Fizioterapeite: „Bērnam masāžas laikā nevajadzētu raudāt”

Fizioterapeite: „Bērnam masāžas laikā nevajadzētu raudāt”

12. Jul 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Vai tas ir normāli (kā apgalvo masiere), ka bērniņš, 3 mēnešu vecs, masāžas laikā nepārtraukti, 20 minūtes histēriski raud,” vaicā kāda māmiņa.

Konsultē Māmiņu Kluba eksperte, fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne. 

Kādēļ bērniņš raud?

Pieaugušiem cilvēkam masāža patīk, turpretī bērni to nevar ciest. Pirmkārt, tādēļ, ka mazulim ir ļoti maiga un trausla āda. Otrkārt, bērniņam nepatīk, ka viņam pieskaras sveša cilvēka rokas.

„Bērns uztraucas jau tad, kad viņam nedaudz pieskaras, kur nu vēl, ja viņš nokļūst svešā vidē, kur viņu pēkšņi izģērbj un aiztiek svešs cilvēks! Vēl jāņem vērā tas, ka katram speciālistam ir savs emocionālais stāvoklis un papildus tam, bērnam līdzās atrodas arī mamma, kura pārdzīvo, kas un kā nu būs. Šie visi faktori kopumā bērniņam rada milzīgu stresu,” skaidro fizioterapeite. 

Mammai jāizvēlas – masāžas turpināt vai pārtraukt!

Kā apgalvo speciāliste, ir jāņem vērā bērna individuālās īpatnības un tas, ka līdz trim, četriem mēnešiem bērniem pārsvarā ir fizioloģiski paaugstināts muskuļu tonuss. Lai tonuss mazinātos, šajā vecumā mazulīti ir svarīgi respektēt, viņam veltīt uzmanību un sniegt drošības sajūtu.

Pretējā gadījumā, ja tiek provocētas situācijas, kurās bērnam ir stress, neko labu tas viņam noteikti nedos.

„Esmu pret tādām metodēm, kuru laikā bērns raud un uzskatu, ka tad, ja tā notiek, mazuļa tonuss paaugstinās vēl vairāk.

Diemžēl mūsdienās masieri un speciālisti ir dažādi. Protams, ja mamma, skatoties uz šo situāciju, ar to ir apmierināta, to drīkst turpināt. Turpretī, ja viņa uzskata, ka kaut kas nav lāga, nekādā gadījumā šīs masāžas turpināt nevajadzētu! Daudz kas ir atkarīgs tieši no mammas, un viņa ir tā, kurai jāizvēlas, vai masāžas turpināt vai pārtraukt.

Kā noprotams, šajā gadījumā mazuļa mammai nav uzticēšanās masāžas laikā notiekošajam un speciālistam. Tad, ja mammai nav uzticība, ne par kādu pozitīvu rezultātu vispār nevar būt runa.

Mūsdienās ir tik daudz maigu un jauku metožu, ar kurām var aizstāt masāžu, tādēļ varbūt tomēr vajadzētu pievērsties kādai no tām, vai arī izvēlēties citu speciālistu, jo raudāšana masāžas laikā nebūtu pieļaujama,” pārliecināta Kristīne Stalīdzāne.

Alternatīvas masāžai pie speciālista

Varbūt mamma var bērniņu pamasēt pati. Iespējams, mazulītim vajag kaut ko citu, nevis masāžu. Varbūt, lai viņa ķermenītis atslābinātos, bērniņam nepieciešami tikai mammas glāsti!

Svarīgi, kāda ir diagnoze – mazulim ir paaugstināts vai pazemināts tonuss. Pārsvarā gan bērniņiem tomēr ir paaugstināts muskuļu tonuss – viņi ir saspringti. „Šajā gadījumā varbūt labāk ir lieku reizi bērniņu samīļot, var veikt arī Krēma terapiju, kuras laikā, uzticoties mammai un viņas pieskārieniem, bērns patiešām atbrīvosies! Vēl var mēģināt paspēlēties ar lakatiņiem un ar šādu pieskārienu palīdzību stimulēt mazuļa proprioreceptorus.

Domāju, ka mūsdienās liela problēma ir tā, ka bieži vien mammas savus mazuļus ved pie speciālistiem tikai „ķeksīša pēc”. Viņas ir pārliecinātas, ka tad, ja bērnu aizved pie speciālista, viņas visu izdarījušas perfekti. Tomēr tā nav. Par katru bērnu tomēr atbild vienīgi viņa vecāki! Tādēļ tiešām ir rūpīgi jāskatās un jāseko līdzi tam, kā bērniņš dažādās nodarbībās pie speciālista uzvedās, kā jūtas un ko dara,” uzskata Kristīne Stalīdzāne.

Māmiņu Klubs

Vai tu savu mazulīti ved uz masāžu? Kā viņam tā patīk? Vai savu bērniņu esi mēģinājusi masēt pati?

Meistarklase: Mācāmies mazulim veikt masāžu kopā ar Natāliju Kirjuhinu!