Diena: Pret potēm noskaņotie vecāki domas maina lēni

Diena: Pret potēm noskaņotie vecāki domas maina lēni

25. Dec 2010, 14:43 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Laikraksts "Diena":

Nelaime ar 11 mēnešu veco puisēnu, kurš nebija vakcinēts ne pret vienu slimību un nomira, iespējams, no tuberkulozes, nav mudinājusi pret vakcinēšanu noskaņotos bērnu vecākus vairāk interesēties par nepieciešamību vakcinēties, Diena noskaidroja, aptaujājot dažus ģimenes ārstus. "Pagaidām nav iedarbojies, ir jāraksta vēl un vēl," saka ģimenes ārste Sarmīte Cikovska. Daži bērnu vecāki sakot – par mirušo puisēnu vēl nav skaidri zināms, ka vainojama tieši tuberkuloze, viņi gaidot, kad atbilde par rezultātiem tiks publicēta medijos.

 

Galīgie analīžu rezultāti par konkrēto gadījumu būs ne agrāk kā šīs nedēļas beigās, Diena uzzināja Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS). Tiesa, mediķi norādīja, ka visi slimības klīniskie simptomi liecina par tuberkulozi.

 

Pēc šīs nelaimes Veselības ministrija (VM) apņēmās uzlabot vakcinācijas aptveri Latvijā, taču nevienu brīdī neesot apspriests jautājums, ka vakcināciju vajadzētu padarīt par obligātu. "Latvija ir demokrātiska valsts, nav pat iespējams, ka vakcinācija būtu obligāta," skaidro Inga Šmate, VM Veselības Politikas plānošanas departamenta direktore. Latvijā arī nevarot ieviest praksi, kāda ir dažās Eiropas valstīs, – ja ar noteiktu slimību saslimst nevakcinēts pieaugušais vai bērns, pašam vai vecākiem par to jāmaksā. "Cilvēkiem taču Latvijā nav naudas, lai maksātu," saka I. Šmate.

 

Tādēļ VM nolēmusi, ka varētu izstrādāt informatīvus materiālus vienkāršā valodā par katru bērnu vakcinācijas kalendārā iekļauto vakcīnu, lai kliedētu mītus un neziņu. "Tie būtu par visām vakcīnām. Kāda ir slimība, izpausmes, saslimstība, mirstība. Kāds ir vakcīnas sastāvs. Varbūt cilvēki domā, ka vakcīnās ir dzīvsudrabs vai kāds dzīvs vīruss," saka I. Šmate. Informāciju piedāvāšot portāliem, došot arī ģimenes ārstiem, lai iepazīstina pacientus. Tajā būšot arī detalizēti dati par katras vakcinācijas blakusparādībām. Arī ģimenes ārstus pastiprināti informēšot par vakcinācijas nozīmi.

 

Vakcinācijas pret tuberkulozi aptverei esot neliela tendence samazināties pēdējos gados, tiesa, kopumā vakcinēti ir 97,5% bērnu, liecina Latvijas Infektoloģijas centra dati.

 

SIA Vesels ģimenes ārste Mārīte Ozoliņa saka – viņas praksē ir bijuši daži vecāki, kas atteikušies bērnu vakcinēt pret tuberkulozi. "Es viņiem skaidroja, ka mums Latvijā ir šī slimība un citās valstīs vairs nav, tādēļ arī nav vakcīnas," saka M. Ozoliņa. Tiesa, dažus vecākus esot ļoti grūti pārliecināt.

 

Arī ģimenes ārste S. Cikovska novērojusi: "Pēdējā laikā vecāki ir salasījušies nez ko, pamato to ar zaļo dzīvesveidu vai homeopātiju." Dažreiz gan vecāki pēc sarunām ar ārstu domas mainot un tomēr izvēloties bērnu vakcinēt.

Laura Dzērve 
Diena 
Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

Vai jūs neredzat, ka tas ir laikraksta Diena raksts??

Nevienam nekādu viedokli neuzspiež. Tas ir laikraksta Diena pēdējais raksts par šo tēmu,kas izsauca lielu ažiotāžu.

Izskatās, ka dažādus viedokļus par potēm nevar saprast tieši lielie antivakcinācijas pretinieki, kas ir lielākie trača cēlāji.

Runcitis - mēs cienam Tavu viedokli, bet nav jēgas piespamot katru tēmu ar šādu emocionālu bļaustīšanos.