Mazulis grib stāvēt

Mazulis grib stāvēt

07. Oct 2010, 20:48 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņa Sanita jautā: meitiņa vēl nesēž, bet grib stāvēt, vai tas ir labi?

 

Labdien! Manai meitiņai ir 6 mēneši, viņa vēl nesēž, bet ļoti grib visu laiku stāvēt kājās! Vai tas ir labi? Kad mazuli var sākt sēdināt?

{pic:1}

Atbild pediatre-neiroliģe Vizma Meikšāne:

 

Pastāv uzskats, ka tas, ko bērns pats var izdarīt, netiek ierobežots. Ja mazulis ieķeras gultiņas redelēs vai vecāku drēbēs un tādejādi pieceļas stāvus, tad par to vecākiem nav jāsatraucās, bet ja vecāki ņem bērnu rokās un liek uz kājiņam, lai vienkārši sagādātu mazulim prieku, tad tas nav ieteicams. Bērni vienmēr vēlās 2 mēnešus ātrāk darīt to, ko nemaz vēl nemāk. Pāragra bērna fiziskā attīstība var liecināt par muskuļu tonusu, kā arī var vēlāk radīt problēmas garīgajā attīstībā.

 

Runājot par sēdināšanu - principā sēdināt nevar.

 

Agrākos laikos ierastā zīdaiņu sēdināšana spilvenos nenāk par labu mugurkaulam, kas vēl nav gatavs turēt smago galvu. Tā tiek apgrūtināta elpošana, jo plaušas un vēdera orgāni tiek saspiesti. Zīdaiņiem muguras skriemeļi ir mīksti, tie pārkaulojas pakāpeniski, un, tikai trenējot vēdera un muguras muskuļus, veļoties un rāpojot, bēbītis gatavojas sēdēt. Sākumā bērns mācās velties, tad rāpot un tikai tad, kad pats tam ir gatavs, drīkst sēdēt.

 

Uzdod savu jautājumu arī Tu, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!

17. Jan 2010, 13:41

Mums ar mazais jau 6 mēnešos cēlās kājās, pamatīgi satraucāmies, jo bija dzirdētas visādas lietas- i par muskuļu tonusu, i par kājiņu deformāciju. Taču dakterīte teica to pašu, ka ja mazais pats ceļas, tad viss kārtībā, arī muskuļu tonuss mazajam nebij 😀