Ceļvedis SPF aizsargfaktoru izvēlē

Ceļvedis SPF aizsargfaktoru izvēlē

17. Jul 2013, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

To, cik lielu SPF jeb saules aizsargfaktoru jāizvēlas ādas aizsardzībai, nosaka saules ultravioletā starojuma jeb UV indekss. Kas tas ir un kā zināt, kad lietot aizsargkrēmu ar SPF-8, bet kad – ar SPF-50, portālam www.sieviesuklubs.lv stāsta dermatoloģe Džuljeta Ulmane. 

„Saules starojuma stiprumu apzīmē ar ultravioletā starojuma indeksu (UV indekss), kas ir standartizēts visā pasaulē. Tas parāda, cik stiprs ultravioletais starojums ir konkrētajā zemeslodes daļā.

Šo informāciju var uzzināt ikviens, apmeklējot kādu no meteoroloģisko prognožu interneta mājas lapām, piemēram, www.gismeteo.com,” atklāj dermatoloģe. 

UV indekss parāda to, cik intensīvs ultravioletais starojums, kas mums gan sniedz iedegumu, gan arī rada apdegumus, ir katrā no pasaules reģioniem.

„UV indeksu skalu veido ultravioletā starojuma raksturojums no viens līdz desmit, tātad vāja intensitāte, vidēja, gandrīz stipra, stipra.

Piemēram, ja šai dienai UV indekss būtu divi, tas nozīmē, ka ultravioletā starojuma intensitāte ir ļoti zema, un saules aizsargkrēmu var nelietot. Savukārt, ja norādīts skaitlis pieci, ultravioletā starojuma intensitāte jau ir diezgan augsta, un savu ādu ir nepieciešams aizsargāt ar piemērota SPF faktora aizsargkrēmu.  

Tādi indeksi kā deviņi un desmit Latvijā gan nav pieredzēti, bet atceros, ka pērn sinoptiķi brīdināja par UV indeksu septiņi, astoņi, kas mūsu reģionā tiek uzskatīts par īpaši spēcīgu, tādēļ šajā laikā ieteicams izvairīties no došanās saulē,” stāsta Džuljeta Ulmane.  

Kādu SPF faktoru izvēlēties?

Aptiekās var iegādāties saules aizsargkrēmus, kas apzīmēti ar saules aizsardzības faktora rādītājiem: SPF-8, SPF- 10, SPF-15, SPF-30,SPF-50, SPF-100. Bet kad kuru no tiem lietot?

  • Ja UV indekss ir 0–2, aizsargkrēms nav jālieto;
  • Ja tas ir 3–4, tad atklātajām ķermeņa daļām – rokām un sejai – jālieto aizsargkrēms;
  • Ja UV starojuma indekss ir zemāks (2–4), lieto mazāk spēcīgus aizsargkrēmus, ja augstāks, izmanto spēcīgākus aizsarglīdzekļus;
  • Laikā starp pulksten 10.00 un 16.00 vispār nav ieteicams uzturēties saulē, it īpaši, ja UV indekss ir augstāks par 5;
  • Mūsdienās lielākajai daļai dienas sejas krēmu jau ir pievienotas aizsargvielas pret saules starojumu. Spēcīgi aizsargkrēmi ar SPF-18–25 nav ieteicami ikdienas lietošanai, daži cilvēki tos varētu nepanest;
  • Vidējais UV indekss, kad vajadzīgas saulesbrilles un cepurīte, ir 5–6;
  • Savukārt 7–10 ir augsts rādītājs, un tad obligāti jālieto aizsargkrēmi ar SPF-30 un spēcīgāki.

Māmiņu Klubs

Pēc kādiem kritērijiem Tu izvēlies saules aizsargkrēma SPF faktoru? 

Dodoties peldēt šajā vasarā, paņem līdzi HUGGIES® Little Swimmers®!