Ginekologs: Kāpēc grūtniecības laikā ir bīstama saslimšana ar gripu?

Ginekologs: Kāpēc grūtniecības laikā ir bīstama saslimšana ar gripu?

15. Nov 2011, 19:48 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sākusies saaukstēšanās sezona. Latvijas iedzīvotāji ir aicināti vakcinēties pret sezonālo gripu. Vai būtu jāvakcinējas visiem, tai skaitā grūtniecēm?  Ārste ginekoloģe Oksana Babula ir pārliecināta: protams, ka ir vajadzīga vakcinācija! Paskaidrosim, kāpēc!

 

Gripas vīruss atšķiras no citiem "saaukstēšanās" vīrusiem, piemēram, rinovīrusa, adenovīrusa, izsaucot šķaudīšanu, iesnas, klepu un tā tālāk.  Gripai ir raksturīga intoksikācija, sāpes un "laušanas" sajūta muskuļos, vēderā, galvas sāpes un pēkšņa temperatūras paaugstināšanās, gripa sākumā norit bez iesnām.

 

Gripas vīruss pie smagas slimības norises ietekmē iekšējos orgānus, plaušas, nieres, aknas, nervu sistēmu, tas ir īpaši bīstams ar tā komplikācijām.

 

Un tomēr vīruss ir mainīgs, katru sezonu tas ir atšķirīgs un reizēm gripa iegūst pat atsevišķu apzīmējumu,piemēram, "cūku gripa".

 

Gripa pārvietojas gaisa pilienu veidā, t.i., lai saņemtu gripas vīrusu, jums ir jābūt vienā telpā ar pacientu.

 

Gripas inkubācijas periods ir no dažām stundām līdz 1-2 dienām, kuru sākuma laikā iespējams nejutīsiet nekādus simptomus. Tātad viena no galvenajām pazīmēm ir straujš slimības sākums.

 

Gripas profilakse- vakcinācija vai pilnīga kontaktu izslēgšana ar inficētajiem cilvēkiem visas saaukstēšanās sezonas laikā, bet mēs taču nesēdēsim mājās līdz pašai vasarai!

 

Saslimušo skaits Latvijā pieaug ar katru dienu un iespēja saslimt pašreiz ir ļoti augsta.

 

Latvijā ir reģistrēti nāves gadījumi topošajām māmiņām, jo nebija veikta vakcinācija pret gripas vīrusu. Tieši tāpēc es iesaku vakcinēties jau tagad!

 

Kāpēc grūtniecības laikā ir bīstama saslimšana ar gripu?


Pēdējos grūtniecības mēnešos topošajām māmiņām paaugstinās jutība pret infekcijas slimībām, tāpēc tieši viņām tiek biežāk reģistrēta smagas formas gripas saslimšana.

 

Gripas vīruss caur placentu nonāk asinsritē un var izraisīt smagas komplikācijas bērnam.

 

Vēl jo bīstamāka ir gripa grūtniecēm līdz 12. grūtniecības nedēļai, kad veidojas visi bērna iekšējie  orgāni. Gripa šajā laikā var radīt dažādas anomālijas nervu un citās sistēmās, kā arī var izraisīt augļa bojāeju.

 

 

Vēlākajos grūtniecības posmos, kad mazulis jau kustas, gripa var inficēt augli, pasliktinās placentas funkcionalitāte, bērnam attīstās hipoksija, kas var radīt traucējumus bērna augšanai un attīstībai.

 

Es saprotu, ka topošās māmiņas baidās par vakcīnu sekām. Es apliecinu, ka tas notiek ļoti, ļoti reti.

 

Uzliksim uz svaru kausa iespējamo reakciju uz gripas vakcīnu, bet uz otra svaru kausa- daudz biežāk sastopamas komplikācijas pēc gripas jums un jūsu mazulim. Izvēle ir jūsu rokās!

 

Vēlot veselību, ārsts- ginekologs

Oksana Babula

 

 

Vai saslimšana ar gripu šajā sezonā jau sākusies?

Kā atzīst epidemioloģe Raina Ņikiforova, Latvijas infektoloģijas centrā pagaidām šajā rudenī nav fiksēts neviens gripas saslimšanas gadījums. Speciālisti lēš, ka pirmie gripas gadījumi varētu parādīties oktobrī- novembrī, bet plašāka gripasizplatība parasti tiek novērota janvārī – martā. Grūtnieces ir iekļautas riska grupā, taču statistika atsevišķi par saslimšanu riska grupās netiek apkopota.

 

Visefektīvākais aizsargāšanas līdzeklis ir vakcinācija, taču epidemioloģe to ieteiktu veikt pirms iestājas grūtniecību- tad, kad sieviete tikai plāno mazuli, jo grūtniecības 1.trimestrī vakcinēties nedrīkst.

 

100% garantiju, ka vakcinācija pasargās no slimības nav, taču tā noteikti pasargā no iespējām smagām komplikacijām. Visim, kas tiek iekļauti riska grupā tai skaitā grūtnieces, vakcinācijas izdevumus par 50% apmaksā valsts.Taču pieņemt lēmumu, vakcinēties vai ne, vajadzētu kopā ar ģimenes ārstu. Jau tagad Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) iedzīvotāji jau var saņemt poti pret sezonālo gripu.Pieejamā vakcīna atbilst Pasaules veselības organizācijas (PVO) prognozētajam sezonālās gripas paveidam.

 

Cik maksā vakcīna? Tās cena atšķirībā no vakcīnas ražotāja svārstās no 6 līdz 8 Ls, tomēr pozitīvais ir tas, ka ir vajadzīga tikai viena vakcīnas deva.

 

Latvijas Infektoloģijas centrs iesaka atcerēties arī citus tradicionālus profilakses pasākumus:

- izvairīties no sabiedrisko vietu apmeklēšana

- vairāk laika pavadīt svaigā gaisā (neatkarībā no laikapstākļiem)

- regulāri jāvedina telpas

- bieži jāmazgā rokas

- ja kāds no ģimenes locekļiem slimo, būtu ieteicams viņam lietot sejas masku