Kā atpazīt atopisko dermatītu?

Kā atpazīt atopisko dermatītu?

12. Aug 2011, 17:16 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rudens ir laiks, kad par sevi sāk atgādināt slimības, kas varbūt snaudušas ilgāku laiku. Turklāt, Latvijai kļūstot arvien ekonomiski attīstītākai, saslimstība ar dažādām slimībām, kas līdz šim bija mazāk izplatītas, pieaug. Šoreiz par atopisko dermatītu stāsta Veselības centra 4” dermatoveneroloģe Linda Kapteine.



 

Kā atpazīt atopisko dermatītu?

 

Atopiskais dermatīts (AD) ir viena no biežāk sastopamām iedzimtam alergiskam ādas slimībām, kurai ir hronisks raksturs. AD gadījumā āda ir patstāvīgi sausa, āda saplaisā un līdz ar to ir viegli pārvarams šķērslis dažādiem kairinātājiem. Pirmais simptoms, kas raksturīgs slimības uzliesmojuma laikā ir intensīva, lēkmjveida ādas nieze, kas izraisa kasīšanos līdz pat asinīm.

 

Industriāli un ekonomiski attīstītās valstīs šī slimība uzliesmo arvien plašāk, ko skaidro  ar specifisko alergēnu pieaugumu. Turklāt, gan Rietumu, gan Austrumu zemēs vairāk slimo iedzīvotāji pilsētās nekā lauku apvidos, jo pilsētas vide ir ekoloģiski piesārņotāka un ikdienā vairāk jūtama ķīmisko vielu klātbūtne. Jāatzīst, ka ar atopisko dermatītu nevar inficēties. Liela varbūtība, ka slimībai ir ģenētisks raksturs- saistīts ar iedzimtību un 60% cilvēku šī slimība parādās pirmā dzīves gada laikā.

 

Atopisku dermatītu var uzskatīt par attiecīgās ģimenes pastiprinātu ādas un gļotādas jūtību pret vidē sastopamām alerģiskām vielām. Apmēram 80% bērniem ar AD attīstās alerģiskas iesnas vai astma. Lielākai daļai cilvēku, t.i. 70-90 %, atopiskais dermatīts ir saistīts ar paaugstinātu jūtību uz apkārtējās vides kairinātājiem, kurus uzrāda asins analīzēs. Tomēr 20-30% AD slimniekiem alerģijas ierosinātājs paliek neatklāts.

 

Slimības ilgums un paasinājumu biežums ir atkarīgs no pacientu un AD bērnu vecāku prasmes sadzīvot ar slimību, rūpēm par ādas mitrināšanu, kopšanu un pasargāšanas no potenciāliem kairinātājiem.

 

Līdzekļi, kas nesatur parabēnus un kortikosteroīdus, ir droši patstāvīgai un ilgstošai lietošanai bez riska izraisīt strukturālus ādas bojājumus vai nozīmīgas, noturīgas blaknes.


Dermalex® REPAIR piedāvā JAUNUS LĪDZEKĻUS EKZĒMAS ĀRSTĒŠANAI, kas aktīvi un efektīvi palīdz atbrīvoties no ekzēmas un ādas kairinājuma un atjaunot ādas veselību.


Dermalex® REPAIR produktu līniju veido krēmi atopiskas ekzēmas un kontakta ekzēmas ārstēšanai 30g iepakojumos.

Aptuvenā cena: 8 - 9, - Ls

Pieejams bez receptes.

 

Vairāk informācijas atradīsit www.dermalex.com

07. Oct 2010, 09:09

diemžel kārtējo reizi n netiek sniegta nekāda konkrēta informācija. tā ir tik vispārīga ......

06. Oct 2010, 17:21

Esmu pie tiem 20 - 30 %, asisns analīzes neuzrāda nekādas novirzes no normas, bet ir kādas 2 - 3 reizes gadā, kad pāris mēneši jāpacīnās, lai atgūtos.