Kādas ir kliņģerītes ārstnieciskās īpašības?

24. Feb 2012, 15:16 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kleenex® Balsam ir dermatoloģiski testēti kabatlakatiņi ar kliņģerīšu balzamu. Kādas ir kliņģerītes ārstnieciskās īpašības? Stāsta Ģimenes aptiekas farmaceite Eva Johansone.

Kliņģerīte ir plaši pazīstams un bieži sastopams augs- tas nereti aug gan mūsu pašu un vecmāmiņu dārzos, gan apstādījumos. Dzeltenos vai oranžos ziedus redzam ziedošus no jūnija līdz vēlam rudenim. Šim plaši pazīstamajam augam ir ļoti daudz ārstniecisko īpašību- izteiktas pretiekaisuma un dezinficējošas īpašības, tā efektīvi samazina asinsspiedienu, uzlabo sirds darbību un gremošanas orgānu darbību, kā arī lieliski stimulē imūnsistēmu.

Saaukstēšanās laikā ļoti labi palīdz kliņģerīšu tēja- tā spēj dziedēt sāpošu un sūrstošu kaklu, tēju izmanto kā sviedrējošu līdzekli. Ja klāt nācis klepus, tad ieteicams šo kliņģerīšu tēju ilgāk pavārīt un dzert karstu- tai ir laba atkrēpošanas iedarbība. Tāpat kliņģerīšu tēju var lietot inhalācijās, kā arī pēc saviem ieskatiem pievienojot arī kumelīšu tēju un vismaz 5 minūtes ļaujot tvaikiem iedarboties. Kliņģerītes ziedu uzlējumu un novārījumu lieto mutes skalošanai, smaganu un mandeļu iekaisumu gadījumā. Kliņģerīšu tinktūru atšķaidot ar ūdeni (1 tējkaroti tinktūras uz glāzi ūdens) arī lieto mutes skalošanai, pūtīšu, nobrāzumu, tūskas ārstēšanai un novēršanai.

Kliņģerīšu izmantošana ir ļoti plaša.  Kliņģerīšu ziedlapiņu pulveri lieto gan rūpniecībā- pievieno dažādām ziedēm, zobu pastām, mazgāšanās līdzekļiem, higiēnas precēm, jo tai piemīt antiseptiska, baktericīda un sāpju remdinoša iedarbība, gan  kulinārijā- to pievieno dažādiem mīklas izstrādājumiem, sviesta un siera iekrāsošanai. Ziedus vai tikai ziedlapiņas izmanto ziedu salātos, kokteiļos. 

Kleenex®Balsam-
Tavs iekaisušais deguns pelnījis maigu kliņģerīšu balzama pieskārienu!

Kleenex® Balsam: dermatoloģiski testēti kabatlakatiņi ar kliņģerīšu balzamu! Tās lietojot, deguns tiek pārklāts ar ādu aizsargājošu, mikroskopisku  balzama kārtiņu. Kliņģerīšu balzams saudzē un palīdz pasargāt deguna ādu no apsārtumiem iesnu laikā.


Kabatlakatiņi pieejami gan lielajā, ģimenes iepakojumā - ērtā kastē, kuru turiet mājās, lai ir visiem pa rokai, gan mazajos kabatas iepakojumos, ko iemest ratu somā vai ielikt bērnam jakas kabatā, lai paņem līdzi uz bērnudārzu vai skolu.

Kleenex® Balsam Fresh: arī šīs salvetītes satur aizsargājošo kliņģerīšu balzamu, bet tām vēl piemīt atsvaidzinošs mentola aromāts - lai deguntiņiem vieglāk elpot!


Pieejams gan lielos, gan mazos iepakojumos!