Kas ir hendlings?

Kas ir hendlings?

29. Sep 2009, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs nāk talkā vecākiem un jau nākamajā nedēļā uzsāks hendlinga meistarklasi ar fizioterapeiti Klaudiju Hēlu priekšgalā. Bet tagad- uzzini, kas ir hendlings un kādi ir fizioterapeitu ieteikumi jaunajiem vecākiem!

 

Hendlings (no angļu val. handling) ir metode, kas māca, kā pareizi turēt un darboties ar mazuli. Tas ir pašu vecāku roku darbs un pieskārieni savam bērnam jau no pirmajām dzīvības dienām. Pareizi mazuli turot, ceļot, mierinot un nesot uz rokām, var palīdzēt viņam apjaust un sakārtot savu ķermeni, ilgtermiņā nodrošinot simetrisku un pilnvērtīgu attīstību.

 

Lai gan mūsdienās ir tik daudz informācijas par bērniņa kopšanu, nereti māmiņām, māmiņām, īpaši tām, kas auklē savu pirmdzimto bērnu, pietrūkst zināšanu un iemaņu par ikdienas nodarbībām, ko veikt ar bērnu mājas apstākļos. Piemēram, kā pareizi turēt uz rokām jaundzimušo? Kā pacelt un nolikt zīdaini gultiņā? Kā iemācīt bērnam velties? Kā rīkoties, ja bērns vēlas sākt staigāt? Tie ir šķietami ikdienišķi jautājumi, tomēr jaunajām māmiņām jāzina atbildes!

 

Klaudija Hēla, fizioterapeite: „Hendlings ir mūsu roku darbs, auklējot bērnu. Jaundzimušo bērnu vecāki parasti ir apmulsuši, jo nezina, kā savu mazuli pareizi celt, turēt un auklēt. Mācību filmā mēs viņiem sniedzam vadlīnijas, kurām sekojot, jaunie vecāki jutīsies drošāk, aprūpējot bērnu. Ar šo mācību filmu mēs sniegsim informāciju un atvieglosim jauno tētu un māmiņu dzīvi. Lai pašiem vecākiem būtu vieglāk, lai viņi labāk saprastu savu bērnu un viņa vajadzības!"

 

Fizioterapeitu ieteikumi jaunajiem vecākiem:

  • Bērns jau kopš pirmajām dzīvības dienām jāattīsta simetriski. Biežākā vecāku kļūda ir simetrijas neievērošana. Veļot bērnu, jāskatās, vai tiek aktivizētas abas ķermeņa puses. Nedrīkst pieļaut, ka viena ķermeņa puse bērniņam ir aktīvāka, nekā otra. Tāpēc, mainot autiņbiksītes vai ģērbjot zīdaini, jāpievērš uzmanība, vai abas zīdaiņa ķermeņa puses aktivizētas vienādi.

 

  • Bērnu nevajadzētu celt un ņemt aiz padusītēm. Cilāšanai uz rokām kalpo atsevišķi paņēmieni. Piemēram, zīdaini paceļ un noliek caur sānu stāvokli, pieturot galviņu, jo tad viņam ir vieglāk līdzsvaroti apjaust savu ķermeni. Pirms paņemt bērnu uz rokām, viņš no muguras pozīcijas jāapveļ uz sāniņiem, vecākam pieturot savu roku aiz bērna pleciņiem pie galvas un ar otru roku saturot mazuļa rokas kopā, sakārtojot viņu uz vidus līniju un uzveļot uz savām rokām.

 

  • Nesot un turot bērnu uz rokām jāievēro pats galvenais princips – pozai jābūt simetriskai un jāfiksē bērna galviņa stabilā pozīcijā. Vecākiem nevajadzētu šūpot mazuli vaļīgās rokās. Svarīgi, lai bērns vecāku rokās justos stabili un droši. Rociņām jābūt stāvoklī uz priekšu, bet kājiņām pēc iespējas brīvām – tā, lai mazulim netiktu traucēta kustību attīstība.

 

  • Ģērbšanā izmanto velšanas kustības. Bērnam apģērbs jāuzvelk uzmanīgi, veļot viņu no vienas uz otru pusi, vienlaikus drēbītes it kā uzrullējot uz ķermeņa. Maziem bērniem ļoti nepatīk, ja apģērbs tiek vilkts pāri galvai. Hendlings māca, ka krekliņš pāri galvai jāuzvelk no aizmugures uz priekšu, lai neskartu mazuļa sejiņu. Drēbes nedrīkst ierobežot bērna kustības!

 

  • Nodarbojoties ar bērnu, vecākiem jānodibina acu kontakts un jāseko, lai mazulis pats aktīvi līdzdarbojas visām ikdienišķajām norisēm. Ievērojot šos vienkāršos pamatprincipus, tiek ieliktas pamatiemaņas bērna brīvai un līdzsvarotai fiziskai, kā arī garīgai attīstībai!

 

Māmiņu Klubs


29. Sep 2009, 18:36

es skatījos dvd,par hendlingu,un tagad ģērbju tieši tapat,kā tur rādija😀

rita123 rita123 29. Sep 2009, 08:55

Es centos šos ieteikumus ievērot un domāju ka labi sanāca😀

29. Sep 2009, 18:36

es skatījos dvd,par hendlingu,un tagad ģērbju tieši tapat,kā tur rādija😀

rita123 rita123 29. Sep 2009, 08:55

Es centos šos ieteikumus ievērot un domāju ka labi sanāca😀