Kas ir alerģija pret mājas putekļu ērcītēm?

Kas ir alerģija pret mājas putekļu ērcītēm?

06. Jun 2012, 09:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Noteikti arī tu esi dzirdējusi par šādu alerģiju! Ieskaties, turpinājumā Dr. Signe Puriņa portālam www.sieviesuklubs.lv atklāj, kā veidojas alerģija pret mājas putekļu ērcītēm un pelējumu, kā tā izpaužas, un kā to diagnosticē un ārstē! 

Alerģijas cēlonis – putekļu ērcītes!

Mājas putekļu ērcītes ir mikroskopiskas ērcītes, kas mīt visur, kur ir cilvēks, jo tās barojas no cilvēka ādas gabaliņiem, matiem, blaugznām.

Īpaši tām patīk silta un mitra vide - matrači, segas, spilveni, gultas veļa, paklāji. Tām optimāli apstākļi ir 250C silts un ap 70% mitrs gaiss!

Alerģija nemēdz būt pret pašām ērcītēm, bet gan to izkārnījumiem.

Kā atpazīt šo alerģiju?

Alerģija pret mājas putekļu ērcītēm var izpausties kā iesnas - aizlikts deguns, tekošs deguns, nieze degunā, šķaudīšana, acu nieze, asarošana, apsārtums, kā arī tās var izraisīt astmu.

Ir pierādījumi, ka putekļu ērcītes alerģija pastiprina ādas iekaisumu atopiskā dermatīta pacientiem.

Iepriekš minētie simptomi var variēt no ļoti viegliem, epizodiskiem, līdz smagiem, pastāvīgiem.

Bērnu vecumā alerģisks iekaisums augšējos elpceļos var būt kā iemesls arī biežām augšējo elpceļu infekcijām (vidusauss iekaisumiem, bronhītiem, deguna blakusdobumu iekaisumiem), kas „uzslāņojas„ alerģiskajai reakcijai. Tāpēc bērna vecumā ne vienmēr viegli atšķirt alerģiju no saaukstēšanās!

Visraksturīgāk šai alerģijai ir simptomu pastiprināšanās no rīta pēc mošanās, vai vakarā gulētiešanas laikā, kā arī sezonalitāte - intensīvāki simptomi parasti ir rudens – ziemas - pavasara sezonā, īpaši mitrajā un vēsajā laikā.

Simptomus var pastiprināt mājas uzkopšanas darbi, gultas klāšana, atrašanās putekļainās telpās vai mājās ar krāsns apkuri.

Alerģija pret pelējumu

Mitrās telpās var savairoties Aspergillus un Penicillium sugas sēnītes - tās izskatās kā pelēki laukumi uz sienām un mēbelēm.

Ārējā vidē no jūnija līdz oktobrim gaisā sastopamas Alternaria un Cladosporium sugas sēnītes. Tās vairojas uz trūdošām lapām un cita bioloģiskā materiāla.

Alerģiskās izpausmes pret pelējumu ir līdzīgas mājas putekļu ērcīšu alerģijai, taču pelējumsēnes var izraisīt arī dažas smagas plaušu saslimšanas, ļoti smagus deguna blakusdobumu iekaisumus.

Taču alerģija pret pelējumsēnītēm ir ļoti reti sastopama! 

Diagnostika un ārstēšana

Diagnostikā visprecīzākie ir ādas dūriena testi, kurus veic alergologi - tas aizņem 15 minūtes un sasniedz 98% precizitāti.

Neskaidros gadījumos papildus var tikt veikta arī deguna gļotādas provokācija ar mājas putekļu ērcīšu ekstraktu. Ādas testus var veikt visiem, neatkarīgi no vecuma.

Astmas diagnosticēšanā lieto ārējās elpošanas funkcijas noteikšanu - spirogrāfiju, kā arī citas elpceļu stāvokļa izmeklēšanas metodes- nespecifisko bronhoprovokācijas testu ar metaholīnu, inducēto krēpu analīzi.

Šos testus var veikt, sākot no sešu gadu vecuma.

Papildus informāciju par alerģiju iespējamību var gūt arī no specifiskā imūnglobulīna E līmeņa asins analīzēs.

Bērniem un pieaugušajiem, kuriem ir alerģija pret mājas putekļu ērcītēm jācenšas norūdīties, nodarboties ar sportiskām aktivitātēm svaigā gaisā, lietot veselīgu uzturu, labi palīdz sāls istabu procedūras.

Ārstēšanu nozīmē ārsts, tā atkarīga no slimības smaguma.

Ir iespējama arī pilnīga mājas putekļu ērcīšu alerģijas izārstēšana, lietojot alergēnspecifisko imūnterapiju (ASI)- „ pieradinot“ pie alergēna. Alergēnspecifiskā imūnterapija ir 3-5 gadus ilga atkārtota „ vainīgā“ alergēna ievadīšana, pakāpeniski paaugstinot devu, līdz iestājas pilnīga tolerance pret alergēnu.

Latvijā ir pieejama divu veidu ASI- zemmēles lietojamo pilienu veidā vai zemādas injekciju veidā. Šī terapija, ne vien ārstē konkrēto alerģiju, bet apstādina citu alerģiju veidošanās procesu.

Rubriku atbalsta:

Jūnijā Mēness aptiekās Claritine N ̊10 cena ir 3,79 LVL

Claritine 10mg N10atvieglo alerģisku reakciju izraisītus simptomus – šķaudīšanu, izdalījumus no deguna, deguna niezi, dedzināšanu vai niezi acīs, ko rada alerģija pret ziedputekšņiem, pārtiku, putekļu daļiņām, dzīvnieku spalvām, pelējuma sēnīti, sadzīves ķīmiju u.c. 

CLARITINE N10–bezrecepšu medikaments alerģijas simptomu mazināšanai. Medikaments ir otrās paaudzes antihistamīna preparāts un alerģisku reakciju mazināšanai nepieciešama tikai viena tablete dienā. Parasti neizraisa miegainību.

Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai. Pirms zāļu lietošanas rūpīgi izlasiet instrukciju un konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu.

Informāciju par alerģiju izraisošo augu ziedēšanas prognozi Latvijā katrai nākamajai nedēļai, kā arī alergologu komentārus, lasiet www.zied.lv.