Lielākais bērns apceļ jaunāko. Ko darīt?

Lielākais bērns apceļ jaunāko. Ko darīt?

30. Jan 2011, 21:16 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā rīkoties, ja lielākais bērns sācis terorizēt mazāko? Konsultē bērnu psihiatrs Gunārs Trimda.

Jautājums:

Mans puika Rinalds 2.4gadi iesācis " iekaustīt" mazo māsu 8 mēneši. Viņš uzsit viņai pa galviņu, pagrūž, spiež rociņu, bieži uzbļauj, ka mazā sabīstas un sāk raudāt.P ie tam, kamēr viņa nerāpoja, nestāvēja tas nebija, viņš viņu pārsvarā mīļoja.


Es saprotu, ka viņam ir parādījusies konkurente un tā ir viena no greizsirdības izpausmēm. Mēs ar vīru cenšamies ar viņu runāt, skaidrot, ka māsa maza un jāmīļo, ka Rinaldiņš ir mīļš, māsa mīļa un mamma ar tēti arī mīļi. Viņš liekas, saprot, saka jā,samīļo māsu un mammu.Bet tas nepalīdz, tad vīrs uz minūti nolika stūrī, kur viņš paklausīgi gāja ar( ar interesi noraudzījāmies, ka viņš zina, kas tas ir, jo iepriekš to nebijām darījuši). Tomēr pāri darīšana māsai turpinās. Nezinu, ko darīt,ka runāt, jo negribas,lai viņš sāk māsu neieredzēt, jo regulāri par to tiek aizrādīts!

1

Atbild Gunārs Trimda, bērnu psihiatrs tālr.28603764:



Visticamāk Jūsu brāļa agresijas izpausmes iemesls ir greizsirdība pret jaunāko māsu.
Vispirms pieņemat visas dēla emocijas, arī viņa dusmas. Varat teikt : "Jā, var redzēt, ka tev nepatīk jaunākā māsiņa un tu ļoti gribētu, lai viņas šeit nebūtu. Tu vēlētos būt ģimenē vienīgais bērns. Tu dusmojies, kad redzi, ka es noņemos ar tavu māsiņu. Tu biji tik dusmīgs, ka biji gatavs iesist viņai. To es nepieļaušu, bet tu man noteikti pasaki, kad jutīsies pamests. Ja tu jūties vientuļš un pamests, es veltīšu tev vairāk laika.”

 

Aicināt bērnu runāt par savām jūtām un nenosodāt par to. Padomājat kā paši izpaužat savas dusmas, mācat tās nenoliegt, bet izpaust adekvātā veidā.
Atrodat laiku, ko veltīt tikai dēlam. Uzturat acu kontaktu, cieši apskaujat un samīļojat viņu. Sakāt, ka mīlat viņu joprojām. Iesaistāt viņu arī māsiņas kopšanā un pasākat par to paldies. Tas piešķirs Jūsu dēlam nozīmības sajūtu un mazinās greizsirdību.