Kā uzveikt saaukstēšanos?

Kā uzveikt saaukstēšanos?

27. Feb 2012, 14:23 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nu kurš gan no mums nav saskāries ar pavisam it kā neko ārkārtēju, bet tomēr satraucošu – saaukstēšanos? Taču allaž, it kā pirmo reizi, mūs nomoka doma- kā pēc iespējas ātrāk tikt galā ar nejauko „ciemiņu”, kādas vielas lietot, lai organisms labāk cīnītos ar saslimšanu un kā pareizi dzīvot, lai nebūtu tik bieži jāārstē iesnas, klepus un lielais nespēks, ko radījusi slimība? Ieteikumos dalās farmaceite Eva Johansone.

Jāsaka gan, ka cilvēki saaukstējas bieži, apmēram reizi gadā. Pēc pāris dienām ir gaidāmas pirmās slimības pazīmes- nespēks, nogurums, kņudināšana kaklā vai/ un degunā, arī „kaulu laušana”. Šajā brīdī ir ļoti svarīgi saprast, ka nu organisms cīnās ar slimību un ir daudzas lietas, ko varam veikt, lai tam palīdzētu cīnīties. Vēlāk, kad iesnas vai klepus būs sācies vai temperatūra būs jau paaugstinājusies virs normas, būs grūtāk ārstēt šo saslimšanu.

Ziemas periodā ļoti svarīgi rūpēties, lai mēs katru dienu uzņemtu veselīgu pārtiku, sabalansētas vitamīnu devas, mazāk ogļhidrātu- cukuru, bet vairāk C vitamīna- dzērvenes, upenes, citrusaugi, svaigi dārzeņi. Saaukstēšanās sākumā noteikti vajadzētu uzņemt pietiekamu C vitamīna devu, kas ir vismaz 75 mg dienā. Nav jēgas lietot to pārmērīgā daudzumā, jo organisms vienā reizē uzsūc tikai zināmu šī vitamīna daudzumu, bet pārējo izvada laukā.

Pie saaukstēšanās nozīmīgi ir uzņemt lielu šķidruma daudzumu, apmēram 2- 2,5 litri diennaktī. Tām būtu jābūt zāļu tējām, kam piemīt pret saaukstēšanās darbība, kā arī sviedrējošās tējas. Mums pieejami un efektīvi ārstniecības augi ir- liepziedi, kumelītes ziedi, upenes lapas, avenes augļi un lapas, rožu augļi, ehinācijas laksti, vīgriezes ziedi, māllēpes un ceļtekas lapas. Pēc tautas metodēm var lietot siltu pienu ar medu, alveju lapu mīkstumu samaisītu ar medu, rutku ar medu, taču šeit noteikti jāievēro piesardzība- iespējamās pret medu alerģijas dēļ, kā arī, ja ir iekaisis kakls. Tad nu šis medus var radīt tieši kairinājuma sajūtu kaklā.

Lai stiprinātu organismu, iespējams aptiekās nopirkt visdažādākos līdzekļus imunitātes spēcināšanai- dažādus homeopātiskus pilienus, tabletes, ārstniecības augu maisījumus, izvilkumus gan pilienu, sīrupu, gan tablešu vai kapsulu veidā. Te nu vien atliek konsultēties ar farmaceitu un izvēlēties vispiemērotāko līdzekli. Der atcerēties, ka šie līdzekļi ir jālieto regulāri un ir nepieciešama slimnieka līdzdalība! Citādi slimība pati neatkāpsies!

Ja nu mums tomēr ir sākušās iesnas un tās pašas nevēlas atkāpties, ieteicams lietot aptiekās nopērkamo jūras ūdeni aerosolu vai pilienu veidā. Šajos preparātos ir neliels sāls daudzums, kas novērš tūsku jeb samazina deguna gļotādas pietūkumu, līdz ar to samazinās arī deguna tecēšana, kā arī kļūst vieglāk elpot. No aptiekā pieejamiem medikamentiem ir vesels klāsts dažādu pilienu vai aerosolu, kas efektīvi tiks galā ar aizlikta deguna sajūtu un Jūs varēsiet elpot vieglāk. Arī šeit der atcerēties, ka šos preparātus nevajadzētu lietot vairāk kā 2-3 reizes dienā un ne ilgāk kā nedēļu. Tāpēc ieteicams tomēr labāk izvēlēties homeopātiskos preparātus vai līdzekļus, kas gatavoti uz augu bāzes. Tos drīkst lietot ilgstošu laiku, arī lai izvairītos no citām elpceļu saslimšanām, piemēram, gripas periodā.

Ar klepus ārstēšanu var būt nedaudz sarežģītāk, jo klepus var būt gan sauss un kairinošs, gan mīksts jeb atklepojošs. Šeit ārstēšana atšķiras, jo svarīgi, lai sausu klepu nekairinātu vēl vairāk. Nevajadzētu skalot kaklu ar sālsūdeni, nelietot sūkājamās tabletes ar spēcīgu garšu. Atkrēpošanai ieteicams lietot zāļu tējas- pelašķa ziedus, liepziedus, skalot kaklu ar šīm pašām tējām vai veikt inhalācijas. Tomēr, ja klepus neatkāpjas vairākas dienas, tomēr ieteicams vērsties pie sava ģimenes ārsta, kurš Jums nozīmēs nepieciešamo ārstēšanu.

Der atcerēties, ka svarīgi rūpēties par savu veselību ilgstošā laika periodā- regulāras fiziskās aktivitātes, sabalansēts uzturs, svaigs gaiss pēc iespējas biežāk, kā arī periodiski uzņemt vitamīnus, lai izvairītos no dažādām saslimšanām un stiprinātu organismu. Turklāt šajā aukstajā ziemas laikā jāatceras paruna, ka nav auksta laika, bet gan neatbilstoši izvēlēts apģērbs!

Būsim veseli! 

Ar tautas metodēm pret saaukstēšanos: piedalies konkursā!