Infektologs: Pandēmiskā gripa ir ļoti bīstama grūtniecēm. Šobrīd viena atrodas reanimācijā

Infektologs: Pandēmiskā gripa ir ļoti bīstama grūtniecēm. Šobrīd viena atrodas reanimācijā

18. Nov 2011, 03:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gripa, gripa, gripa. Pēdējā laikā visi par to tikai runā. Īpaši ārsti pārdzīvo par topošajām māmiņām. Cik nopietna ir situācija? Par to un daudz ko citu Māmiņu Klubam pastāstīja Uga Dumpis, Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes asociētais profesors, medicīnas zinātņu doktors, sertificēts infektologs un epidemiologs.

 

- Cik bīstama ir pandēmiskā gripa topošajām māmiņām?

 

Pandēmiskās gripas paveids A(H1N1) ir ļoti bīstams grūtniecēm. Tas novērots visās pasaules valstīs jau pagājušajā sezonā. Pagājušajā gadā no šī gripas paveida Latvijā mira divas grūtnieces. Šogad Stradiņa slimnīcā jau stacionētas četras grūtnieces un viena no tām patreiz atrodas Reanimācijas nodaļā ļoti smagā stāvoklī.

 

Cik kopā grūtnieces ir slimojušas valstī, man nav informācijas. Jebkuras grūtnieces nāve ir liela traģēdija un būtu jādara viss, lai to nepieļautu.

 

 

- Viedokļi par to, vai topošajai māmiņai jāveic vakcinācija, atšķiras. Cik droša ir vakcinācija pret gripu topišajām māmiņām?


Vakcinācija pret gripu ir droša visos trijos grūtniecības trimestros.  


Tas ir pierādīts daudzos starptautiskos pētījumos un par to liecina arī lielā pieredze pagājušās gripas sezonas laikā, kad daudzās pasaules valstīs tika veikta masu vakcinācija. Piemēram, Norvēģijā kā pirmās vakcinēja tieši grūtnieces. Vissmagāk ar gripu slimo grūtnieces otrajā un trešajā semestrī. Smagas slimības risks saglabājas arī kādu laiku pēc dzemdībām.

 

Vakcinācija aizsargā pret slimību praktiski visos gadījumos. Tā kā šogad gripa jau ir sasniegusi epidēmisko līmeni, vakcinācija šogad var būt nokavēta.

 

- Ko darīt, ja parādās pirmie gripas simptomi?


Svarīgi ir atcerēties, ka paaugstinātas temperatūras gadījumā nekavējoties jāmeklē ārsts (kaut vai telefoniski), jo pretgripas līdzekļu lietošana ir efektīga tikai divu dienu laikā pēc slimības sākuma. Svarīgi atcerēties, ka remantadīns uz A(H1N1) gripas paveidu nedarbojas, jo šis vīrusa paveids ir pret remantadīnu nejūtīgs (rezistents).

 

Remantadīns nedarbojas arī uz B gripu, kas tagad lēnām izplatās, tāpēc tā lietošana šosezon ir pilnīgi nepamatota.

Ja, ārstējoties, stāvoklis pasliktinās, nekavējoties atkārtoti jākontaktējas ar ģimenes ārstu vai jādodas uz slimnīcu.


Tie,  kas pagājušajā gadā ir jau izslimojuši, ar šo gripas paveidu šogad nesaslims.

 

- Ja vakcinēties jau ir par vēlu, bet zāles nevar lietot, kādus profilakses pasākumus veikt? Varbūt pievērsties dabas medicīnai?

Nav zinātniski pierādīts, ka dabas līdzekļi aizsargā pret gripu. Nav pierādīts arī, ka C vitamīna pastiprināta lietošana būtu efektīga.  


Jābūt vitamīniem bagātam uzturam.

Svarīgi neatrasties masu pasākumu vietās (lielveikali, kinoteātri) un bieži mazgāt rokas. Ja gripas sezonas laikā grūtniecei jāatrodas vietās, kurās uzturas daudz cilvēku, un viņa nav vakcinēta, varētu noderēt arī maska. Būtu jāizvairās arī no vietām, kur ir daudz bērnu, jo tie bieži slimo ar elpošanas ceļu infekcijām.

 

Esiet veseli!

 

Māmiņu Klubs

20. Jan 2011, 12:06

Paldies par kompetento un argumentēto ārsta komentāru!