Lai bērnam veselīgs smaids!

Lai bērnam veselīgs smaids!

13. Apr 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par mutes veselību un higiēnu svarīgi rūpēties jau bērnībā. Kā pareizi kopt bērniņa zobus, kādus tīrāmos līdzekļus izmantot un, kādēļ regulāri jāapmeklē higiēnistu un zobārstu, skaidro zobu higiēniste Inita Čeire.

Ikdienas kopšana

Bērna mutes ikdienas kopšanai jāiegādājas mīkstu birstīti un atbilstošu zobu pastu. To izvēloties, jāskatās, lai zobu pasta būtu ar fluoru, kura daudzums ir 500 ppm.

Tā kā kalcijs un fluors paši par sevi ir zoba mikroelementi, ļoti labi, ja tie ir arī bērnu zobu pastas sastāvā. Tāpat, arī ksilitols, kas iedarbojas uz baktēriju, kura izsauc kariesu.

Tātad, vislabākā zobu pasta būs tā, kuras sastāvā būs visas trīs aktīvās vielas: kalcijs, fluors un ksilitols.

Bērnam noteikti nekaitēs zobu pasta ar kādu patīkamu papildus garšu, piemēram, apelsīnu vai zemeņu. Turklāt, ar šādu zobu pastu, mutes un zobu ikdienas kopšana būs patīkamāka. Galvenais, lai uz zobu birstes tiktu uzlikts tikai mazs pastas zirnītis – ne vairāk!

Cik bieži jātīra zobus?

Tāpat kā pieaugušajiem, arī bērniem zobus obligāti jātīra vismaz divas reizes dienā – no rīta un vakarā, vislabāk, protams, pēc katras ēdienreizes.

Īpaši svarīgi zobus tīrīt pirms gulētiešanas, jo dienas laikā, kad bērns runā, kustās un ir aktīvs, viņam izdalās siekalas, kas zobus attīra dabīgā veidā. Savukārt, tad, kad bērns naktī guļ, zobi un smaganas atrodas pilnīgā sausumā. Un, ja tie pirms miega nav iztīrīti, tad pastāv lielāks risks, ka radīsies smaganu iekaisumi un zobi vairāk bojāsies.

Kā izvairīties no smaganu iekaisuma?

Pat svarīgākais, zobus regulāri un rūpīgi tīrīt. Tam jāizmanto mīksta birstīte ar mazu galviņu, ar kuru veic apļveida kustības. Tad, tīrot zobus, vienlaicīgi tiks masētas arī smaganas.

Jo vairāk smaganu aiztiek, jo stiprāki un elastīgāki kļūst visi sīkie, ap zobu un smaganām esošie asinsvadiņi, un arī pati smagana ir veselīgāka un nesāpīgāka.

Daudz labāk bērna smaganas masēt tieši ar zobu birsti nevis ar pirkstu, vai tam paredzētiem, speciāliem gumijas stimulētājiem.

Zobārsta un higiēnista apmeklējums

Teorētiski, gan pie zobārsta, gan zobu higiēnista, bērnam vajadzētu iet reizi pusgadā. Higiēnista apmeklējums ir svarīgs tādēļ, ka speciālists liek speciālas aplikācijas, lai zobi nebojātos.

Ja tas tiek veikts regulāri – reizi pusgadā, parasti zobi ir daudz veselīgāki. Turklāt, katrā zobu higiēnista apmeklējuma reizē, ārsts apskatās arī vispārējo mutes un zobu veselību, un konstatē, vai pastāv kādi bojājumu draudi.

Efektu dod tikai regulāras vizītes pie zobu higiēnista! Savukārt, ja tas nenotiek sistemātiski, īsti „nenostrādā”.

Tomēr galvenais, ikdienu pašam notīrīt aplikumu. Un to darīt tā uzcītīgi, zobus tīrot trīs minūtes, divas reizes dienā – tā, ka redzi – visas bērna zobu starpas un virsmas ir rūpīgi iztīrītas. Arī tad zobiem nevajadzētu bojāties. 

 

Māmiņu Klubs

Kā tu rūpējies par sava bērna zobu veselību?

Piemērota bērniem no 6 mēnešu vecuma

NUK mācību tīrīšanas un NUK mācību masāžas birstītes palīdz bērnam iemācīties tīrīt zobus regulāri.

1. birstīte: NUK mācību tīrīšanas birstīte ar gumijas kodienu izturīgiem izcilnīšiem, paredzēta maigai smaganu masēšanai zobu nākšanas laikā.

2. birstīte: NUK mācību masāžas birstīte ar maigiem, kodiena izturigiem izcilnīšiem, paredzēta migai smaganu un augslēju masāžai zobu nākšanas laikā, un maigai mazo un jūtīgo zobiņu tīrīšanai.

Katrai birstītei ir neslīdošs rokturis paredzēts zobu tīrīšanas apgūšanai, aizargriņķītis novērš iespēju iestumt zobu birsti pārāk dziļi mazuļa mutē, to var ari izmantot kā zobu birstīšu statīvu