Ģimenes ārste: Viss, kas tev ŠODIEN jāzina par gripu

Ģimenes ārste: Viss, kas tev ŠODIEN jāzina par gripu

28. Nov 2011, 23:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēc traģiskajām ziņām par gripas komplikāciju upuriem Sieviešu Klubs sazinājās ar ģimenes ārsti Kristīni Azarjanu, lai informētu par vissvarīgāko saistībā ar gripu. Ekspress interviju lasi tālāk.

 

Sieviešu Klubam uz jautājumiem atbild Kristīne Azarjana, Premium Medical ģimenes ārste.

 

Vai šobrīd ir vēl vērts vakcinēties pret gripu, ja jau daudzās pilsētās ir sākusies gripas epidēmija un ir arī gripas upuri?

 

Patiesībā, gripas vakcinācijai ir drusciņ par vēlu. Nekad nevar zināt, vai jau esi inficējies vai inficēsies ar gripu rītdien. Gripas vakcīnai ir nepeiciešams laiks, lai izveidotos imunitāte.

 

Ja neesam vakcinējušies, ko šobrīd varam darīt savas veselības labā?


Viens variants – lietot Remantadīnu vai Tamiflu, kas visiem ir labi zināmi preparāti, kas palīdz gripas profilaksei. Bet, ja negribas lietot ķīmiskus preparātus, var vienkārši dzert vitamīnus un bieži vēdināt telpas. It sevišķi, ja nākas uzturēties vienā telpā ar cilvēkiem, kas šķauda un klepo.

 

Gripa pielīp kontaktu ceļā?


Jā, tā ir gaisa pilienu infekcija. Divi līdz trīs metri ir attālums, kurš varētu būt bīstams.

 

Kādas šogad ir pirmās gripas pazīmes?


Visas gripas pazīmes katru gadu ir vienādas. Pēķšņa, strauja un augsta temperatūra, galvassāpes, sajūta, ka lauž kaulus. Pēc dažām dienām šiem simptomiem var pievienoties arī iesnas un traheīts – klepus, kas lokalizējas trahejā. Ja gripa komplicējas, var veidoties pneimonija vai plaušu karsonis, kas ir vienas no biežākajām gripas komplikācijām.

 

Ko darīt, ja jūtam, ka ir sākušies pirmie gripas simptomi?


Vislabāk ir uzreiz konsultēties ar ārstu. Ja cilvēks ir pilnīgi vesels un nav citu hronisku saslimšanu, tad ārstēšana ir simptomātiska. Ir jāguļ mājās, jādzer daudz šķidruma un, ja temperatūra pārsniedz 38 grādus, jālieto temperatūru mazinoši līdzekļi. Bet, ja ir citas hroniskas saslimšanas (tas raksturīgs arī cilvēkiem, kuri šogad gripas komplikāciju dēļ ir jau nomiruši), ar pašārstēšanos nodarboties nevajadzētu. Kad organisms ir novārdzināts, ir nepieciešama stingra ģimenes ārsta uzraudzība. Tieši tas pats ir jāņem vērā, ja saslimst bērni.

 

Ģimenes ārstu var izsaukt arī uz mājām?


Jā, šis pakalpojums joprojām ir pieejams. Ja cilvēkam ir oficiāls ģimenes ārsts, tad viņu var izsaukt uz mājas vizīti. Cits jautājums, vai viņš tiek uz šo vizīti, jo šobrīd ģimenes ārsti ir ļoti noslogoti. Ja cilvēkam ir privātais ģimenes ārsts, arī viņu var izsaukt uz mājām. Bet var arī izmantot telefoniskas konsultācijas.

 

Kā slimot un ārstēties ar gripu, lai nerastos komplikācijas un nepalielinātos risks nomirt?


Parasti, ja cilvēks ir prātīgs, viņš slimības laikā neiet uz darbu un necenšas kļūt par varoni, izdarot (vai pabeidzot!) visus iesāktos pasaules darbus. Guļot mājās un ārstējoties, viņš sevi pasargā no komplikācijām. Vidējais darba spējīgais cilvēks, ja jūtas slims, paņem slimības lapu un ārstējas, pildot ārsta norādījumus.

 

Ja cilvēkam ir citas saslimšanas, piemēram, cukura diabēts, astma vai audzēji, tad ar ģimenes ārstu visu laiku ir jākomunicē. Ir jāseko līdzi slimības gaitai, jo, ja gripai pievienojas arī bakteriāla infekcija, ir nepieciešama papildus ārstēšana.

 

 

Kintija Bulava, www.sieviesuklubs.lv

 

Kādi vēl tev ir jautājumi, kurus gribētu noskaidrot par gripu?

taschinka taschinka 27. Jan 2011, 20:20

Manam dēlam ir nesen atklāta astma,pagaidām neejam bērnu darzā,bet varbūt neiet kamēr nepariet šis slimošanas drudzis,ja jau astmas slimniekiem ir bīstami.