Gripa vai saaukstēšanās?

Gripa vai saaukstēšanās?

25. Sep 2012, 10:07 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Nereti mēs jaucam parastu saaukstēšanos ar gripu, tādēļ šoreiz Māmiņu Klubs atbild uz visbiežāk uzdotajiem jautājumiem par gripu!

 

Kādas ir gripas pazīmes?

Gripa ir īpaši lipīga vīrusu infekcija, kas parasti sākas ļoti strauji un skar elpceļus.

 

Kādi ir gripas simptomi?

Gripas simptomi ir pēkšņs sākums, galvassāpes,  drudzis, paaugstināta temperatūra, kaulu "laušana", aizlikst deguns bez iesnām un sauss klepus.

 

Kas ir šīs infekcijas ierosinātājs?

Gripas ierosinātājs ir vīruss, kas atšķiras no citiem vīrusiem ar savu mainīgo dabu. Uz tā ārējā apvalka atrodas antigēni, kuri katru gadu ir citādākā kombinācijā. Vīrusam nokļūstot cilvēka organismā, izveidojas antivielas pret šiem antigēniem. Jo ātrāk organisma imūnā sistēma izveido antivielas, jo ātrāk  izveidojas imunitāte. Antivielas, kas izveidojušās iepriekšējā sezonā, nav vairs derīgas attiecībā uz nākamās sezonas gripas vīrusu, tāpēc katru gadu cilvēki ar gripu slimo no jauna.

 

Vai vakcinējoties var izsargāties no gripas?

Vakcinējoties organismā tiek ievadīts novājināts gripas vīruss un imunitāte tiek izveidota mākslīga. Šādā veidā tiek izraisīta antivielu izstrāde, bet netiek izraisīta saslimšana. Tā kā gripas vīrusam ir mainīga daba, vakcinācija pret gripu ir jāatkārto katru gadu pirms gripas sezonas sākšanās. 

 

Kā paredzēt, kādi gripas vīrusu veidi dominēs nākamajā gripas sezonā?

Visbiežāk nākamās gripas sezonas laikā dominē gripas vīrusi, kuri parādījušies iepriekšējās gripas sezonas beigās. Par to informāciju sniedz Pasaules Veselības organizācija.

 

Kā var inficēties ar gripu?

Ar gripu var inficēties, esot saskarē ar slimu cilvēku. Ja slimais cilvēks klepo, runājot šķauda, tas palielina vīrusu koncentrāciju. Pēc kārtīgas nošķaudīšanās vīrusi var izplatīties pat 6 metru attālumā.Cilvēks inficējas, ieelpojot gaisu, kas satur gripas vīrusus vai lietojot priekšmetus, uz kuriem atrodas slimā cilvēka deguna un rīkles sekrēti.

 

Kā var prognozēt gripas epidēmiju?

Gripas epidēmiju var prognozēt, veicot gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringu, ko Latvijā veic Sabiedrības veselības aģentūra. Ja gripas gadījumi tiek konstatēti valstīs, kuras atrodas tuvāk mūsu valsts robežai, gripas atnākšanas draudi palielinās.

 

Kad gripa visbiežāk ir Latvijā?

Gripa Latvijā visbiežāk ir rudens - ziemas periodā, kas parasti sākas janvārī un ilgst līdz marta vidum.



Kuriem cilvēkiem ir ieteicama vakcinācija?

Katru gadu ir iespējams saņemt vakcīnu pret gripas vīrusu. Vakcinēties ir ieteicams rudens sākumā, kad gripa vēl nav atnākusi. Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem 80% vakcinēto ar gripu nesaslimst, bet 20% pārcieš gripu vieglā formā. Cilvēkiem pēc 60 gadiem imunitāte izveidojas tikai 60%, taču saslimušajiem gripa noritēs bez komplikācijām. Pēc vakcinācijas dūriena vietā iespējams neliels apsārtums un pietūkums.

Vakcinācija nav ieteicama visiem tiem cilvēkiem, kuriem ir olas proteīna nepanesība, savukārt, īpaši ieteicama:

1. cilvēkiem, kuri sasnieguši 60 gadu vecumu;
2. pieaugušajiem un bērniem (vecākiem par 6 mēnešiem), kuri pieder augsta riska grupai, jo tiem ir lielākas iespējas izveidoties gripas komplikācijām. Tās ir personas, kas slimo ar hroniskām elpceļu (piem. astma) un sirds - asinsvadu slimībām, nieru un asins slimībām (piemēram, sirpjveida šūnu anēmija), metabolām slimībām (piemēram, cukura diabēts) un imūnsupresiju.
3. personām, kurām ir cieša saskare ar augsta riska grupas slimniekiem: medicīnas darbiniekiem un ģimenes locekļiem. Gripas vakcinācija ir ieteicama arī visiem tiem, kas negrib slimot ar gripu vai nevar to atļauties (studenti, sportisti u.t.t.)

 

Vai var izvairīties no saslimšanas ar gripu nevakcinējoties?

Gripas epidēmijas laikā pēc iespējas mazāk apmeklējiet tādas vietas, kur uzturas daudz cilvēku - sabiedriskais transports, teātri, kino, tirgus u.t.t.! Regulāri vēdiniet telpas, tādējādi samazinot gripas vīrusu daudzumu tajās! Dienas laikā pēc iespējas biežāk mazgājiet rokas, īpaši tad, ja ir bijusi saskare ar slimiem cilvēkiem! Pēc iespējas vairāk uzturā lietojiet šķidrumu - zāļu tējas, augļu sulas, minerālūdeni! Iekļaujiet savā ēdienkartē pēc iespējas vairāk produktus, kas satur fitokomponentus.

Tie ir bioķīmiski savienojumi, kas palīdz organismam cīnīties ar vīrusiem un saglabāt veselību. Šīs vielas ir svaigos kāpostos, ķiplokos, lociņos, citrusaugļos, jāņogās. Lietojiet uzturā skābpiena produktus, jo tie satur mikroorganismus, kas stimulē imūnsistēmu. Brīnišķīgs līdzeklis cīņai ar gripu ir ķiploks: tam piemīt baktericīdas un imūnstimulējošas īpašības. Nozīmīga loma ir C vitamīnam. Tas veicina interferona izstrādi organismā, kas darbojas vīrusiznīcinoši. Tāpēc ēdiet daudz kivi, mežrozīšu augļus, kāpostus, saldos piparus, apelsīnus un greipfrūtus.

 

 

 Pazīmes un simptomi

 Gripa

 Saaukstēšanās

 Sākums  pēkšņs  pakāpenisks
 Drudzis/ drebuļi
 parasti reti 
 Klepus  parasti, stiprs
 retāk, viegls vai vidējs
 Galvassāpes  stipras  retas
Muskuļu smeldze un sāpes
parasti, bieži stipras
vieglas
Nogurums un nespēks
var ilgt līdz 2 nedēļām
visai neliels