Ko darīt, ja naktīs nevis sapņi, bet murgi rādās?

Ko darīt, ja naktīs nevis sapņi, bet murgi rādās?

24. Sep 2012, 00:19 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāda māmiņa uztraukusies par to, ko redz savos sapņos. Vai arī Tevi apciemo murgi? Lasi psiholoģes Diānas Zandes atbildi un uzdod savu jautājumu arī Tu!

 

JAUTĀJUMS

 

Esmu mamma 2 mēnešus lielam puikam! Par viņu esmu ļoooti laimīga! Bet laikam jau zemapziņā šausmīgi baidos.
Sapņoju visādas šausmas - to, ka esmu atstājusi savu puiku kādam, kas to ir kaut kur atstājis un pats nezin kur - tad es skraidu pa visu pilsētu un meklēju, meklēju un nevaru atrast.

 

Vai arī sapņoju, ka esmu slimnīcā, kur arī mans mazais ir pazudis un skrienu pa slimnīcu, kur ir ļoti daudz mammas ar mazuļiem un skatos katram mazulim sejā, lai sameklētu savējo.

 

Un pēdējais sapnis bija visšausmīgākais - biju ar kaut ko aizņemta un apm. pēc 2,5 stundām atcerējos, ka neesmu savu dēliņu apraudzījusi (viņš laukā ratos gulēja), skrienot pie ratiem skrēju cauri siltumnīcai, kur bija šausmīgi daudz spindzeles, pieskrienot pie ratiem ieraudzīju, ka 2 no spindzelēm bija izplēsušas tīkliņā caurumus un tikušas pie mana bērniņa un sadzēlušas viņam sejiņu un viņš, nabadziņš, sapampis un dikti, dikti raud...un tās 2 vēl viņam uz sejiņas sēdēja... 

 


Man šo rakstot vēl acīs asaras skrien... Un tā es murgoju gandrīz katru trešo nakti...  Pa dienu nav gluži tā, ka es dikti baidītos, bet, laikam, pa nakti bailes kaut kā lien laukā.

 

Kā lai no tiem murgiem tiek vaļā? 

 

 

Atbildi sniedz psiholoģe Diāna Zande:

 

 

Diemžēl, es neko citu, kā vien profesionālu palīdzību nevaru ieteikt. Ir gluži dabiski, ka jaunās māmiņas gan grūtniecības laikā (sevišķi, tuvojoties dzemdībām) gan pēc bērniņa dzimšanas izjūt pastiprinātu trauksmi, kas var izpausties murgos.

 

Bet Jūs rakstāt, ka murgi Jums ir jau sen, un šobrīd rada nopietnas bažas. Murgiem var būt ļoti dažādi iemesli, bet, ja šī situācija rada nepatīkamas izjūtas ilgstoši, tad ir jāmeklē risinājums, un tas nebūs ne zāļu tējas, ne cenšanās atslābt.

 

Tas, ko varat darīt šobrīd, kā "ātro palīdzību" , ir - skaidri sev pajautāt - par ko tieši es baidos? Kas ir tas, no kā es baiļojos šobrīd, domājot par savu mazuli? Cik manas bailes ir reālas? Respektīvi - aplūkojiet savas bailes tuvumā. Un tomēr - iesaku meklēt profesionālu palīdzību.

 

UZDOD SAVU JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

 

Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

 

Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem.