Kā ārstēt vējbakas?

Kā ārstēt vējbakas?

25. Jan 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Uz jautājumiem - ar ko vējbakas ārstēt, un vai to ārstēšanā vislabāk der briljantzaļais šķīdums, atbildi Māmiņu Klubam sniedz „Ģimenes aptieku” farmaceite un aptiekas vadītāja Dace Pijola.

Lai vējbaku gadījumā mazinātu niezi, var lietot antihistamīna līdzekļus - ārēji uz izsitumiem vai iekšķīgi ārsta vai farmaceita rekomendētajos apmēros. Savukārt, ja saslimšana ar vējbakām ir radījusi arī temperatūru, kas ir augstāka par 38,5 °C, bērnam var dot arī paracetamolu un ibuprofēnu saturošus līdzekļus. Ja mazajai atvasei ir slikta augstas ķermeņa temperatūras panesamība, šos preparātus var dot arī zemākas temperatūras gadījumā.

Par to, vai lietot zeļonku jeb briljantzaļo šķīdumu, viedokļi dalās. Pie šī šķīduma mīnusiem jāmin tas, ka preparāts smērē apģērbu un bērns ir sapunktots raibs no galvas līdz kājām. No otras puses – šajā laikā bērns uzturas mājās, tādēļ ar „zaļo” izraibinātais ķermenis citu acīm nav redzams, un ar laiku krāsa nomazgājas. Savukārt pie briljantzaļā šķīduma plusiem var minēt tā antibakteriālās īpašības. Tāpat ir vieglāk sekot līdzi jauniem izsitumiem, jo jau esošie ir iekrāsoti, tādējādi objektīvāk var novērot slimības progresu.

Ja bērnam ir vējbakas, viņu noteikti vajadzētu izolēt – neļaut piedalīties jebkādās ārpus mājas aktivitātēs, lai šis vīruss neskartu arī citus. Ir jāapgriež arī nagi, lai viņš nesaskrāpētu niezošās pumpas un nerastos infekcija. Lai izvairītos no nevajadzīgiem iekaisumiem, slimības laikā regulāri ir jāmaina arī gultas veļa, jo bērns svīst, pumpas saskaras ar audumu.

Vējbaku gadījumā vieni un tie paši preparāti ir lietojami dažādos vecumos. Tiesa, jo lielākā vecumā cilvēks saslimst ar vējbakām, jo var būt smagāk izteikti simtomi un lielāka iespējamība, ka var rasties papildu komplikācijas atkarībā no cilvēka veselības stāvokļa. 

Vai esat lietojušas saviem bērniem vējbaku ārstēšanā kaut ko citu, izņemot briljantzaļo šķīdumu?

25. Jan 2014, 07:09

ko darīt ja ar vējbakām saslimst mazulis, bet mamma bērnībā nav pārslimojusi vèjbakas?