Kādā vecumā vējbakas izslimot ir vieglāk

Kādā vecumā vējbakas izslimot ir vieglāk

21. Jun 2016, 11:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ar vējbakām varam saslimt jebkurā vecumā, turklāt tas ir itin viegli, jo nonākot saskarē ar saslimušo, pastāv 96% iespējamība inficēties ar vējbakām! Kurā vecumā vējbakas izslimot ir vieglāk, jautājam Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas asociētajai profesorei, infektoloģei Ilzei Gropei. 

Ja apskatām simtus un tūkstošus bērnu, kuri ar vējbakām saslimst sākot ar viena gada vecumu, riska grupā ietilpst bērni no divpadsmit gadiem.

„Visā pasaulē ir noteikts, ka tad, ja cilvēks ar vējbakām saslimst sākot no divpadsmit gadu vecuma, obligāti ir jālieto pretvīrusu preparāti, jo šajā gadījumā komplikāciju ir novērojamas ievērojami biežāk!

Tajā pat laikā esmu redzējusi arī astoņgadīgu meiteni ar ļoti smagu vējbaku pneimoniju, kad ilgstoši nebija zināms, viņa izdzīvos vai nē.

Tātad gribu teikt, ka nekad nav iespējams iepriekš paredzēt, cik viegla vai smaga būs šī slimība, jo vienlaikus vējbakām, cilvēku var skart vēl kādi citi blakus faktori,” skaidro Ilze Grope.

Piemēram, ja bērnam ir vējbakas, un papildus tam viņš saslimst arī ar gripu, saprotams, ka slimība noritēs ievērojami smagāk. Šādi var notikt bieži, bet iepriekš to nekad nevar paredzēt!

„Manam brālēnam ir trīs bērni. Viens pret vējbakām bija vakcinēts, otrs - nebija, bet trešais vēl nebija. Kad visi trīs saslima ar vējbakām, vecākais, kurš bija saņēmis vakcīnu, tās pārcieta viegli, tikai ar dažiem izsitumiem, vidējais bērns, kurš nebija vakcinēts – smagi, bet jaunākais bērniņš, kurš saņēma mammas pienu, vējbakas izslimoja viegli.

Tātad viennozīmīgi, šis ir pierādījums, ka vakcinēti bērni vējbakas izslimo vieglāk,” uzsver profesore.

Savukārt taujāta par to, vai pieaugušā vecumā vējbakas izslimot ir grūtāk, Ilze Grope atbild, ka šī slimība pieaugušajiem tiešām norit smagi.

„Piemēram, šopavasar ar vējbakām saslima mūsu rezidents, un lai gan jau no pirmās slimības dienas viņš lietoja pretvīrusu preparātus, tik un tā šī slimība bija ļoti smaga un ilga vairāk kā trīs nedēļas.

Pasaules literatūrā raksta, ka vējbakas vieglāk ir izslimot līdz divpadsmit gadiem, tomēr praksē pārbaudīts, ka vieglāk tās ir izslimot līdz skolas vecumam,” atklāj profesore.  

Māmiņu Klubs