Cīrule: Nekavējieties ar alerģijas ārstēšanu

Cīrule: Nekavējieties ar alerģijas ārstēšanu

08. Jun 2012, 12:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Alerģijas ārstēšana - tas ir ilgstošs process, kuram jāpievērš īpaša uzmanība. Pie kā lai vēršas, ar ko lai sāk ārstēšanas procesu? Par to visu mums pastāstīs ģimenes ārste Lolita Zorģe un Ignats Kulišovs, kā arī uzzināsim ārstes - alergoloģes Ievas Cīrules viedokli. 

Alerģija eksistē līdz brīdim, kamēr ir kontakts ar alergēnu, attiecīgi, pirmām kārtām, ir jānoskaidro, kas tieši izraisa alerģiju, pēc tam jāpārtrauc kontakts ar alerģijas ierosinātāju. 

Lolita Zorģe apgalvo,  - ja alerģija ir no ziedputekšņiem, vai arī tā ir tieši augu ziedēšanas laikā, tad "pārtraukt konktaktu ar alerģijas ierosinātāju" praktiski nav iespējams, jo ziedputekšņi aktīvi pārvietojas pa gaisu. 

Bet maksimāli samazināt alergēna iekļūšanu organismā ir iespējams:

- vēdiniet dzīvojamo platību lietainās vai bezvēja dienās (saulainā laikā un vējainā laikā ziedputekšņi pārvietojas aktīvāk);

- žāvējiet veļu mājās, nevis ārā, lai neienestu mājās alergēnu;

- automašīnā logus turiet ciet;

- pēc iespējas ātrāk uzsāciet ārstēšanos, konsultējoties ar ārstu.

Vairumam bērnu, kam ir alerģijas (apmēram 70%), alerģiskas reakcijas izraisa ēdiens, tas ir, viņiem ir tā saucamā pārtikas alerģija. 

"Jāuzzina, kāds tieši produkts vai produkta saturā esoša viela ir alergēns, bet to uzzināt ir ļoti sarežģīti. Manā praksē ir bijis gadījums, kad mazulis var ēst olas un dzert pienu, bet omleti ēst nevar, jo ir svarīgi bērnu vērot katru dienu, atzīmējot, uz ko tieši un kāda reakcija viņam ir", - stāsta Lolita. 

Tādās pašās domās ir arī ģimenes ārsts Ignats Kulišovs. Pēc viņa vārdiem - daudz kas ārstēšanās procesā ir atkarīgs no vecākiem un viņu attieksmes. Viņiem ir jāpavēro, ko bērns ēd un jāseko arī ārēji pamanāmai reakcijai. 

Uzreiz izslēdziet no bērna ēdienkartes produktus, kuros ir vairāk alergēnu - piemēram, šokolādi, citrusaugļus, čipsus, košļājamās gumijas, veikalā iegādājamas sulas, limonādes utml. gāzētos dzērienus. 

Vēlams mēnesi līdz ārsta apmeklējumam ieviest bērna ēdināšanas dienasgrāmatu, kā arī mammai, kas baro mazuli ar krūti, jāpieraksta tas, ko ēd viņa - datums, laiks, produkti (tajā skaitā arī piedevas, mērces), tāpat jāpieraksta arī sekas jeb simptomi - nieze, izsitumi, apsārtums, vemšana utt. 

Dienasgrāmatas paraugs:

Laiks un datums

Bērna ēdināšana

Mammas ēdienkarte (ja viņa baro ar krūti)

Alerģiskā reakcija

Citi novērojumi 

Medikamenti, kas tiek lietoti, ādas aprūpes līdzekļi utml. 

Īpašu uzmanību jāpievērš ne tikai ēdienam, bet arī higiēnas līdzekļiem - ziepēm, eļļām, šampūniem, jo dažkārt arī kāds no tiem var izrādīties alergēns. 

Nereti vienīgais veids kā noteikt produktu, kas izraisa alerģiju, ir diēta, kuru sastāda ģimenes ārsts. Diētā tiek iekļauti produkti, kas varētu izraisīt alerģiju - ar mērķi noskaidrot, kas tieši izraisa alerģisku reakciju. Tāda diēta prasa precizitāti un pacietību, bet tā var palīdzēt atrast alergēnu un tikt galā ar saslimšanu. 

Ģimenes ārsts ne vienmēr nosūta pie alergologa, daudzos gadījumos, pateicoties pieredzei un zināšanām, ārsti paši tiek galā.

"Speciālista konsultācija - tas ir nopietns  solis, bet tas ne vienmēr ir nepieciešams, jo vienkāršās situācijās ģimenes ārsts ne tikai var un ir spējīgs palīdzēt, bet viņam tas ir jādara," stāsta Ignats Kulišovs. 

Alergoloģe Ieva Cīrule uzskata, ka ģimenes ārsts zina, kādos gadījumos speciālistam jāiejaucas un kādos ne. Galvenais, lai vecāki uzticētos ārstam. 

Dodoties uz poliklīniku, ir svarīgi zināt kādu svarīgu lietu: ja jūsu mazulim nosūtījumu uz analīzēm uzraksta ģimenes ārsts, tad par tām ir jāmaksā, savukārt, ja nosūtījums ir no alergologa, analīžu veikšana būs bez maksas!

Iegūstot analīžu rezultātus, tie ir jāparāda speciālistam, kurš izrakstījis nosūtījumu. 

Ārstēšana bez alergologa piesaistes nereti notiek tieši lielo rindu dēļ, kādas ir pie speciālistiem: cilvēkam, kuram ir kāda veida alerģija, vajadzīga tūlītēja palīdzība; no tā, cik ātri tiks uzsākta ārstēšana ir atkarīgs, vai alerģija pavisam izzudīs vai arī ar to būs jācīnās visu mūžu. 

Daudzi vecāki atbalsta alternatīvo medicīnu - homeopātiju. Bet, kā stāsta ģimenes ārsti, tāda veida ārstēšanu vislabāk ir izmantot kopā ar ierastajiem medicīnas preparātiem. Homeopātija iedarbojas krietni lēnāk un tādēļ ārstēšanās var ieilgt. 

"Jo ilgāk cilvēks ignorē alerģijas simptomus un gaida rezultātus tikai no homeopātiskajiem līdzekļiem, jo spēcīgāk viņa organisms "piesārņojas", organismam ir vajadzīga palīdzība, rezultātā viss ārstēšanās process var sarežģīties," apgalvo Lolita Zorge. 

Ja esat pamanījuši kādas alerģijas izpausmes, nekavējieties, vērsieties pie speciālista, lai saņemtu konsultāciju, un pats galvenais - lai iegūtu individuālas rekomendācijas atkarībā no vecuma, veselības stāvokļa un alerģijas veida!

PERSONĪGĀ PIEREDZE

Ksenija

Mazulim 9 mēnešu vecumā parādījās izsitumi pa visu ķermeni, bērnam tie niezēja, viņš kasījās, un, protams, bija nemierīgs, man viņu bija ļoti žēl, nezinājām, ko darīt. 

Aizgājām pie ģimenes ārsta, viņa kā pirmo palīdzību izrakstīja vienu ziedi, tad es izveidoju grāmatiņu, kurā atzīmēju, ko bērns ir ēdis un kā jūtas. 

Pagāja kaut kāds laiciņš, izsitumi nepazuda, atkal gājām pie ārsta, nodevām analīzes, kas parādīja, ka bērnam pārtikas alerģijas nav. 

Tad ģimenes ārsts ieteica nomainīt veļas mazgāšanas pulveri, es lietoju parasto - bet nācās pāriet uz specializēto, kas der tieši bērnu veļas mazgāšanai. 

Pēc tam pazuda arī izsitumi, un tagad es rūpīgi izpētu mazgāšanas līdzekļu sastāvu. 

Ludmila

Dēlam ir 7 gadi. Pagājušajā pavasarī bērnam, izejot uz lielas, kļuva slikti, viņš kļuva sarkans, sāka šķaudīt un asaroja arī acis. Es uzreiz sapratu, ka tā ir alerģija, tāpēc, ka pati ar to cīnos. 

Pirmkārt, es piezvanīju uz Alergoloģijas centru un pierakstījos uz vizīti pie speciālista. Pēc tam kopā ar bērnu devāmies pie ģimenes ārsta pēc nosūtījuma, viņa izrakstīja tabletes, kas palīdzētu samazināt simptomus un nosūtīja mūs pie alergologa. 

Visa tālākā ārstēšana noritēja ar alergologa palīdzību,  - nodevām asins analīzes, kā arī tika pārbaudīts ādas jūtīgums. Secinājumi - bērnam ir alerģija pret putekšņiem un putekļiem.

Tagad simptomus ir izdevies krietni samazināt, mājās es uzturu visu laiku tīrību - katru dienu veicu mitro mājas uzkopšanu, izpurinu arī no putekļiem dažādas segas utml., bet ārā ejot dēls līdzi ņem aerosolu. 

Ārsts mūs nomierināja, sakot, ka bieži vien alerģijas, kas parādās bērnībā, pāriet un pieaugušā dzīvē netraucē ar savu klātbūtni. 

Dažas vietas, kur Rīgā pieņem alergologs:

Alerģisko saslimšanu diagnostikas un apsekošanas centrs
Sadovņika ielā 20, tel. - 67221082      

Rīgas Austrumu slimnīca 
Hipokrāta ielā 4, tel. - 67042424      

Medicīnas centrs "Ars"
Skolas ielā 5, tel.  - 67201006      

Bērnu Klīniskā slimnīca
Juglas ielā 20, tel. - 67536758

Bērnu slimnīca
Vienības gatvē 45, tel. - 67064400

Veselības centrs "Olīva"
Olīvu ielā, 5a, tel. - 67611031      

Māmiņu Klubs

 

Rubriku atbalsta:

Jūnijā Mēness aptiekās Claritine N 10 cena ir 3,79 LVL

Claritine 10mg N10atvieglo alerģisku reakciju izraisītus simptomus – šķaudīšanu, izdalījumus no deguna, deguna niezi, dedzināšanu vai niezi acīs, ko rada alerģija pret ziedputekšņiem, pārtiku, putekļu daļiņām, dzīvnieku spalvām, pelējuma sēnīti, sadzīves ķīmiju u.c. 

CLARITINE N10–bezrecepšu medikaments alerģijas simptomu mazināšanai. Medikaments ir otrās paaudzes antihistamīna preparāts un alerģisku reakciju mazināšanai nepieciešama tikai viena tablete dienā. Parasti neizraisa miegainību.

Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai. Pirms zāļu lietošanas rūpīgi izlasiet instrukciju un konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu.

Informāciju par alerģiju izraisošo augu ziedēšanas prognozi Latvijā katrai nākamajai nedēļai, kā arī alergologu komentārus, lasiet www.zied.lv.