Jaundzimušā un mazuļa ādas kopšana. Kā Tu kop sava mazuļa ādu?

Jaundzimušā un mazuļa ādas kopšana. Kā Tu kop sava mazuļa ādu?

23. Jul 2010, 12:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tas, ka mazā zīdainīša ādiņa ir īpaši saudzējama un jūtīga, ir skaidrs. Tas, ka to jākopj ar īpašu rūpību, arī ir saprotams, tomēr bieži vien rodas jautājums – kam tad ir jāpievērš vislielākā vērība? Bez tam, nevaram aizmirst, ka bērniņam augot lielākam, viņa ādiņa arī ir jākopj, jāsaudzē un jāpievērš uzmanība tās izmaiņām.

 

Uz sarunu par bērnu ādas kopšanu Māmiņu Klubs aicināja ārstu – dermatologu  Raimondu Karlu. 

 

dr_karls


 

Visvairāk vecāki satraucas, atbraucot mājās no dzemdību nodaļas, jo drošības sajūta, kāda bija atrodoties ārstu un bērnu māsiņu uzraudzībā, ir zudusi. Kam tad būtu jāpievērš uzmanība jaunajiem vecākiem, par ko jāsatraucas, runājot par jaundzimušā ādiņas kopšanu?

 

Pirmā lieta par ko būtu jāatceras un par ko noteikti vecākiem stāstīs jau dzemdību nodaļā, ir tas, ka mazulīša ādas krāsa var būt dzeltena - tā ir dzelte, par to nav jāsatraucas, tā ir pilnīgi normāla parādība. Dzelte pāriet, protams, ja tā nepāriet apmēram mēneša laikā, tad jākonsultējas ar speciālistu.

 

Otra lieta ir tā, ka mazam zīdainītim līdz 1,5 mēnešu vecumam var būt izsitumi, kas atgādina pinnes. Tas ir saistīts ar to, ka atrodoties māmiņas puncī bērns caur placentu saņem hormonus, kas veicina tauku dziedzeru darbību. Šīs pinnes ir tās saucās jaundzimušo pinnes. Tām speciāla ārstēšana nav vajadzīga.

 

Treškārt, bēbīša galvas matainajā daļā var veidoties krevelīte, ko sauc par zīdaiņu seborejisko dermatītu. Nekādā gadījumā nevajadzētu šo kreveli tīrīt nost vardarbīgā ceļā. Krevelīti var mīkstināt ar eļļiņu un tad ar eļļā samitrinātu vatīti var šo krevelīti tīrīt, tomēr nekādā gadījumā nevajadzētu to kasīt nost. Ir bērni, kuriem visa galvas matainā daļa ir pārklāta ar sīku lobīšanos, manā skatījumā, es mierinu vecākus, lai viņi nesatraucas, ka tas ir pārejošs stāvoklis. Ja krevele ir ļoti bieza un izteikta, tad tā var niezēt un bēbim traucēt, tad ir jāpiepalīdz to dabūt nost. Tomēr visbiežāk šī krevele pati no sevis izzūd.

 

Kā ar autiņbiksīšu zonu? Bieži vien māmiņas sūdzas par apsārtumu uz bērna dupša!


Jā, visbiežāk bērniņiem sākās problēmas ar ādiņu zem autiņbiksītēm. Gan urīns, gan kaka ir ļoti agresīva vide, un, ja autiņbikses netiek savlaicīgi nomainītas, var rasties apsārtumi, izsitumi, vai arī , ja vēl nekas netiek darīts, vai arī, ja bērns ir novājināts, var pievienoties arī kāda sekundāra infekcija. Kā to risināt? Pirmkārt tagad ir ļoti daudz dažādu autiņbiksīšu paveidu – ir parastās autiņbiksītes, mazgājamās, un ekoloģiskās autiņbikses. Ja ir problēmas no kādas vienas firmas autiņiem, vajadzētu tos nomainīt pret citiem. Svarīgi pēc katras autiņbikšu maiņas dupsi ir vai nu apmazgāt zem tekoša ūdens, kas arī būtu vislabākais, vai noslaucīt ar speciālajām salvetītēm.

 

Vai ir svarīgi lietot tieši zīdaiņiem piemērotus kosmētikas līdzekļus?

Mazais bēbis jānodrošina ar to, ka viņam ir savi ādas kopšanas līdzekļi un nekādā gadījumā nedrīkst lietot tos ādas kopšanas līdzekļus, kas ir domāti pieaugušajam. Ja mājās ir kādi līdzekļi pret apsārtumu vai niezi, bez ārsta konsultācijas nevajadzētu tos lietot bērnam.



Kā ar nadziņu griešanu?

Nadziņi ir jāgriež noteikti ļoti uzmanīgi, nedrīkst nadziņus griezt ļoti īsus, jo rajons ap nadziņu ir ļoti maigs, ātri var rasties infekcija. Ja pirkstiņš pie nadziņa kļuvis sārts, var apsmērēt ar dezinfekcijas līdzekļiem, bet nepieļaut, lai sākas strutošana. Ja redzams, ka ir ienadzis, pēc griešanas to vietu uzreiz nodezinficē.

 

Dažādos avotos ir dažāda informācija par to, cik bieži jāvanno bērniņi. Kāds ir Jūsu viedoklis?

Ar vannošanos it tā – ja bērns ir vesels, ja viņam nav ne iesnas, ne temperatūras, ne citas veselības problēmas, tad ūdens procedūras nāks tikai par labu, bet noteikti ir jāņem vērā, kāds ir ūdens. Ja ūdens ir ļoti ciets, ir ieteicams lietot klāt īpašas piedevas, kas apredzētas tieši vannai - eļļiņas. Ja īpaši ir tieksme uz sausu ādu, eļļiņas ir pat ieteicamas. Nevar strikti  noteikt – vannot vienreiz nedēļā vai katru dienu. Tas ir individuāli. Veselīgas piedevas vannai ir jau no senseniem laikiem zināmās zāļu tējas - sunīšu tējas, ozolmizu novārījums.


Kā kopt bērniņa ādas krociņas?


Ja bērniņš ir apaļīgs, tad krociņas ir jāpūderē, pūderis savāc mitrumu, bet pārmērīga pūderēšana un pūdera neizmazgāšana no krociņām var radīt nevis efektu, bet defektu. Noteikti jāpaskatās, kādas vielas ir pūderis, vai organiskas, vai neorganiskas. Ja ir organiskas, piemēram, ciete, tad tā ir ļoti mīksta, bet ja sākas iekaisums, tad uz organiskas bāzes veidoti pūderi kalpo kā barības viela infekcijai. Tādēļ ir svarīgi pūderi nomazgāt. Neorganiskas vielas pūderi nav tik maigi un nedaudz var kairināt ādu.
Labs kopšanas līdzeklis ir arī olīveļļa.

 

Kā ar laiku, kad bērniņš sāk ēst piebarojumu?

Nākamais periods, kad sāk parādīties ādas problēma rodas 4 - 6 mēnešu vecumā, kad sākas piebarošana, jo nekad nevar zināt, kā bēbis reaģē uz jaunām olbaltumvielām, jauniem pārtikas produktiem. Ja bērniņam ir parādījušies izsitumi, un vecāki zina, ka bērniņš ir uzsācis ēst piebarojumu, tad nedēļu, divas var pumpas ārstēt paši, bet ja tās nepāriet, tad noteikti ir jāgriežas pie dermatologa. Tas ir speciālists, kurš nodarbojas ar ādas saslimšanām.

 

Ja ādas problēmas attīstās ļoti strauji, divas nedēļas nav jāgaida, jo bērnam var būt gan alerģiska rakstura ādas problēmas, gan arī tā var būt kādas slimības izpausme.

 

Pašlaik ārā ir diezgan skarbi laika apstākļi, kā būtu jākopj bērna ādiņa ziemā?

 

Tāpat kā pieaugušie, tā arī bēbim un viņam it īpaši, ziemā, lai ādiņa nezaudētu svarīgo mitrumu, būtu ieteicams lietot aizsargkrēmus, kas ir taukaini, un protams, speciāli domāti bērna ādai, piemēram, Linola Milch, kas ir arī ārstniecisks līdzeklis. Ja ādiņai ir jau plaisiņas un apsārtums, tad nepieciešams lietot, piemēram, Bepanthen, kam ir dezinficējošas un ādu atjaunojošas sastāvdaļas.

 

Kā kopt ādiņu vasarā?


Bērna ādiņa ir ne vien jāaizsargā no saules, bet vispār līdz 3 gadu vecumam bērnu nav jāatstāj atklātā saulē. Bērniņš var saņemt sauli arī ēnā, jo UV stari iet gan caur koku lapām, gan atstarojas pret zemes virsmu. Pat ja bēbis ir ēnā, viņš UV starus saņem. Lielākam mazulim, kurš gan rāpo, gan staigā, papildus jālieto saules aizsarglīdzekļi, kas domāti tieši bērna ādai.

 

Ko Jūs ieteiktu mammām, kuras satraucās par bērnu ādas problēmām?


Universāls risinājums katram bērnam, ja viņam ir kādas ādas problēmas nav. Katrs gadījums ir individuāls un jārisina, griežoties pie speciālista!

 

 

Jaundzimušā un mazuļa ādas kopšana ar Altermed kosmētiku!

Lai uzzinātu vairāk par produktu un ieliktu produkta grozā, spied uz bildītes!

Maigs, putojošs šampūns. Saudzīgi mazgā bērna matus un jutīgo ādu. Padara matiņus maigus un mīkstus. Kumelīšu ekstrakts un D- pantenodls novērš ādas sausumu un kairinājumu.

Tilpums: 200ml



Mitrinošs, mēreni putojošs vannošanas līdzeklis, kas saudzīgi attīra bērna ādu. Pateicoties īpašajam sastāvam, kurā nav ziepju, pat lietojot katru dienu tas nekairina un nesausina ādu. D- pantenols veicina ādas atjaunošanos. Var lietot arī kā dušas želeju.

Tilpums: 200 ml



Saudzējošs, maigi putojošs līdzeklis ar kumelīšu ekstraktu. Maigās mazgājošās un aktīvās vielas attīra un mitrina ādu, aizsargājot un nomierinot to. Ar pretiekaisuma iedarbību.

Tilpums: 250ml


 

 

Mitrinošs sejas krēms, kas palīdz aizsargāt bērna jutīgo sejas ādu pret apkārtējās vides iedarbību. Satur aprikožu eļļu, D - pantenolu, allantoīnu un E vitamīnu. Šīs aktīvās vielas baro ādu un uztur tās dabisko mitruma līdzsvaru. Lieto katru dienu un vakaru.

Tilpums: 30g



Maiga eļļa bērniem ar aprikožu eļļas piedevu visa ķermeņa kopšanai. Aprikožu eļļa uztur ādas elastīgumu un aizkavē tās sausēšanu. Īpaši piemērota sausas ādas kopšanai. Saudzīgi ierīvējiet eļļu ādā pēc katras vannošanas.


Altermed baby ķermeņa krēms bērniem, 120 ml.

Mitrinošs ķermeņa krēms jutīgas bērna ādas kopšanai. D-pantenols atjauno ādu un uztur tās dabisko mitruma līdzsvaru. Pateicoties allantoīnam un E vitamīnam, āda ir maiga un mīksta.

Krēms viegli iesūcas ādā un nepadara to taukainu.

 

 

 

Aktīvās vielas aizsargā šūnu membrānas no oksidācijas un brīvo radikāļu radītiem bojājumiem, tām ir atjaunojoša un aizsargājoša iedarbība. Novērš mitruma zudumu. Var izmantot par dienas krēmu taukainai un problemātiskai ādai.


 

Ziede satur 5% D-panthenolu un paredzēta, lai koptu, atjaunotu un veicinātu iekaisušas ādas dzīšanu.

 

Altermed Panthenol 5% ziede ir īpaši piemērota :

 

  • krūšu galu  un citu jutīgu vietu kopšanai;
  • zīdaiņu ādas, kas izsutusi, kopšanai;
  • sausas ādas ar noslieci uz sprēgāšanu un sāpīgu vietu kopšanai gan bērniem, gan pieaugušajiem;
  • ziede nesatur smaržvielas.

 

PĒRC MĀMIŅU KLUBA INTERNETA VEIKALĀ!