Gulēšana ar vecākiem vienā istabā- cik ilgi?

Gulēšana ar vecākiem vienā istabā- cik ilgi?

23. Feb 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kuras jaunās māmiņas sapnis gan nav reiz nogulēt visu nakti bez pamošanās? Kāpēc daži bērni guļ nemierīgāk par citiem, un vai ir konkrēts bērna vecums, līdz kuram noteikti bērnam būtu jāguļ ar vecākiem vienā telpā? Atbildes atrast uz šiem jautājumiem palīdzēs psiholoģe Diāna Zande.

JAUTĀJUMS

Manai meitiņai ir 8.5 mēneši. Līdz šim gulējām visi kopā vienā istabā - mazās gultiņa ir blakus mūsējai. Tā kā pēdējos mēnešus mazā vairākas reizes naktī mostas augšā (3-4), tad gribēju noskaidrot - kad bērniņš gatavs gulēt atsevišķā istabā? Jo cik saprotu, pavisam maziņiem bērniņiem svarīgi ir sajust mammas/tēta tuvuma naktī - līdz kādam vecumam tas tā ir?

 
Pagaidām darba dienās tētis guļ otrā istabā un šķiet, tad mazā guļ labāk. Iedomājos - varbūt bērniņam trauslāks miegs un tētis manuprāt guļ "skaļāk" nekā es. Tādēļ domāju, varbūt, ja es arī gulētu otrā istabā - mazā gulētu vēl labāk? (piebildīšu, ka istabas mums caurstaigājamas un bez durvīm, tādēļ mazā negulētu pilnīgi izolētā istabā ar durvīm ciet).


Nemierīgā gulēšāna sākās laikā, kad mazā iemācījās rāpot (~ 6 mēn.), tādēļ daļēji saistu negulēšanu ar šo. Visticamāk ar laiku mošanās naktīs pāries, tomēr jāatzīstas, ka mans šī brīža lielākais sapnis ir nogulēt visu nakti bez pamošanās, kaut vai līdz 5-6. 
Paldies jau iepriekš!

Atbild psiholoģe Diāna Zande:

Mazulim pirmajā dzīves gadā ir ļoti cieša saite ar mammu un viņam nepieciešama tuvība arī naktī. Ir mazuļi, kuri jau 4 mēnešu vecumā naktī pamostas un paraugās, vai mamma ir gultā un viņus nevar piemānīt ar segu, kas sačubināta "kā mamma". Turklāt arī mammai ir svarīgi just savu mazuli, tādēļ vairums mammu labāk izguļas, ja ir mazuļa tuvumā.

Faktiski, pirmais dzīves gads ir īsts tuvības gads un būtu labi arī naktīs to pavadīt vienā telpā. Es neuzskatu, ka ir veselīgi ilgstoši gulēt vienā gultā ar mazuli, bet arī nedomāju, ka agra bērniņa "izstumšana" ir laba. Pirmajā gadījumā cieš partneru attiecības, otrajā - mātes un mazuļa saikne.

Cilvēku mazulis attīstās ļoti gausi un viņam ilgi nepieciešama ķermeniska tuvība ar māti. Salīdzinājumam - mēs ar saviem partneriem arī guļam tuvu, kaut arī miega fiziskā kvalitāte tādēļ nereti cieš - cilvēkiem ir svarīga emocionālā tuvība! Un to nevar izjust, esot tālu vienam no otra.

Daži bērni ļoti labi iejūtas otrā istabā, bet - jāpatur prātā, ka ar šiem mazuļiem svarīgi pa dienu būt ļoti ciešā kontaktā. Citi bērniņi ļoti uzmana mammu un nepieņems gulēšanu atsevišķā telpā vēl ilgu laiku (sevišķi, ja piedzimst nākošais mazulis vai bērns sāk bērnudārza gaitas).

Ap pusgada vecumu daudziem bērniem pasliktinās miega kvalitāte, jo viņi kļūst ļoti aktīvi, intensīvi attīstās viņu motorās spējas, attīstās arī piesaistes uzvedība, un līdz šim mierīgie bērni sāk mosties un slikti gulēt. Svarīgi pirms miega mazo nepārstimulēt, būt īpaši mierīgiem, klusa mūzika, apgaismojums, vakara rituāli var palīdzēt.

Tēta krākšanu mazulis pazīst jau no grūtniecības laika un tā viņu netraucē! Es tā arī nesniegšu tiešu atbildi uz jautājumu, kādā vecumā bērniņš var gulēt atseviškā istabā, jo šis ir ļoti individuāli! Fiziski tas iespējams jau no dzimšanas, emocionāli bērnam pirmā dzīves gada laikā izjust tuvību ar mammu arī naktī (tas nenozīmē, ka jāguļ vienā gultā). Neatraujiet savam mazulim tuvību pārāk ātri - viņam tā ļoti vajadzīga!

Kad Tavs mazulis sāka gulēt pats savā istabā?

UZDOD SAVU JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

 

Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem.