērnam sniegta pirmā palīdzība, uzklājot kādu no pretalerģiskajiem krēmiem, alerģiskā reakcija vairumā gadījumu pazūd divu dienu laikā.

Kādi ir nātrenes simptomi?

Nātrenei raksturīga piepacelta, sarkana āda un neregulāras formas pleķi, kas palielinās izmēros un niez. Šīs, ātrā tipa alerģiskās reakcijas ietekmē, var pasliktināties bērna pašsajūta, viņš var kļūt nemierīgs. Tāpat nātrenei raksturīga paaugstināta temperatūra un tūska.

Viena no iespējamajām nātrenes alerģiskajām izpausmēm ir Kvinkes tūska. Tās dēļ bērnam var aizpampt kakls un būt apgrūtināta elpošana.

Savukārt bites vai kāda cita kukaiņa koduma gadījumā, var iestāties arī anafilaktiskais šoks, kas ir viena no bīstamākajām alerģiskajām reakcijām.

Kā mazināt alerģiskās reakcijas? 

„Ātro alerģisko reakciju gadījumā varētu lietot kādu antihistamīnu saturošu ziedi, bet, ja mājas aptieciņā ir kāds no antihistamīna līdzekļiem, piemēram, „Klaritīns”, „Zirteks” vai „Tavegils”, var iedzert arī to. Tomēr gadījumā, ja situācija pasliktinās, noteikti jāsauc ātrā medicīniskā palīdzība un jāmeklē palīdzība medicīnas iestādē. Jāatceras, ka nātrene var būt gan vieglas formas, gan smagākas,” atgādina dermatoloģe.

Māmiņu Klubs

Vai tavam bērnam ir bijusi nātrene? Kā to ārstēji?