Kā atrast alerģijas izraisītāju?

Kā atrast alerģijas izraisītāju?

05. Jun 2012, 10:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Alerģija var izpausties dažādi: vienam tas izpaužas kā neliels izsitums, bet kādam citam rada nopietnas veselības problēmas, rosinot dažādas blakus saslimšanas.

Lai izvairītos no nepatīkamām un bīstamām sekām, svarīgi veikt savlaicīgu diagnostiku, tāpēc, ja ir mazākās aizdomas par alerģiju, jāgriežas pie speciālista, kas noteiks precīzu diagnozi.Alerģijai ir raksturīgi tādi simptomi kā klepus, iesnas, šķaudīšana, nieze, izsitumi,pietūkums un acīs sāpes.

Atšķirt saaukstēšanos no alerģijas parasti nav tik viegli, jo simptomi parasti ir ļoti līdzīgi. Alerģijas simptomi var palielināties brīdī, kad cilvēks tuvojas alergēnam vai ir ēdis produktu, kura sastāvā ir alergēns, bet tas tāpat kā alerģijas izpausmes, ir ļoti individuāli, tāpēc vislabāk konsultēties ar speciālistu, lai nodotu analīzes un uzzinātu precīzu alerģijas izraisītāju.

Visbiežākā alerģijas izpausmes forma vieglā veidā ir sarkani izsitumi. Parādoties izsitumiem, tā ir zīme, ka mazulim vai māmiņai, ja mamma baro mazuli ar krūti, kaut kas nav kārtībā. Šādā veidā ar alerģisku reakciju, piemēram, izsitumiem, organisms reaģē uz iekšējiem un ārējiem kairinājumiem, kas var būt no alerģijas uz medu un beidzot ar dažādām infekcijas saslimšanām.

Ārsts alergologs Ieva Cīrule palīdzēs tikt skaidrībā, pe kādiem speciālistiem doties un kā diagnosticēt alerģiju.

Dodamies pie ģimenes ārsta

"Pieņemt lēmumu, vai vecākiem vai bērnam nepieciešama pārbaude uz noteiktu alerģijas veidu, jāsazinās ar ģimenes ārstu vai pediatru. Ārsts attiecīgi uzrakstīs nosūtījumu uz analīzēm vai izrakstīs nosūtījumu pie speciālista. Viss atkarīgs no ārsta kompetences un mazā pacienta veselības stāvokļa," stāsat Ieva Cīrule

Līdz 18 gadiem bērnam vizīte pie speciālista ar ģimenes ārsta nosūtījumu ir bez maksas, tāpat bezmaksas ir arī pašas analīzes, stāsta alergologs. Tomēr drošības labad izvēlētajā ārstniecības iestādē vēl ir jāapstiprina šis fakts, jo ir arī privātas medicīniskās iestādes, kur ir maksas pakalpojumi arī bērniem.

Situācija pieaugušajiem ir līdzīga- ja ir ģimenes ārsta nosūtījums pie speciālista, tad nāksies maksāt ne vairāk kā Ls 3,00, bez nosūtījuma vizītes cenas variē sākot no Ls 15,00. Tiesa, pirmajā reizē pie alergologa neizdosies tikt ātrāk kā pēc 2-3 nedēļām vai pēc mēneša, bet pēc pirmā alergologa apmeklējuma nākamās vizītes pie ārsta jau būs ātrāk.

Neaizmirstiet pie sava ģimenes ārsta noskaidrot, kurā poliklīnikā pieņem alergologs, jo ne katrā medicīnas centrā ir šāds speciālists.

Dažām socālām grupām, piemēram, studentiem un pensionāriem, ir atlaides, tomēr tā kā atlaides variē dažādos medicīnisko pakalpojumu sniegšanas centros, tas ir jānoskaidro konkrētās iestādes reģistratūrā, kurā esat nolēmuši apmeklēt speciālistu,

Nododam analīzes

Pastāv vairākas metodes alerģiju diagnostikā. Vienkāršākais un izplatītākais no tiem ir ādas proves. Visticamāk, daudzi vecāki no savas bērnības atceras, kā strādā šī metode- ādas alerģijas prove. Alergēns, par kuru ir aizdomas, tiek uzlikts uz ādas. Āda tiek nedaudz paskrāpēta ar īpašu sterilu adatu. Tad pēc 30 minūtēm tiek vērota reakcija uz ādas un speciālists izsecina, kādas tieši alerģijas ir šim pacientam.

Tāpat par alerģijām var uzzināt, veicot asinsanalīzes. Asinis tiek nodotas laboratorijā, kurā tās tiek pakļautas dažādiem alergēniem un, novērojot reakciju, ārsti izdara secinājumus.

Sargiet sevi un bērnus- savlaicīga diagnostika palīdz uzsākt pareizu un efektīvu ārstēšanu.

Personīgā pieredze

Māmiņa Elēna

Kad bērnam (1 gadiņš) pastāvīgi iekaisa sejiņa, es sapratu, ka viņam ir alerģija.

Pirmais, ko mēs darījām – devāmies pie mūsu pediatra, kurš izrakstīja ziedi. Tā bija speciāli jāpasūta aptiekā, bet diemžēl ziede nelīdzēja.

Pēc tam ar nosūtījumu devāmies pie alergologa. Pierakstījāmies uz apmeklējumu Gaiļezerā, kur jāveic bija pirmās analīzes  - asins analīzes. Asinis ņem tikai, lai pārbaudītu noteiktu  produktu skaitu (gadījumā, ja jums šķiet, ka bērnam ir pārtikas alerģija). Ja nekļūdos, tad vienā reizē iespējams ņemt asinis uz 15 alergēniem (tomāti, bietes, kartupeļi utt.).

Pēc mokošās analīžu nodošanas un pēc tam, kad analīzes neko neparādīja, mēs atteicāmies no klasiskās medicīnas, jo neviens nespēja garantēt 100% rezultātu, bet mokas un tabletes – vesela jūra.

Gaiļezerā mums pateica, ka ir tests, kas nosaka alerģijas par visiem 99%, bet mūsu ģimenei tas bija pārāk dārgs prieks – 115Ls, tāpēc mēs atteicāmies no šādas iespējas.

Māmiņa Sabīne

Dēlam alerģija parādījās tieši 3 gadu vecumā, pēkšņi un sarkanu pleķu izskatā, līdzīgi kā nātrene.

Sākumā vērsāmies pie ģimenes ārsta (tas bija pirms Ziemassvētkiem), un viņai šķita, ka tā varētu būt reakcija uz saldumiem un mandarīniem, ko mēs uzreiz izslēdzām no bērna ēdienkartes, bet pleķi turpināja parādīties un bērnu darīt nemierīgu.

Tad mēs devāmies un BKUS Vienības gatvē pie imunologa, jo bērns bieži slimo un iesnas viņam praktiski nepazūd. Imunologs iedeva nosūtījumu uz asins analīzēm, ar kuru palīdzību izdotos noskaidrot alerģijas cēloni.

Pēc nedēļas ieguvām rezultātus, kur teju visi rādītāji bija virs normas.

Parādījās alerģija pret dzīvnieku vilnu, pārtikas alerģija uz pienu un vēl..

Mājās atbrīvojāmies no bērna paklāja, nomainījām spilvenu, segu. Vēlāk arī uz dārziņu nesām savu spilvenu.

Pēc tam bērns praktiski atbrīvojās pamazām no iesnām un nu vairs nešķauda.

Bet ar pārtikas alerģiju gan bija jācīnās. Tā izpaudās arvien biežāk un tad ģimenes ārsts ieteica no bērna ēdienkartes izsvītrot visus piena un skābpiena produktus. Dārziņā nācās vienoties par to, ka bērnam tiek gatavots atsevišķi –vadība bija pretimnākoša un vienojāmies par to, ka brokastis bērns ēd mājās, bet pusdienas un launags viņam tiek gatavots atsevišķi, saskaņā ar diētu.

Lai atjaunotu trūkstošo mikroelementu daudzumu organismā, papildus bērnam devām vitamīnu kompleksu un kalciju.

Alerģiskās izpausmes sāka mazināties, bet pavisam tomēr neizzuda, un tad pierakstījāmies pie pazīstamās alergoloģes Pogas uz konsultāciju. Rindā gaidījām 2 mēnešus.

Es gatavojos mūsu tikšanās reizei, nofotografēju alerģiskos pleķus, lai būtu, ko ārstam parādīt.

Ārste teica, ka mūsu alerģijas veids saucas nātrene, rūpīgi uzklausīja un nosūtīja uz analīzēm.

Laipna māsiņa bērnam uz rokas sapilināja alergēnu pielieniņus un stāstot bērnam pasaciņu par odiņu, kurš grib izmēģināt dažādas garšas no viņa rociņas, izdarīja nepieciešamos dūrienus ar adatiņu. Bērns, man par pārsteigumu, mierīgi sēdēja un pat neraudāja.

Rezultātā atkārtoti neparādījās alerģija pret pienu, toties parādījās alerģija uz soju, no kuras izvairīties ir vēl grūtāk, ievērojot diētu.

Daktere ieteica jaunu diētu – 3 nedēļas nedrīkst ēst neko sarkanu, nedrīkst dzert sulas un ēst saldumus. Izrakstīja arī preparātu pret parazītiem.

Un mums par lielu brīnumu kopš tiem laikiem mazajam ne reizi nav bijuši izsitumi, izņemot, kad bērnu kāds pacienāja ar ķīmisku cepumiņu.

Tagad mēs zinām, ko darīt un kā ēst tālāk, tas ir – jāēd ir maksimāli dabīgi produkti. 

Saraksts ar vietām, kur Rīgā pieņem alergologs

- Rīgas austrumu slimnīca

Hipokrāta  iela 4, tālrunis 67042424

- Medicīnas centrs “Ars”

Skolas iela 5, tālrunis 67201006

- Alerģisko slimību izmeklēšanas un ārstēšanas centrs

Sadovņikova iela 20, tālrunis 67221082

- Bērnu klīniskā universitātes slimnīca Gaiļezerā

Juglas iela 20, tālrunis 67536758

- Bērnu klīniskā universitātes slimnīca Torņkalnā

Vienības gatve 45, tālrunis 67064400

- Veselības māja “Oliva”

Olīvu iela 5a,  tālrunis 67611031

Jūlija Petrova, speciāli Māmiņu klubam

Rubriku atbalsta:

Claritine 10mg N10atvieglo alerģisku reakciju izraisītus simptomus – šķaudīšanu, izdalījumus no deguna, deguna niezi, dedzināšanu vai niezi acīs, ko rada alerģija pret ziedputekšņiem, pārtiku, putekļu daļiņām, dzīvnieku spalvām, pelējuma sēnīti, sadzīves ķīmiju u.c. 

CLARITINE N10–bezrecepšu medikaments alerģijas simptomu mazināšanai. Medikaments ir otrās paaudzes antihistamīna preparāts un alerģisku reakciju mazināšanai nepieciešama tikai viena tablete dienā. Parasti neizraisa miegainību.

Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai. Pirms zāļu lietošanas rūpīgi izlasiet instrukciju un konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu.

Informāciju par alerģiju izraisošo augu ziedēšanas prognozi Latvijā katrai nākamajai nedēļai, kā arī alergologu komentārus, lasietwww.zied.lv.