Gripas sezona sāksies janvārī

Gripas sezona sāksies janvārī

13. Aug 2011, 15:11 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijā aizvien pieaug augšējo elpceļu saslimšanas gadījumu skaits, visbiežāk šīs slimības ir bērniem un pusaudžiem vecumā no pieciem līdz 14 gadiem, informēja Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC).

 

Visvairāk no augšējo elpceļu saslimšanām cieš Rīgas, Jelgavas, Gulbenes un Rēzeknes iedzīvotāji. Visvairāk izplatītās slimības ir adenovīruss, kas izpaužas ar iesnām, klepu un kakla sāpēm, un paragripa, kam raksturīgs balsenes iekaisums, kakla sāpes, dziļš klepus un ilgstoši paaugstināta temperatūra līdz +37,5 grādiem.




Toties gripa Latviju vēl nav sasniegusi, arī vairumā citu Eiropas valstu gripa vēl nav izplatījusies.


Gripu sola janvāra beigās

Latvijā šoziem varētu būt sastopami trīs gripas veidi - pandēmiskā gripa jeb H1N1 un divi sezonālās gripas tipi, tomēr, visticamāk, iedzīvotāji to tik sāpīgi kā pērn pandēmisko gripu neizjutīs. Par trim gripas vīrusu tipiem liecina ziņas no Dienvidamerikas un Austrālijas, kurām ziemas gripas sezona jau bijusi.



Latvijā gripas sezona varētu sākties kā parasti - janvāra beigās vai februāra sākumā. Pērn jau rudenī Latvijā sāka plosīties H1N1 gripa, bija pat tās epidēmija, un pēc komplikācijām nomira vismaz 39 cilvēki, par kuriem slimnīcas ziņoja LIC.

 

BNS

Foto: LETA