Gripa var izraisīt priekšlaicīgas dzemdības

Gripa var izraisīt priekšlaicīgas dzemdības

25. Nov 2011, 23:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecības radītu izmaiņu dēļ samazinās imunitāte, tādēļ sievietes gaidībās ir riska grupa saslimšanām ar dažādām vīrusu infekcijām, tai skaitā gripu. Vislielākais risks šai infekcijai noritēt smagi vai pievienoties bakteriālai infekcijai ir sievietēm 2. un 3. grūtniecības trimestrī, kad elpošanas tilpums uz auglīša fona ir samazinājies. Pētījumi rāda, ka grūtnieces ar lieko svaru, bronhiālo astmu un smēķējošās ar gripu slimo smagāk.

 

Grūtnieču hospitalizēšana gripas radītu sarežģījumu dēļ ir četras reizes biežāka, salīdzinot ar tā paša vecuma sievietēm bez grūtniecības. Arī gripas izraisītas komplikācijas un mirstības rādītāji grūtniecēm ir augstāki. Tās sievietes, kuras stacionētas gripas dēļ, trīs reizes biežāk dzemdē priekšlaicīgi.

 

Tomēr, pat ja topošajai māmiņai gadās saslimt ar šo infekciju, mierinājumam der atcerēties, ka gripas vīruss praktiski nešķērso placentāro barjeru, tādēļ auglīša veselību tieši neietekmē.

 

Viņš cieš sekundāri māmiņas elpošanas mazspējas un slimības izraisītās intoksikācijas dēļ.

 

Kā sevi pasargāt?

 

Gripas un vīrusu sezonas laikā sevi var pasargāt, izvairoties no sabiedriskām vietām un lieliem cilvēku pūļiem, tajos nēsājot sejas masku. Ja darbs saistīts ar cilvēkiem, neaizmirst telpu vēdināšanu. Būtiski ir izvairīties no slimiem cilvēkiem, bieži mazgāt rokas, ar nemazgātām neaiztikt seju. Tās grūtnieces, kuras pagājušajā sezonā ir izslimojušas gripu, šogad ir pasargātas.

 

Uzturam ir jābūt sabalansētam, vitamīniem bagātam.

 

Jācenšas uzņemt dabīgos vitamīnus, ēdot ķiplokus, dzērvenes, smilšērkšķus, upenes, medu.

 

Daudz jādzer šķidrums. Pētījumos nepierādīta, tomēr bieži praksē efektīva ir lielu C vitamīna devu un dažādu imunitāti stiprinošu dabas medikamentu uzņemšana, tādu kā ehinaceja, Citrosept utt.

 

Arī degunu iesakāms periodiski izskalot ar jūras sālsūdeni (Humerus), un, izejot sabiedrībā, nāsīs ieziest uz augu ēterisko eļļu bāzes radītus medikamentus – tādus kā Lorozols, Lorozīvs, Rinogels, Pinosols utt.

 

Iesaka vakcināciju

 

Tomēr visefektīvākā profilakse ir vakcinācija! Cilvēkiem infekciozi ir A, B un C gripas vīrusi. Gripas vakcīna aizsargā pret visiem trim. Zinātniskos pētījumos ir pierādīts, ka ir droši vakcinēt sievietes jebkurā grūtniecības trimestrī. Šī vakcīna pirmos 4-6 dzīves mēnešus aizsargā arī jaundzimušo caur placentu saņemto antivielu dēļ. Tā kā šogad gripa jau ir sasniegusi epidēmisko līmeni, vakcinācija var būt nokavēta, tomēr ir iesakāma, jo aizsardzība rodas apmēram 2 nedēļu laikā.

 

Kā gripu pazīt?


Gripai raksturīgās pazīmes ir ķermeņa temperatūra virs 38 grādiem (reizēm gripa noris arī bez augstās temperatūras), sauss klepus un kairinājums kaklā, aizlikts deguns, sāpes muskuļos, acīs, galvassāpes, drebuļi, vājums. Dažkārt var būt arī vemšana un caureja.

 

Ja grūtniecei gripas sezonas laikā parādās gripai līdzīgi simptomi, visticamāk, viņa ir saslimusi tieši ar gripu, tādēļ laikus jāvēršas pie ārsta, lai varētu izrakstīt medikamentus, kuru efektivitāte ir visaugstākā, tos sākot lietot pirmo 48 saslimšanas stundu laikā. Efektīvi ir divi medikamenti - oseltamivirs (Tamiflu) vai inhalējamais zanamivirs (Relenza), kuru neizvēlas bronhiālās astmas slimniecēm potenciāli bronhus spazmējošās darbības dēļ. Abi ir pieejami arī Latvijā.

 

Šo medikamentu lietošana jebkurā grūtniecības laikā ir drošāka nekā iespējamās sekas, tos nelietojot. Lai mazinātu temperatūru, kas augstāka par 37,5 grādiem, lietojams paracetamols. Daudzām sievietēm, uz vīrusa uzslāņojoties bakteriālai infekcijai, būs nepieciešamība ārstēšanā pievienot antibiotikas.

 

Ārsts, zinot par grūtniecību, noteikti izvēlēsies tādas, kuras drīkst lietot grūtniece un kuras nekaitē mazulim. Varbūt, pamatojoties uz sievietes sūdzībām, ārsts papildus ieteiks lietot prettūskas līdzekļus, klepus sīrupus bez alkohola bāzes, sūkājamās ķērpju, propolisa vai citas mutes dobumu dezinficējošas tabletes, smilšērkšķu, kliņģerīšu eļļas.

 

Kad jāzvana ātrai palīdzībai?

 

Ārstējot gripu mājas apstākļos, visbiežāk ar to pietiek. Neatliekamā medicīniskā palīdzība jāmeklē, ja parādās izteikts elpas trūkums, ja rodas spēcīgas sāpes krūškurvī vai vēderā, samaņas zudums, bieža vemšana, ilgstoši augsta temperatūra, kas nereaģē uz temperatūru pazeminošiem medikamentiem, vai grūtniece vairs nejūt augļa kustības.

 

Zane Vītiņa, ginekoloģe, dzemdību speciāliste, speciāli TVNET