Ceturtdaļai jaunāko klašu skolēnu - liekais svars

Ceturtdaļai jaunāko klašu skolēnu - liekais svars

11. Oct 2010, 19:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijā ceturtā daļa jaunāko klašu skolēnu ir ar lieko svaru vai aptaukošanos. Pavisam drīz mūsu valstī atkārtoti veiks plašu pētījumu par bērnu aptaukošanās izplatību. Savukārt Rīgā janvārī tika atvērts apģērbu veikals apaļīgiem bērniem un jauniešiem, un tas liecina par tendenci.

 

Veikala īpašniece Anda Bebre šo ideju lolojusi ilgāku laiku. Tai par pamatu kalpojusi personīgā pieredze – sezonu pēc sezonas atkārtojusies neiespējamība piemeklēt apaļīgam bērnam vajadzīgā izmēra apģērbu. "10% bērnu ir ar lieko svaru – un šo sabiedrības daļu tirdzniecības pārstāvji bija ignorējuši," viņa saka.

 

Ir pierādīts – ja bērnam ir liekais svars sākumskolas vecumā, lielākā daļa no viņiem būs pakļauti šādai problēmai visu dzīvi, stāsta ārste un Veselības ekonomikas centra veselības analītiķe Iveta Pudule. Pirms diviem gadiem pēc Pasaules veselības organizācijas iniciatīvas tika veikts pētījums, kurā atklājās, ka ¼ pirmklasnieku ir problēma ar lieko svaru. Pavisam drīz Veselības ekonomikas centra darbinieki atkārtoti veiks pirmklasnieku un jau trešklasnieku mērījumus.

 

Bērni ēd slikti un nepareizi, saka pamatskolas „Rīdze” direktore Antra Žukovska. Filmējot pirmklasnieku pusdienas, to novēroja arī LNT filmēšanas grupa - bērni visu labo un veselīgo ēdienu, proti, vistas fileju ar kartupeļu biezeni un dārzeņiem, atstāj uz šķīvjiem.

 

Skolas direktore: "Vislabāk bērni ēd makaronus un ceptas pankūkas. Viņi pat nepagaršo, kas pasniegts pusdienās. Jūs redzējāt – saka, ka zivi neēd, bet īstenībā bija vista. Es domāju, ka tā ir visas sabiedrības attieksme – kā mēs mājās ēdam, tā ēd arī skolā."

 

Pamatskolas direktore ir pārliecināta: skola var censties un piedāvāt dažādus ēdienus, taču, ja bērns mājās pieradis ēst picas un cīsiņus, to pašu viņš grib ēst arī skolā. Savukārt, kad ēdnīcā dod makaronus, šķīvji vienmēr ir tukši. Jāmaina ēšanas paradumus, tad arī liekais svars mūsu bērnus neapdraudēs. Atcerieties - liekais svars var izraisīt sirds un asinsvadu slimības.

TVNET/ LNT