Dr. Vizma Meikšāne - kā pasargāt bērnu no saslimšanas?

Dr. Vizma Meikšāne - kā pasargāt bērnu no saslimšanas?

03. Aug 2010, 18:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mājas Viesis: Kā pasargāt bērnu no saslimšanas


Šobrīd apkārt plosās vīrusi – gan tie, kas katru gadu rudens un ziemas sezonā, gan arī jaunā H1N1 gripa. Kā no tiem pasargāt pašus mazākos?

 

– Vecākiem jāturpina ar mazuli iet ārā pastaigās. Jāvēdina telpas. Ja gaiss ir sauss, to vēlams mitrināt ar speciālu aparātu vai novietojot trauku ar ūdeni. Maziem bērniem ķiplokus dot nedrīkst, bet vēlams pie gultiņas novietot dažas ķiploka daiviņas. Jāizvairās no masu pasākumu apmeklēšanas un jāatceļ mājās plānotās dzimšanas dienas vai citas svinības, – konsultē "Veselības centra 4" pediatre VIZMA MEIKŠĀNE.

 

Ārste uzsver, ka zīdaiņiem vislabākais profilakses līdzeklis pret slimībām ir mātes piens. Ja ģimenē kāds ir saslimis, mazulis nekavējoties jāizolē no slimā cilvēka. Ja saslimusī ir bērna māte, viņa nedrīkst turpināt rūpēties par savu atvasi.

 

Mātei, tēvam vai vecmāmiņai, kura gādā par bērnu, lai viņu neinficētu, regulāri rūpīgi jāmazgā rokas. Jālieto vienreizējie papīra dvieļi un kabatlakatiņi. Ja mazulim ir bijusi saskarsme ar slimnieku, sākot no trīs mēnešu vecuma var dot homeopātisko pretgripas līdzekli "Oscillococcinum" vai "Aflubīnu".

 

Bērniem, kas apmeklē bērnudārzu, pediatre Vizma Meikšāne iesaka stiprināt imunitāti, dodot saspiestas dzērvenes, smiltsērkšķu sulu (vismaz 1 tējk. dienā), cidoniju vai pīlādžu sulu, medu un ziedputekšņus. Saaukstēšanās gadījumā labi palīdz plūškoka sula.

 

Daktere uzsver, ka aptiekās nopērkamie sintētiskie vitamīni jādod tikai tiem bērniem, kas slikti ēd, sirgst ar tādu slimību kā, piemēram, celiakija vai bieži slimo ar saaukstēšanās slimībām. Mājās un bērnudārzā katram bērnam noteikti jālieto tikai sava krūzīte. Bērnudārza audzinātājām divas reizes dienā – no rīta un pusdienlaikā – bērniem jāmēra ķermeņa temperatūra un saslimušie pēc iespējas ātrāk jāizolē no veselajiem un jānogādā mājās.

 



ILZE LAVRINOVIČA 
Mājas Viesis 

20. Nov 2009, 12:48

Dikti strikti!