Gripa Latvijā turpina lēnām atkāpties

Gripa Latvijā turpina lēnām atkāpties

05. Jan 2012, 14:35 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šonedēļ gripa laboratoriski apstiprināta 77 cilvēkiem, kas ir par 22 gripas gadījumiem mazāk nekā iepriekšējās nedēļas trijās diennaktīs, liecina Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) operatīvie dati.

Iepriekšējā diennaktī gripa apstiprināta 25 cilvēkiem, LIC stacionārā ar aizdomām par gripu nogādāti deviņi cilvēki. Patlaban LIC stacionārā ārstējas 46 gripas slimnieki. Gripas sezonas laikā no LIC izrakstījušies jau 454 pacienti, kam bija apstiprināta gripa.


Šajā sezonā gripa apstiprināta jau 1646 pacientiem, tostarp 994 cilvēkiem konstatēta A tipa gripa, bet 652 - B tipa gripa.

LIC speciālisti prognozē, ka saslimstība ar gripu mazināsies arī šonedēļ un, iespējams, vidēja slimības izplatība Latvijā vairs nepārsniegs epidemioloģisko slieksni.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā bija vērojams gripas izplatības samazinājumus par 20%. LIC epidemioloģe Raina Nikiforova norādīja, ka gripa atkāpjas, bet joprojām ir plaši izplatīta.


Vidējais saslimstības līmenis ar gripu aizvadītajā nedēļā ir 223 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, kas nozīmē, ka joprojām ir pārsniegts gripas epidemioloģiskais slieksnis - 100 gripas pacientu uz 100 000 iedzīvotāju.

Šajā gripas sezonā miruši 26 cilvēki, kam bija laboratoriski apstiprināta gripa, tostarp četri bērni. Iepriekšējā nedēļā miruši seši cilvēki, kam bija apstiprināta gripa. Visvairāk bojāgājušo ir vecuma grupā no 40 līdz 49 gadiem. Gandrīz visiem mirušajiem ir konstatētas arī blakus saslimšanas. No 26 cilvēkiem tikai vienam ir bijusi B tipa gripa, pārējiem 25 - A tipa vīruss.

LIC atgādina, ja ir parādījušās slimības pazīmes - kaulu laušana, sauss klepus, paaugstināta temperatūra, galvassāpes -, ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu. Īpaša uzmanība savai veselībai būtu jāpievērš cilvēkiem, kuriem jau ir dažādas saslimšanas - cukura diabēts, hroniskas elpceļu un sirds slimības, imunitāti pazeminošas slimības un tamlīdzīgi, jo tas paaugstina saslimšanas risku, kā arī bērniem.


Veselības speciālisti aicina iedzīvotājus ievērot piesardzības un gripas profilakses pasākumus. Imūnsistēmas stiprināšanai gripas izplatības laikā vajadzētu uzturā vairāk lietot svaigus dārzeņus un augļus, kuros ir augsts vitamīnu un minerālvielu daudzums. Ieteicama ir ēdienu bagātināšana ar garšaugiem, kā arī augu tēju lietošana.

Svarīgi ir ievērot personīgās higiēnas un piesardzības pasākumus, lai mazinātu infekcijas izplatīšanos no cilvēka uz cilvēku. Speciālisti iesaka pēc iespējas retāk apmeklēt vietas, kur uzturas daudz cilvēku, vēdināt telpas un mitrināt tajās gaisu.


LETA

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:01

es biju to nelaimīgo vidū, kas izslimoja gripu šogad! Teikšu atklāti, tas bija briesmīgi grūti, lai gan paldies Dievam, ātri beidzās. Bet reāli es jau biju sakravājusi mantiņas,lai dotos uz slimnīcu..

24. Feb 2011, 12:29

ļoti jauki, lai tā gripa tin makšķeri! 👍