Kā ārstēt konjuktivītu?

Kā ārstēt konjuktivītu?

01. Mar 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas izraisa konjuktivītu?


Atkarībā no konjuktivīta izraisītāja, izšķir 2 tā veidus: bakteriāls un vīrusa. Pirmajā gadījumā, bērnā pastāvīgi dzīvojošās baktērijas sāk uzbrukt viņa organismam laikā, kad bērna imūnsistēma ir novājināta. No tāda konjuktivīta nereti cieš pat jaundzivušie - tajā gadījumā konjuktivītu izraisa mikrobi, kas tikuši uz bērna acs gļotādas dzemdību laikā. Slimība tad parādās bērna pirmajā dzīves nedēļā. 

 

Vīrusa izraisīts konjuktivīts ir retāk sastopams, un tas rodas uz asu respiratoru saslimšanu fona.



Konjuktivīta simptomi


Abos gadījumos bērnam actiņas sārtojas un asaro, viņš tās ik pa brīdim berzē. Bakteriāla konjuktivīta gadījumā iekaist abas actiņas, un no tām izdalās tādas kā strutas - gaiši vai dzeltenīgi izdalījumi, šie izdalījumi bērna actiņas aizlipina - sevišķi jau no rītiem. 

 

Vīrusa izraisīts konjuktivīts nereti skar tikai vienu actiņu, savukārt - izdalījumi var pat nebūt. 



Konjuktivīta ārstēšana

 

Nekādā gadījumā neizmantojiet mājās atrodamus līdzekļus, un nepērciet zāles pēc saviem ieskatiem. Pēc pirmo simptomu parādīšanās atrādiet bērnu ārstam - pediatram, un vēlams arī oftamologam. Ārsts noskaidros slimības cēloni, un atkarībā no tā ieteiks piemērotāko ārstēšanu. 

 

Bakteriālā konjuktivīta gadījumā palīdz kālijs vai ziede, kuras sastāvā ir speciālas antibiotikas. Ja infekciju izraisījuši vīrusi - nepieciešami pretvīrusa līdzkļi. Lai mazinātu iekaisumu, ik pēc pāris stundām slaukiet, tīriet, apmazgājiet ar marlīti vai vates gabaliņu bērna actiņas virzienā no ārējā kaktiņa uz iekšpusi. Vates vai marles gabaliņu var samitrināt kumelīšu, salvijas vai kliņģerīšu novārījumā. Atcerieties: katras actiņas tīrīšanai izmantojiet citu vates vai marles gabaliņu un citu trauciņu ar novārījumu. 

 

Māmiņu Klubs