Kā rūpēties par mazuļa zobiem?

Kā rūpēties par mazuļa zobiem?

20. Mar 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Rūpēties par mazuļa mutes higiēnu jāsāk krietni pirms viņa mutītē pamanīts pirmais zobiņš.
   
Par bērniņa smaganām jārūpējas jebkurā vecumā, neskatoties uz to, vai zobiņi mutē ir, vai nav.

Pat ar krūti ēdinātiem bērniem regulāri jāpārbauda mutes dobums. To var izdarīt arī vecāki. Stomatologi rekomendē sākt apmeklēt speciālistus, kad mazulim ir jau gadiņš, vai arī, kad iznācis pirmais zobiņš.

Jāseko līdzi bērna zobiem un smaganu higiēnai jebkurā vecumā. Neskatoties uz to, ka bērniem piena zobi izkrīt, tie palīdz pareizi runāt, pareizi kost, un tāpat tie sagatavo vietiņu topošajiem pastāvīgajiem zobiem. Mutes higiēnas uzturēšanai zīdaiņiem un mazliet lielākiem mazuļiem var līdzēt šo nosacījumu ievērošana:

  • Mazgā bērnam zobiņus ar nelielu ūdens daudzumu jau kopš laika, kad mazajā mutītē parādījies pirmais zobiņš. Ja mazulim vēl nav zobu, jāskalo mazuļa smaganas, ne retāk kā 2 reizes dienā - pēc brokastīm un pēc pēdējās ēdienreizes, lai gan ideāli, protams, būtu to darīt pēc katras ēdienreizes.
  • Neļauj mazulim iemigt ar piena, sulas, mākslīgā piena maisījuma vai kāda cita saldināta dzēriena pudelīti mutē. Ja mazulis vēlas pirms miega dzert, dodiet tīru ūdeni.
  • Kontrolējiet bērna zobu tīrīšanas procesu, ja bērnam ir vismaz 2 gadi! Palīdziet viņam tīrīt zobus! Uz zobu birstes mīkstās galviņas jāuzspiež neliels daudzums zobu pastas, jāpārliecinās par to, ka bērns zobu tīrīšanas laikā zobu pastu izspļauj, jo, ja pasta tiek norīta, palielinās zobu plankumiņu parādīšanās risks.
  • Ja bērnam tiek dotas zāles, neaizmirstiet pēc to kārtējās lietošanas iztīrīt zobus mazulim. Cukurs, kas ir dažu medikamentu sastāvā, stimulē skābju veidošanos, kas negatīvi ietekmē zobu emalju.
  • Lai bērnam atvieglotu zobu nākšanas sāpes, dodiet viņam košļāt zobu riņķi vai priekšmetus, kas paredzēti lietošanai zobu nākšanas laikā.
  • Stomatologa izvēle atkarīga no vecākiem, stomatologs var palīdzēt atrisināt zobiņu veselības problēmas jebkāda vecuma bērniem: sākot no zīdaiņiem, beidzot ar pusaudžiem.

Piemērota bērniem no 6 mēnešu vecuma

NUK mācību tīrīšanas un NUK mācību masāžas birstītes palīdz bērnam iemācīties tīrīt zobus regulāri.

1. birstīte: NUK mācību tīrīšanas birstīte ar gumijas kodienu izturīgiem izcilnīšiem, paredzēta maigai smaganu masēšanai zobu nākšanas laikā.

2. birstīte: NUK mācību masāžas birstīte ar maigiem, kodiena izturigiem izcilnīšiem, paredzēta migai smaganu un augslēju masāžai zobu nākšanas laikā, un maigai mazo un jūtīgo zobiņu tīrīšanai.

Katrai birstītei ir neslīdošs rokturis paredzēts zobu tīrīšanas apgūšanai, aizargriņķītis novērš iespēju iestumt zobu birsti pārāk dziļi mazuļa mutē, to var ari izmantot kā zobu birstīšu statīvu

 

bibii bibii 20. Mar 2013, 09:16 Dadziis

Viss atkarīgs no tā vai Tu esi gatava maksāt vai gribi tikt pie valsts apmaksāta zobārsta. Ja gribi tikt pie valsts apmaksāta, tad nāksies gaidīt. Mēs bijām "Medicīna sabiedrība ARS" pie Dr. Ieva Strautmane. Man patika daktere. Samaksājām 4 Ls (ar ARS karti - 3,60 Ls).