Ieteikumi mazuļu saaukstēšanās ārstēšanai

02. Feb 2012, 09:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lielai daļai mazuļu iesnas bijušas jau līdz pirmajai dzimšanas dienai. Daudzi vecāki vilcinās dot saviem bērniem antihistamīna preparātus vai citus medikamentus. Lūk, dabiski veidi, kā izārstēt nelielas iesnas un tikt galā ar šķaudīšanu mazulim. Konsultē pediatre Anna Birka.


Ikviens no mums ir saskāries ar kādu no saaukstēšanās slimībām. Parasti iesnas un saaukstēšanās nav nopietna, tomēr tā var uzvarēt pat visspēcīgāko imūnsistēmu. Tomēr ir kāda vecuma grupa, kuriem iesnas var radīt nopietnāku kairinājumu- tie ir zīdainīši un, protams, viņu vecāki, kas uztraucas par mazajiem. Vidēji bērni var slimot ar kādu no saaukstēšanās slimībām 8-10 reizes līdz savai otrajai dzimšanas dienai, tā kā iesnas, drudzis, klepus, šķaudīšana 4-5 reizes gadā vecumā līdz 2 gadiem ir pavisam normāli. Tomēr ir skaidrs, ka Tu kā māmiņa būsi norūpējusies un jutīsies bezpalīdzīga, ka mazulis nejūtas labi.

 

Pret parastu saaukstēšanos un iesnām nav brīnumlīdzekļu, kas vienā mirklī likvidētu šo saslimšanu, tāpēc jāatceras, ka iesnas ir neizbēgama augšanas procesa sastāvdaļa.

 

Daudzi vecāki dod priekšroku dabisku metožu lietošanai, lai atvieglotu saaukstēšanās simptomus un paātrinātu atveseļošanos.

 

Māmiņu Klubs kopā ar pediatri Annu Birku ir sagatavojuši ieteikumus, kā pasargāt bērnu no iesnām un saaukstēšanās, kā arī ko darīt, ja iesnas tomēr saķertas.

 

Profilakse

 

Lai samazinātu iespējamību, ka mazulis saaukstēsies un saķers iesnas:


-      Baro mazuli ar krūti, cik ilgi vien iespējams. Krūts piens piegādā mazuļa organismam antivielas, kas ir svarīgas organisma imūnsistēmas stiprināšanai un infekcijas atvairīšanai.

-      Bieži mazgā rokas. Atgādini visiem mājiniekiem, arī pašiem mazākajiem, ka rokas ir jāmazgā bieži un vienmēr pēc ienākšanas istabā. Ja ģimenē aug bērni, kas paši rokas neprot nomazgāt, palīdzi viņiem. Mazgājot rokas, neaizmirsti lietot arī ziepes!

-      Izvairies no pasīvās smēķēšanas. Pat tad, ja bērns tikai ieelpo cigarešu dūmus, kad kāds netālu ir smēķējis, tas paaugstina organisma uzņēmību pret slimībām, var saasināt saaukstēšanās simptomus, kā arī nodarīt bojājumus plaušām.

-      Izvairies no kontakta ar slimiem cilvēkiem un pēc katras saskares nomazgā rokas.

 

Saaukstēšanās ārstēšana

 

- Veic inhalācijas. Jā, jā, to vari veikt arī mājās, lūk, kā. Patecini vannas istabā karsto ūdeni, lai telpu piepilda karsts tvaiks (atceries turēt durvis aizvērtas). Kopā ar mazuli pasēžat vannas istabā vairākas reizes dienā. Tas mitrinās elpceļus un pēc tam noteikti noslauki mazuļa deguntiņu ar maigām salvetēm vai atsūc sakrājušos puņķīšos. Noteikti mazuli neatstāj vienu vannas istabā.

- Jūras ūdens palīdzēs aizliktam degunam, mitrinot gļotādu un palīdzot vieglāk dabūt laukā sakrājušos puņķus.

- Regulāri noslauki mazuļa deguntiņu, ja deguns „tek”, izvēloties maigas salvetes, kas netraumēs maigo ādu ap deguntiņu, un atsūc puņķīšus vairākas reizes dienā, lai nodrošinātu tīru deguna dobumu.

- Pacel gultiņas galvgali augstāk, zem matrača paliekot salocītu dvieli. Tas ļaus mazulim vieglāk elpot un deguna gļotas nesatecēs kaklā.

- Lieto gaisa mitrinātāju, lai nodrošinātu mitru gaisu. Tas palīdzēs deguna gļotām neižūt.

- Nodrošini maksimālu mieru un atpūtu. Lai gan var šķist, ka iesnas nav nekas nopietns, mazulītis var justies saguris, var būt kaprīzāks un arī uzņēmīgāks pret citām saslimšanām, tāpēc, kad mazulim ir iesnas, mēģini nodrošināt pēc iespējas lielāku mieru un atpūtu.

- Atceries par pastiprinātu šķidruma uzņemšanu, lai  novērstu dehidratāciju.

- Sniedz mazulim nedalītu mīlestību, uzmanību un pacietību, lai viņš ātrāk atveseļotos! Saaukstēšanās drīz pāries!

Noteikti sazinies ar ārstu, ja:

- redzi, ka mazulim ir izdalījumi no vienas vai abām austiņām.

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Māmiņu Kluba izvēle:

Šoziem Kleenex® Balsam kabatlakatiņi palīdzēs aizsargāt gan lielus, gan mazus degunus. Īpaši noderīgas šīs salvetītes ar aizsargājošu balzamu un atsvaidzinošu aromātu  būs gripas un vīrusu sezonā!


Kleenex® Balsam: dermatoloģiski testēti kabatlakatiņi ar kliņģerīšu balzamu! Tās lietojot, deguns tiek pārklāts ar ādu aizsargājošu, mikroskopisku  balzama kārtiņu. Kliņģerīšu balzams saudzē un palīdz pasargāt deguna ādu no apsārtumiem iesnu laikā.


Kabatlakatiņi pieejami gan lielajā, ģimenes iepakojumā - ērtā kastē, kuru turiet mājās, lai ir visiem pa rokai, gan mazajos kabatas iepakojumos, ko iemest ratu somā vai ielikt bērnam jakas kabatā, lai paņem līdzi uz bērnudārzu vai skolu.


Kleenex® Balsam Fresh: arī šīs salvetītes satur aizsargājošo kliņģerīšu balzamu, bet tām vēl piemīt atsvaidzinošs mentola aromāts - lai deguntiņiem vieglāk elpot!


Pieejams gan lielos, gan mazos iepakojumos!