Jautājumi un atbildes par atgriešanos darbā pēc BKA

Jautājumi un atbildes par atgriešanos darbā pēc BKA

25. Mar 2011, 11:23 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas ir jādara, lai atgrieztos darbā pirms noteiktā termiņa? Vai drīkst samazināt algu vai tomēr iespējams algas paaugstinājums? Par šiem un citiem jautājumiem konsultē juriste Solvita Āboltiņa.

 

Jautājums:

Es tagad esmu bērnu kopšanas atvaļinājumā un mazajai ir tikai nepilns gadiņs, bet naudiņa sāk iet uz beigām un doma par atgriešanos darbā paliek ar vien aktuālāka.


Darba devējam tika uzrakstīts iesniegums, ka bērnu kopšanas atvaļinājums ir līdz 19.11.2010.

- Vai es varu pieprasīt atgriezties darbā ātrāk par iesniegumā noteikto termiņu, kas man ir jādara lietas labā?

- Vai darba devējs var mani atlaist tikko atgriežoties darbā pēc bērnu kopšanas atvaļinājuma?

- Vai darba devējs var man samazināt algu vai darba slodzi?

- Un visbeidzot, ja šī atvaļinājuma laikā esmu paaugstinājusi kvalifikāciju vai es varu pieprasīt lielāku algu?

1

Konsultē juriste Solvita Āboltiņa:

Saskaņā ar Darba likuma (turpmāk - DL) 156.panta 2.daļu, bērna kopšanas atvaļinājumu pēc darbinieka pieprasījuma piešķir uz pilnu laiku vai pa daļām. Darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi iepriekš rakstveidā paziņot darba devējam par bērna kopšanas atvaļinājuma vai tā daļas sākumu un ilgumu.

 

Līdz ar to, cik noprotams no Jūsu minētās situācijas, Jums visupirms būtu iepriekš rakstveidā jāpaziņo savam darba devējam par vēlmi atgriezties darbā pirms iepriekš Jūsu iesniegumā norādītā termiņa.

 

Saskaņā ar likumu, darbiniekam, kurš izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs, tādejādi Jums ir pilnīgas tiesības atgriezties iepriekš ieņemtajā amatā.

 

Darba devējam ir tiesības izbeigt darba tiesiskās attiecības tikai likumā noteiktajos gadījumos, un likumā paredzētajā kārtībā. Turklāt jāuzsver, ka likums īpaši aizsargā sievietes pēcdzemdību periodā, kā arī sievietes, kas baro bērnu ar krūti – visā barošanas laikā. DL 109.panta 1.daļa nosaka, ka darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu ar grūtnieci, kā arī ar sievieti pēcdzemdību periodā līdz vienam gadam, bet, ja sieviete baro bērnu ar krūti, — visā barošanas laikā, tomēr jāatceras, ka likums paredz arī atsevišķus izņēmumus no šī noteikuma, piemēram, ja darbiniece bez attaisnojoša iemesla būtiski pārkāpusi darba līgumu vai noteikto darba kārtību, ja darbiniece, veicot darbu, rīkojusies prettiesiski un tādēļ zaudējusi darba devēja uzticību, arī ja darbiniece, veicot darbu, rīkojusies pretēji labiem tikumiem, un šāda rīcība nav savienojama ar darba tiesisko attiecību turpināšanu, u.tml.

 

DL 97., 98., 99.panti regulē jautājumus, kas saistīti ar darba līguma grozījumu izdarīšanu. Darbinieks un darba devējs var grozīt darba līgumu, savstarpēji vienojoties. Par grozījumu izdarīšanu darba līgumā, darba devējam Jūs rakstveidā jāinformē un jābrīdina mēnesi iepriekš. Saskaņā ar DL 98.panta 2.daļu, ja, turpinot darba attiecības atbilstoši darba devēja piedāvātajiem darba līguma grozījumiem, samazinās darbinieka darba samaksa, darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam iepriekš noteikto darba samaksu, bet, ja darbiniekam noteikta akorda alga, — vidējo izpeļņu vienu mēnesi pēc darba līguma grozīšanas dienas.

 

Mans ieteikums būtu jautājumus, kas saistīti ar Jūsu kvalifikācijas paaugstināšanu bērnu kopšanas atvaļinājuma laikā un darba algas izmaiņām risināt sarunu un vienošanās ceļā ar darba devēju.

 

Jums neapšaubāmi ir tiesības informēt savu darba devēju par izmaiņām, kas saistītas ar Jūsu kvalifikācijas paaugstināšanu, un līdz ar to arī lūgt darba samaksas paaugstināšanu, taču vienlaikus Jums būtu arī jāizpēta sava darba līguma (arī darba koplīguma, ja tāds ir slēgts) nosacījumi, jo likums neparedz obligātu pienākumu darba devējam paaugstināt atalgojumu darbiniekam, ja darbinieks patstāvīgi paaugstinājis kvalifikāciju.

 

Uzdod savu jautājumu arī Tu, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!