Kā izpaužas atopiskais dermatīts dažādos vecumos?

Kā izpaužas atopiskais dermatīts dažādos vecumos?

16. Aug 2011, 11:38 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Izrādās atopiskais dermatīts var izpausties dažādi atkarībā no vecuma. Skaidro „Veselības centra 4” dermatoveneroloģe Linda Kapteine.

 

 

Zīdaiņa vecumā slimība izpaužas ar izteiktu iekaisumu, apsārtumu, mitrošanos (mitruma parādīšanas uz sejas, rokām un kājām, kā arī ādas krokās (īpaši bieži autiņbiksīšu  vietās). Bērna āda ir maiga, plāna, labi apasiņota, tāpēc ekzēma noris ar izteiktām iekaisuma parādībām- āda ir koši sarkana, veidojas tūsku, āda mitro un vēlāk, procesam norimstot, bojājuma virsma kļūst sausa, ar zvīņām un dzeltenām krevelēm klāta. Apmēram pusei bērnu atopiskais dermatīts izzūd līdz 18 mēnešu vecumam. Ja slimības veicinošos faktorus neizdodas novērst 2-3 gadu vecumā, slimība progresē.

 

Tomēr slimības ilgums ir neprognozējams, pilnīga izveseļošanās aptuveni 40%- 60% cilvēku nereti iestājas pubertātes vecumā, kad hormonālo izmaiņu rezultātā mainās ādas skābuma līmenis un pastiprinās tauku un sviedru dziedzeru darbība. Protams, arī vēlākos dzīves gados var sagaidīt veselības uzlabošanos.

 

Pieaugušajiem 20-10% gadījumu (sākas no pusaudžu vecuma un lielākai daļai pacientu slimība mazinās 30 gadu vecumā) atopiskā dermatīta gadījumā ir raksturīgs iekaisums uz sejas, kakla, elkoņu ielokos, paceles bedrītēs ar izteiktu sabiezējumu. Nieze var novest līdz nopietniem ādas bojājumiem- dziļiem ādas bojājumiem nokasījuma vietas un visbeidzot sadzīst ar  rētām.

 

Pēdējā laikā arvien biežāk pieaug atopiskā dermatīta saslimstība arī cilvēkiem pēc 30 gadu vecuma. Ja simptomi - neciešama ādas nieze, ādas apsārtums, iekaisums parādās menopauzes vai klimaktēriskā vecumā, noteikti būtu jāgriežas pie speciālista diagnozes noskaidrošanai, jo līdzīgi simptomi var būt arī pie citām hroniskām ādas slimībām.

 

Līdzekļi, kas nesatur parabēnus un kortikosteroīdus, ir droši patstāvīgai un ilgstošai lietošanai bez riska izraisīt strukturālus ādas bojājumus vai nozīmīgas, noturīgas blaknes.


Dermalex® REPAIR piedāvā JAUNUS LĪDZEKĻUS EKZĒMAS ĀRSTĒŠANAI, kas aktīvi un efektīvi palīdz atbrīvoties no ekzēmas un ādas kairinājuma un atjaunot ādas veselību.


Dermalex® REPAIR produktu līniju veido krēmi atopiskas ekzēmas un kontakta ekzēmas ārstēšanai 30g iepakojumos.

Aptuvenā cena: 8 - 9, - Ls

Pieejams bez receptes.

 

Vairāk informācijas atradīsit www.dermalex.com

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

misdr

Varbūt uzraksti konkrēti,kas Tevi interesē? Pajautāsim ārstiem-speciālistiem

09. Oct 2010, 08:04

soryyy, bet kārtējo reizi tiek pasniegta tik ļoti vispērīga informācija, ka tā neko īsti nepastāsta un neizskaidro.

gribētos zināt konkrētāk - ja jau ārts profesionālis skaidro