Izotoniskais un hipertoniskais jūras ūdens. Kāda atšķirība?

Izotoniskais un hipertoniskais jūras ūdens. Kāda atšķirība?

19. Jul 2012, 18:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zināms, ka stipru iesnu gadījumā, jūras ūdens palīdz efektīvi atbrīvot deguna gļotādu no biezā sekrēta. Tomēr kā zināt – iegādāties izotonisko vai hipertonisko jūras ūdeni? Par abiem to veidiem stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pediatre Daira Brenča. 

 

Izotoniskais jūras ūdens, ko piedāvā aptieku produkcija, pēc sastāva ir ļoti līdzīgs dabīgam ūdenim – tam, kurš bērna deguntiņā iekļūst, peldoties jūrā. Izotoniskajam jūras ūdenim sāls sastāvs ir tuvs fizioloģiskajam.

 

Savukārt, hipertoniskais jūras ūdens šķīdums satur lielāku nātrija hlorīda koncentrāciju un līdz ar to vairāk uzskatāms par ārstniecisku preparātu. Hipertoniskais jūras ūdens izmantojams gadījumos, kad to iesaka kāds no ārstniecības personāla – aprūpes māsa, bērnu ārsts vai ģimenes ārsts,” skaidro pediatre.

 

Tādēļ brīdī, kad bērnam ir jau nelielas iesnas un vecāki vēlas iegādāties deguna gļotādas kopšanas līdzekli, pirmajai izvēlei vajadzētu būt izotoniskajam jūras ūdenim.

 

Atsevišķos gadījumos, kad saslimšana ir nopietnāka un nepieciešama spēcīgāka iedarbība, var lietot ārstniecisko hipertonisko jūras ūdeni. Tomēr šajā gadījumā visas nianses noteikti jāizrunā ar bērna pediatru vai ģimenes ārstu!

 

Māmiņu Kluba izvēle:

Izotoniskais jūras ūdens HUMER 150 ir dabisks filtrēts un sterilizēts jūras ūdens šķīdums (0,9% NaCl + mikroelementi). Tas samitrina sažuvušas gļotas un šķīdina deguna izdalījumus, nodrošinot maigu izdalījumu izvadīšanu gan pieaugušajiem, gan bērniem.  Izsmidzināšanas stiprums 6 bāri (bērniem) un 9 bāri (pieaugušiem). 

Kad lietot izotonisko jūras ūdeni?

-          Deguna dobuma higiēnai;

-          Deguna gļotādu mitrināšanai sausā klimatā;

-          Tiklīdz bērns ir iemācījies šņaukt degunu, katru dienu var veikt deguna tīrīšanu;

-          Pie iesnu serozās jeb nobeiguma fāzes;

-          Alergēnu izvadīšanai no deguna dobuma;

-          Lietošana pirms „agresīviem deguna pilieniem”.


Hipetoniskais jūras ūdens HUMER 050 ir 100% jūras ūdens ar dabiskām minerālvielām (2,3% NaCl + mikroelementi). Izsmidzināšanas stiprums 6,5 bāri. 

Kad lietot hipertonisko jūras ūdeni?

-          Lai atbrīvotu elpošanu caur degunu;

-          Lai izvadītu biezās gļotas, infekciju un alerģiju ierosinātājus;

-          Lai izvairītos no infekcijām;

-          Īpaši tā lietošana rekomendējama rinītu, sinusītu un alerģisku rinītu gadījumos pieaugušajiem un bērniem (zīdaiņiem no 3 mēnešu vecuma). 

 

Līva Zaksa, www.maminuklubs.lv

 

Kāda ir tava pieredze iesnu ārstēšanā ar jūras ūdeni?

taschinka taschinka 29. Sep 2011, 11:24

tad,kad iesnas netraucē dēlam un ir šķidras pašas izdalās,tad neko nelietojam,bet tad,kad deguns ciet un nevar elpot,izšņaukt ar nē,bet iekšā ir,tad gan mēs lietojam pēc ārsta norādījuma.Bet,neviens līdzeklis ko ārsts ir rakstījis nav atvieglojis elpošanu.Vienīgi šīs hipertoniskais jūras ūdens to izdara dažu sekunžu laikā.Deguns vaļā un pēc tam nāk šķaudiens ar visu to lieko,kas degunā sakrājies un traucē.