Mūsu rotaļlietu stāsts

Mūsu rotaļlietu stāsts

23. Apr 2012, 16:00 mamma27 mamma27

 

Bez kādas mīļas rotaļlietas manuprāt nav izaudzis neviens. Arī man bērnībā bija mīļa mīkstā manta –zaķis Baltausis. Tas bija paliels zaķītis ar kuru devos gulēt, braucu uz laikiem pie omes un ņēmu visur līdz kur vien varēju.

Tagad kad mēģinu atcerēties,kā tad bija manā bērnībā- atceros,ka bija mantu kast, kurā bija lelles, kluči, gumijas mantas un pāris mašīnas. Leļļu rati arī man bija,tā ka tādas tipiskas meiteņu mantas. Daudz rotaļlietu nebija,jo tajos laikos vairāk tomēr skrējām ārā, spēlējām spēles , dzīvojāmies smilšukastē. Tomēr visas mantas ko atceros pārsvarā tika pirkuši vecāki. Bija lietas ,kuras tika dāvinātas, bet mazāk.Tomēr salīdzinot ar tagadējo situāciju mantas tika pirktas ļoti reti un mājās arī nebija īpaši daudz.

Kad gaidīju pirmo mazuli, tad ejot garām veikala plauktiem gribējās pirkt visādus grabuļus, un mantas,kaut arī sapratu,ka tās jau noderēs tikai bērnam paaugoties. Vērojot, ko pērk citi vecāki domāju,ka savējo noteikti neizlaidīšu un nepirkšu visu ko viņš sagribēs, mēģināšu ierobežot un izvērtēt vai tā lieta tiešām ir nepieciešama,lai nav skandāli veikalos. Tagad gaidot otru mazuli ,neskatos un nepērku neko,jo grabulīši ir saglabājušies no pirmā bērna un pārējās mantas,tad pirkšu,kad pienāks attiecīgais vecums.

Pirmā lieta ko nopirkām gaidot Adrianu bija grabulis. Jo šķita ,ka tā ir lieta,kas bērnam noteikti noderēs.

Vairāk arī neko nepirkām grūtniecības laikā.

Tomēr mazajam piedzimstot šķita,ka vajag tak kādas mantas.Un tad nu uz 6 mēnešu jubileju nopirkām basketbola grozu,kas jāsaka bija pilnīgi lieki. Jo kaut kādu interesi viņš sāk izrādīt tikai tagad –četros gados.

Laba lieta ko iegādājāmies bija runājošais suns,kas tika pirkts uz astoņiem mēnešiem. Šis tiešām bija labs pirkums,jo mazajam patika gan astoņos mēnešos,gan tagad ,kad ir jau četri gadi –dzied līdzi, klausās ,skaita un runā.

Vēl uz Ziemassvētkiem nopirkām datoru,kur ir burti,mūzika. Jāsaka ,ka arī šis pirkums bija mums-vecākiem,jo lai arī mazais viņu spaidīja ,tomēr reālāk tādas lietas ir pirkt uz trīs gadiem,kad ir saprašana lielāka.Jo šobrīd tas dators vairāk ir sadauzīts un sabojāts un jēgas īsti nekādas.

 

Tā kā pašā sākumā piedzimstot mazulim bija skaidrs,ka mantiņas viņam nepatīk,tad apmeklējot bēbīšu skoliņu iepazinos ar dažādām pašgatavotām lietām. Arī mēs mājās mēģinājām šo to gatavot- pudelēs sabērām zirņus, pupas, griķus. Tie labi skanēja un mazajam ļoti patika. Uz gada vecumu arī uzšuvu lupatu lellīti,ar ko Adrianam ļoti patika spēlēties un bija brīdis,kad viņš pat gultā ņēma viņu blakus.

Vēl tētis pats pagatavoja piramīdu, jo skatoties veikalā,cenas šķita tik lielas un tā kā viņš ir galdnieks ,tad tikām pie koka piramīdas.

 

Kad mazais bija paaudzies un arī tagad katru lieku pērkot cenšos izvērtēt vai bērns ar viņu spēlēsies, vai būs interesanti vai šī lieta ko dod viņa attīstībai un protams arī cenu.

Tētis gan vairāk padodas kārdinājumam un nopērk populārās mantiņas, par ko runā multfilmās , dārziņā vai laukumā citi bērni.Kaut arī uzskatu,ka ir vajadzīgas arī tās ,jo tas bērniem ir kopējas intereses un viņi var spēlēties,tomēr nevajag pārforsēt,lai nav tā ,ka tikko parādās kāds jauns Ninjago modelis,tā obligāti tas ir jāpērk.

 Jau kopš dzimšanas cenšos vairāk pirkt mantas ,kas ir attīstošas. Jo varbūt arī lietiņas ,kas ir priekam,tomēr uzskatu,ka bērnam spēlējoties ir jāmācās un jāattīstās. JO rotaļa jau ir sava veida skola,kad viņš caur sev tīkamu veidu apgūst daudzas dzīvei nepieciešamas lietas.Tāpēc arī mūsu mantu plauktā ir diezgan daudz attīstošās lietas.

{fotoblog:4398}

Arī manam Adrianm,kuram jau ir četri gadi ir mīļākās rotaļlietas. Viena no tām ir guļamais kaķītis, kurš tiek ņemts blakus gulēt ejot. Kurš vienmēr atrodas viņa gultiņā. Līdzi gan nekur mēs viņu neņemam,jo manuprāt,tā ir tā drošības sajūta,ka kaķīts gaidīs mājās un Adrians zina,ka viņš atgriezīsies.

Otra mīļākā lieta šobrīd ir Ninjago griežamie spineri,ar ko tad var spēlēties gan ar tēti,gan dārziņā. Topa lieta šobrīd bērniem,kas man īpaši nepatīk.

 

Tā kā es tāda praktiska mamma,tad šobrīd ļoti vēlētos mazajam iegādāties kādu jaunu spēli. Tā kā viņš jau ir tajā vecumā,kad patīk galda spēles, tās attīsta gan domāšanu, gan palīdz izprast kas ir uzvaras prieks un zudējums. Māca pacietību, uzmanību un atjautību, māca skaitīt un palīdz attīstīties bērna domāšanai.

 Mans rotaļlietu tops no dzimšanas līdz 3.gadu vecumam.

Grabulis –kožamais riņķis. Tā ir pirmā mantiņa ko manuprāt var pirkt un praktiski arī noder. Attīsta dzirdi un mazais droši var bāzt mutē un grauzt. Graužot trennē smaganas un tā kā daudzas no šīm mantām ir liekamas ledusskapī,lai paliek vēsas un palīdz pārvarēt zobiņu nākšanu.

Bumbas. Tās manuprāt ir noderīgas no dzimšans līdz sirmam vecumam.Katrā vecumā izmantojot ,kā nu vajag un ko nu prot izdarīt. Ar šo eža bumpu ir mazulītim labi masēt kājiņas ,rociņas viņu pašu. Ar citām bumbām var mētāties, ripināt ,satvert sviest ,mest,ķert. Attīstīt dažādas darbības.

3. Piramīdas

Attīsta mazulītim satveršanas prasmes, loģisko domāšanu liekot pēc formas,lieluma, krāsas vai kā citādi.

4. kluči

Darbojoties ar klučiem bērns attīsta tausti, sīko pirkstu muskulatūru,kas vēlāk noder gan rakstīšanai,gan lasīšanai, runāšanai. Attīsta fantāziju un iztēli. Prasmi salikt un sastiprināt klučus kopā un atdalīt.

5. grāmatas ar skaņu efektiem vai atveramiem attēliem

Iemācās gan redzēt ,gan sadzirdēt dažādas lietas. Un arī praktiski darojoties nenogurst un trennē uzmanību.

6. Mantas ,kas attīsta dzirdi, tausti , redzi.

Dažādas attīstošās rotaļlietas,kur var mazais pats darbties un darbības rezultātā viņš ko jaunu iemācās.

7. puzles ir labs veids kā trennēt atmiņu un pacietību.

8. materiāli ar ko var veidot-mīklas, plastalīns.

Kad darbojas pirkstiņi,tas bērnam palīdz gan attīstīt runas prasmi,gan iztēli. Un protams arī iepriecina mazo cilvēku.

9. Galda spēlēs-burvīgs veids kā saliedēt ģimeni. Pavadīt vakaru kopā visiem,jo mazajam ir vajadzīga abu vecāku uzmanība ,un kur gan citur ,ja ne vakarā pasēdēt un uzspēlēt kādu spēli visiem kopā. Proatms arī spēles attīsta prasmi skaitīt, liek bērnam saprast,ka spēlē un arī dzīvē mēs ne tikai uzvaram bet arī zaudējam.Tāpēc galda spēles ir lielisks veids kā caur rotaļu to pastāstīt bērnam.

 

Kas tad būtu jāņem vērā iegādājoties rotaļlietas bērnam:

Vai lieta ,ko vēlamies pirkt atbilst vecumam, vai mazulim tā varētu būt interesanta un viņš pratīs to izmantot. Kvalitāte- vai manta nesatur detaļas,kas ātri var salūzt,atdalīties un tādējādi mazais var aizrīties vai kā citādi kaitēt savai veselībai. Kā šī lieta palīdzēs mazajam attīstīties,ko tad viņš apgūs spēlējoties tieši ar šo mantiņu.

Šīs ir manuprāt nozīmīgākās lietas, pie kā jāpiedomā pērkot kādu jaunu rotaļlietu bērnam.

Iepirkšanā eksperte 2012: otrais uzdevums! Piedalies!

www.galleriariga.lv