Gulētiešana bez asarām

Gulētiešana bez asarām

30. Dec 2010, 14:34 Muuna Muuna

Uzzini, kā risināt ik-vakara gulētiešanas problēmas un kā veicināt diendusu, kā izvairīties no nakts auklēšanās un biežas bērna pamošanās.

 

{smallpic:1}

 

Astoņi ieteikumi, kas derēs katram bērnam!

 

Gandrīz 70% bērnu, kas jaunāki par 5 gadiem, ir lielākas vai mazākas gulētiešanas problēmas. Gulētiešanas problēmas ir sarežģītas un tām var būt dažādi iemesli. Ja neguļ bērns, nevar gulēt arī vecāki un šis miega trūkums ietekmē ikdienu ikvienam ģimenes loceklim, jo bērna negulēšana izsauc ko vairāk par vienkārši nogurumu.

 

Gulēšana vai negulēšana iespaido visu – raksturu, bērna aktivitāti, augšanu, veselību un pat spēju mācīties, sasiet šņorītes savām kurpītēm un pat noskaitīt alfabētu. Šie jautājumi ir kas vairāk nekā tikai vecāku grūtības un nespēja atpūsties. Bērna gulēšana vai negulēšana ir nopietns jautājums, ko nevajadzētu atstāt bez ievērības, pat ja jums ir dzelzs nervi un izturība.

 

{smallpic:2}

 

Tālāk dotās idejas var apsvērt ikviena bērna gulētiešanas un diendusas paradumu izkopšanai jebkurā vecumā. To ievērošana var uzlabot ne tikai bērna miega kvalitāti, bet arī dienas un nakts ritma izjūtu, gulēšanas ilgumu un kvalitāti un ik-rīta mošanos. Tas nenovēršami patīkami ietekmēs arī vecāku mieru, miegu un atpūtu.

 

  1.          Ievēro konsekventu gulētiešanas un pamošanās laiku

 

Mēs bieži vien ļaujam bērniem ilgāk pagulēt no rīta, izmantojam laiku paši sev, lai paliktu vienatnē, divvientulībā vai apdarītu darbus, kamēr bērns guļ. Taču bērna bioloģiskajam pulkstenim ir spēcīga ietekme uz tā spēju aizmigt un pamosties. Jebkura novirze var to ietekmēt, izjaukt ritmu vai vispār pārstāt darboties pēc kādiem loģiskiem principiem. Iedibinot stingru gulētiešanas un mošanās ritmu, vecāki tādējādi var “noregulēt” šo pulksteni tā, lai tas darbotos nevainojami. Nekādu “lai paguļ ilgāk” un nekādu “pēc brītiņa”, ja pienācis laiks mosties vai doties pie miera. Mērķis ir panākt agrāku iešanu gulēt, nevis sagaidīt laiku ap pusnakti. Lielākā daļa bērnu guļ labāk un ilgāk, ja nolikti gulēt ātrāk.

 

  2.          Iedibini regulāras diendusas

 

Diendusas ir ļoti svarīgas. Enerģiskam bērnam ir grūti pavadīt visu dienu rotaļās un aktīvās nodarbēs bez pienācīga pārtraukuma – diendusas. Bērns, kura ikdienā trūkst diendusu ir biežāk satraukts, var kļūt pārlieku uzbudināts, var novērot pat kādas bērna agresivitātes izpausmes un pārlieku aktivitāti dienas laikā. Diendusas garums un kvalitāte ietekmē nakts miegu. Kvalitatīva diendusa nozīmē labāku nakts miegs. Ne vienmēr apstiprinājumu gūst pieņēmums, ka diendusas neesamība liks bērnam labāk gulēt naktī. Reizēm pārgurums negatīvi ietekmē spēju atslābināties, aizmigt un mierīgi gulēt.

 

  3.          Uzstādi bērna bioloģisko pulksteni

 

Doma ir ieviest tādu gulētiešanas laiku, kad skaidri novērojams, ka tajā konkrētajā laikā bērns IR noguris, miegains, garlaikots vai kreņķīgs. Pustumsa spēj labi iedarbināt gulētiešanas mehānismu, jo ietekmē bērna miega hormonu, jeb t.s. bioloģisko Stop signālu. Bērna miegainību var veicināt, aptumšojot istabas apgaismojumu jau stundu pirms paredzētā nakts miega. Tāpat kā regulāra aizkaru atvēršana no rītiem darbosies kā modinātājs, ja tiks veikta katru dienu sistemātiski vienā un tajā pašā laikā. Šāds rīta ieradums ietekmēs bērna bioloģisko pulksteni un raidīs smadzenēm signālu it kā teiktu: „mosties un esi aktīvs”. Tāpat kā rūpējamies par bērna naktsmieru un gulētiešanas rituālu, nedrīkstam novērtēt par zemu arī rīta rituālu.

 

  4.          Iedibini stingru ik-vakara rutīnu

 

Rutīna garantē drošību un lielāku izdošanos. Konsekventa, mierpilna gulētiešanas rutīna ļauj bērnam harmoniskāk pāriet no dienas aktivitātēm uz miera un miega stāvokli. Rutīna var tikt organizēta kā regulāra vannošana, pidžamas vilkšana, zobu tīrīšana. Esmu ievērojusi, ka manam mazajam tā ir arī cimdiņu uzvilkšana, kas liek norimt aktīvajām rociņu kustībām. Gulētiešanas rituāli spēcīgāk darbosies, novērojot bērnu un iesākti laicīgi - tad, kad bērns kļūst mazāk aktīvs un vairāk noguris.

 

{smallpic:3}

 

  5.          Radi patīkamu gulēšanas vidi un atmosfēru

 

Tam, kur bērns guļ ir liela ietekme uz viņa miega kvalitāti. Der pārliecināties par matrača ērtumu, paladziņa maigumu, istabas temperatūru, pidžamas ērtumu un kopumā patīkamu guļvietu. Īpaši zīdaiņi ir jūtīgi pret temperatūras svārstībām, jo jaundzimušajam mazulim ķermeņa termoregulācija vēl ir vāja – viņš ātri vien var pārkarst un tikpat ātri viņam var arī kļūt auksti. Ne vienmēr zīdaiņa istabas izvēdināšanai tieši pirms gulētiešanas var būt gaidītais efekts. Jo lielākas temperatūras svārstības, jo lielāka iespēja, ka tas var ietekmēt bērna aizmigšanu. Pavērojiet bērna reakciju – lielāku bērnu tas ietekmē pozitīvi.

 

{pic:4}

 

  6.          Pārdomā bērna ēdienkarti

 

Uzņemtā barība ietekmē enerģijas līmeni. Ogļhidrātiem var būt nomierinošs efekts, tajā pašā laikā proteīniem bagāta pārtika vakarā plus vēl savienojumā ar cukuru var izsaukt enerģijas pieplūdumu, īpaši, ja proteīnu daudzums ir pārsvarā. Dažas idejas pirms-gulētiešanas našķiem varētu būt: pilngraudu grauzdiņš ar sieru, banāns, jogurts ar zemu cukura daudzumu. Arī dienas gaitā uzņemtajiem vitamīniem ir nozīme uz visiem organisma procesiem, tai skaitā uz bioloģisko pulksteni, tāpēc jārūpējas par pilnvērtīgu bērna uzturu. 

 

  7.          Palīdzi bērnam augt veselam un mundram

 

Reizēm gulētiešanai traucē pārāk neaktīva diena un nepietiekošas fiziskās aktivitātes. Pārāk ilga TV skatīšanās un kustību trūkums traucē atpūtu un miegu. Bērni, kuriem ir pietiekoši daudz fizisku aktivitāšu, un kuri uzturas svaigā gaisā un vēdinātās telpās, ātrāk kļūst miegaini, guļ labāk un ilgāk un mostas izgulējušies. Tomēr jāizvairās no pārliekas aktivitātes stundu pirms gulētiešanas, jo aktīvām nodarbēm ir stimulējoša iedarbība. Mēs taču nevēlamies, lai bērns gultā lēkā un smejas!

 

  8.          Iemāci bērnam relaksēties

 

Liela daļa bērnu iet gultā, bet tā arī neizprot, ko tur darīt. Lielākoties bērns nokļūst gultā, jo tā vēlas vecāki, taču mēs varam ietekmēt viņa sajūtas guļamistabā un radīt attiecīgu noskaņojumu, kas tuva mieram un miegam. Kā jums šķiet- kāda nozīme ir vakara pasaciņai? Reizēm vienkārši neaizdomājamies, ka bērns ir tīri dabiski „spiests” palikt kluss, mierīgs, klausīties un iztēloties. Šāda mierpilna klausīšanās veicina miegainību. Tāpēc sāc lasīt bērnam ik vakara pasaku, pat ja neesi to līdz šim darījusi.

 

 

Sākot ievērot šos astoņus ieteikumus, uzlabojumi nebūs ilgi jāgaida. Bērnu iespējams ātri vien pielāgot jaunam režīmam, tikai nepieciešama pacietība un disciplinētība. Mums mācām un sagaidām disciplinētību no bērniem, taču reizēm disciplīna nepieciešama pašiem vecākiem.

 

  No Elizabeth Pantley „The No-Cry Sleep Solution”

24. Mar 2010, 18:52

mums ir liiieeeelas problēmas ar gulēšanu ☹ dēls vienkārsi neguļ pa dienu, lai gan ir tikai 7 mēneši. visādi cīnamies, bet ir totāls spēka izsīkums. domāju, ka gultas pārbīdīšana ieviesa normālu režīmu, kāds arī bija pirmās divas dienas, bet atgad - čuš!