Kad „saķertas” iesnas

Kad „saķertas” iesnas

28. Oct 2011, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Strauja temperatūras maiņa, drēgns, mitrs laiks, novājināta imunitāte ir iemesli, kāpēc vismaz vienu reizi gadā saslimstam ar rinītu jeb iesnām. Cilvēki ar novājinātu imunitāti var puņķoties visu gadu un iedzīvoties hroniskās iesnās un dažādās komplikācijās. Vairāk par iesnu rašanās iemesliem un ārstēšanu konsultē Centra Homeopātiskās klīnikas homeopāte Inguna Vecvagare.

 

3

 

Iesnas ir pasaulē visizplatītākā saslimšana, un pat ierakstītas Ginesa rekordu grāmatā, tomēr tas nenozīmē, ka pret šo slimību var izturēties nenopietni un cerēt, ka „pati pāries".

 

Iesnu rašanās

 

Deguns veic svarīgu funkciju – apgādā organismu ar skābekli un izvada ogļskābo gāzi. Elpojot gaiss sasilst degunā un pēc tam tikai nokļūst līdz plaušām. Turklāt tas attīra gaisu no piesārņojuma un baktērijām. Saaukstējoties šīs funkcijas tiek traucētas. Homeopāte Inguna Vecvagare bilst, ka iesnas ir labs aizsargmehānisms, atbildot uz organisma inficēšanos ar vīrusiem vai baktērijām, un deguns kā pirmais sargpostenis ar iesnu palīdzību parāda, ka tas ļoti labi pilda savas funkcijas.

 

 

Vienmēr jebkāda saslimšana ir vieglāka tad, kad organisms nav stabils, piemēram, ir bijis ilgstošs stress, sieviete ir pārstrādājusies, ir pārgurusi, nav ilgu laiku atpūtusies, bijusi spriedze. Tad atliek uzpūst vējiņam un sieviete, kurai organisms ir uzņēmīgāks pret slimībām, saķer iesnas un saaukstēšanos. Vienmēr jābūt apstākļu sakritībai un kombinācijai. Kā skaidro homeopāte, nebūs tikai viens iemesls, kāpēc radušās iesnas.

 

 

Cīņa ar iesnām

 

Ja iesnas nav mokošas, tad tās pāriet 5 līdz 7 vai maksimums 9 dienās un deguns nerada problēmas. Problēmas sākas tad, kad diskomforts ir maksimāls un elpošana caur degunu nav iespējama.

 

Uz jautājumu – kad sāk ārstēt iesnas- Inguna Vecvagare stāsta, ka terapijas uzsākšana būtu nevis pie diagnozes „iesnas”, bet indikācija būtu sliktāka pašsajūta kā būtu iespējams izturēt. Tad iesnas noteikti būtu jāārstē.

 

„Tas, ko mēs ēdam, liecina par to, kas mēs esam. Tik pat svarīga ir aŗī elpošanas funkcija un ieelpojamā gaisa kvalitāte ” bilst homeopāte. Šīs ir divas vissvarīgākās funkcijas dzīvošanai. Deguna elpošana arī no enerģētiskā viedokļa ir svarīga. Ja mēs varēsim elpot caur degunu, tad arī visas citas lietas būs kārtībā.

 

Jebkuru iesnu gadījumā ieteicamā terapija noteikti sāktos ar C vitamīna papildus uzņemšanu, lai tiku uzlabota imūnsistēma un iesnas ātrāk beigtos.

 

Mājas apstākļos izplatītākie paņēmieni iesnu ārstēšanai ir sviedrēšanās, tēju dzeršana un kārtīga izsildīšanās. Tēja ar aveņu ievārījumu, medus no liepziediem, karstas vannas kājām un sinepju plāksteri uz kāju lieliem ir pārbaudīti paņēmieni. Degunā ieteicams iepilināt svaigi spiestu burkānu sulu, kas ir attiecībās 1:1 sajaukta ar ūdeni. Tāpat var palīdzēt arī biešu vai sīpolu sula, kas sajaukta ar augu eļļu, vai arī ķiploku sula ar medu. Var sildīt pēdas, ūdenim pievienojot sinepju vai piparu pulveri. Labi palīdz aromterapija – priedes, piparmētru, eikalipta ēteriskā eļļa iedarbojas antiseptiski, ierobežo mikrobu vairošanos. Eļļas var arī inhalēt.

 

Ja iesnas vēlas ārstēt ar homeopātiskiem līdzekļiem, ir jābūt ļoti precīziem simptomiem, aprakstot gan sajūtas, gan izdalījumus, gan smakas, gan niezes, gan sausumus. Ja precīzie simptomi ir, tad ļoti precīzi var atrast preparātu, kas iesnas ātri izārstē , jo homeopātija ir individuāla terapijas metode un vispārpieņemtā prakse – aizgūsti pieredzi no kaimiņienes -  kā tautas medicīnā nederēs.

 

Profilakse

 

Lai izvairītos no saslimšanas, ir vērts stiprināt savu imūnsistēmu un parūpēties par savu veselību jau laikus. Profilaksei īpaši vērtīgi ir ēst augļus un ogas, Latvijas apstākļiem piemērotākie ir smiltsērkšķi (dažādos veidos tos var iegādāties aptiekās) un dzērvenes. Katrs noteikti atceramies ķiploku krelles bērnībā, bet, lai nebūtu jācīnās ar to nepatīkamo aromātu, ārstnieciskas īpašības piemīt arī plūškoka augļiem, pīlādžiem un puraviem. Joprojām nemainīgi tautas līdzekļu topa augšgalā ir arī medus, ko ieteicams lietot, pa tējkarotei pievienojot piparmētru, pelašķu, vērmeļu, kliņģerīšu, ķimeņu, raudenes, liepziedu, apiņu, vīgriežu vai ehinācejas tējai, turklāt nevajag raizēties par to, ka neesat paspējis dabas veltes jau laicīgi savākt laukos - visas nosauktās var iegādāties aptiekās, turklāt tās nemaksā dārgi.

 

Pretvīrusu īpašības piemīt ne tikai tējām, bet arī garšaugiem, ko var pievienot maltītei. Rozmarīns, koriandrs, anīss, baziliks, ingvers, oregano, krustnagliņas, čili pipari - visi nosauktie palīdzēs stiprināt imunitāti un vīrusu plosīšanās laikā palikt veseliem.

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Kā Tu ārstē iesnas? Kādi ir Tavi paņēmieni, lai pēc iespējas ātrāk tiktu uz kājām?