Ceļvedis māmiņām, kuras jūtas neizgulējušās!

Ceļvedis māmiņām, kuras jūtas neizgulējušās!

06. Oct 2010, 01:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai Tavs bēbītis arī naktīs ir nemierīgs un reizēm liek justies Tev pārgurušai, tādēļ vien, ka neesi izgulējusies? Māmiņu Klubs ir sagatavojis nelielu ceļvedi vecākiem, kuri jau sen aizmirsuši, kā tas ir – izgulēties!

 

Pētījumi ir pierādījuši, ka bezmiegs var novest pie izsalkuma, koncentrēšanās traucējumiem, vieglas aizkaitināmības, atmiņas traucējumiem un dažos gadījumos pat depresijas. Lai palīdzētu tikt galā šajās dienās, kad liekas – dzīve ir vienkārši neiespējama, lasi tālāk idejas un padomus no speciālistiem!

 

Izproti savu garastāvokli!

 

Tā nav Tava vaina, ka galva liekas tik smaga, Tu esi viegli aizkaitināma un mājās veicamie darbi Tev šķiet nepadarāmi. Kad cilvēks nav izgulējies, tas ir pavisam normāli, ka pat vienkāršie lēmumi un darbības ir apgrūtinātas. Pastāsti savam partnerim, kāpēc jūties tik nomākta un aizkaitināma. Šāda mierīga izrunāšanās palīdz izvairīties no stresa pilnām situācijām un emociju izvirdumiem.

 

Lai gan izmisums izņēmuma gadījumos ir normāla reakcija uz situāciju, kad bēbītis nu nekādi nevēlas gulēt vai kad viņu moka vēdergraizes, miega traucējumi var izraisīt arī depresiju, sevišķi neilgi pēc dzemdībām, kad hormoni svārstās un kad Tev ir jātiek galā ar daudzām sarežģītām situācijām.

 

Ja Tu ciet no bezmiega, kas ir nespēja iemigt pat tad, kad Tev ir iespēja gulēt, apetītes un enerģijas zuduma, Tu esi skumja un nespēj priecāties, runā ar savu ģimenes ārstu. Šīs ir pazīmes, kas norāda uz depresiju.

 

Uzturies svaigā gaisā!

 

Fiziskās aktivitātes ir ļoti svarīgas gan fiziskajai, gan garīgai veselībai. Kāpēc gan pēc negulētas nakts nedoties laukā svaigā gaisā pastaigā pa tuvējo parku vai mežu?! Pirms iešanas laukā neaizmirsti attaisīt logu, lai arī istabās ienāktu svaigās gaisa vēsmas.

 

Speciālisti atzīst, ka reizēs, kad Tu jūties garlaikota, nogurusi vai iztukšota, ir tendence domāt, ka esi pārāk nogurusi, lai nodarbotos ar fiziskām aktivitātēm. Protams, Tu droši vien daudz labprātāk vēlētos mājās nedaudz pagulēt, bet svaigais gaiss Tevi uzmundrinās un atjaunos enerģijas rezerves! Ja nejūties pietiekami spēcīga, lai mērotu vairākus kilometrus un sparīgi staigātos, paņem savu neizlasīto žurnālu vai grāmatu un, kamēr bēbītis čuč, apsēdies uz soliņa un atpūties!

 

Ja vēlies nodoties vieglām aktivitātēm, joga būs kā radīta tam, jo palīdz cīnīties arī ar miega traucējumiem, kā arī uzlabo noskaņojumu un veicina relaksāciju.

 

Skaties, ko Tu ēd!

 

Vai Tu jebkad esi jutusies izsalkusi, kad neesi kārtīgi izgulējusies? Tas ir tāpēc, ka organisms atbrīvo hormonus, kas liek Tev justies izsalkušai. Faktiski, ilgtermiņa miega traucējumi un bezmiegs palielina aptaukošanās risku. Ja Tu nevari kontrolēt savu vēlmi ēst, noliec pa ķērienam veselīgu ēdienu, piemēram, augļus, dārzeņus vai jogurtu.

Daži ēdieni var nomierināt un pat palīdzēt iemigt. Sevišķi noderīgi ir ar ogļhidrātiem un kalciju bagātie ēdieni, kuri satur mazu proteīna daudzumu. Ideāla pirmsmiega uzkoda stundu pirms gulētiešanas ir pilngraudu pārslas ar pienu vai auzu pārslu cepums ar pienu.

 

Tomēr atceries- lai ko Tu ēstu pirms gulētiešanas, ierobežo ēdiena daudzumu līdz minimumam! Gremošana un pats ēšanas process veicina atslābumu ķermenī, kas liek Tev justies miegainam, tomēr pārāk liela ēdelība noved pie gremošanas traucējumiem. Aizraujoties ar ēšanu un uzskatot par pirmsmiega rituālu, Tu vari iedzīvoties pamatīgā svara pieaugumā.

 

Zini savas robežas!

 

Neveido lielus plānus un negaidi pārāk daudz no sevis, kad Tava koncentrēšanās spēja un atmiņa ir pasliktinājusies. Tāda ikdienišķa darbība kā automašīnas vadīšana, ja neesi izgulējusies, var izraisīt avāriju, tāpēc automašīnas vadīšanu labāk uztici savam partnerim!

 

Izmanto īsas snaudas!

 

Padoms par to, ka vajadzētu gulēt laikā, kad bēbītis guļ, ne vienmēr strādā, sevišķi, ja Tev ir vecāki bērni. Tomēr, svarīgi apzināties, ka īsa snauda ir tieši tas, kas Tev vajadzīgs. Tas mazina miega traucējumu izraisītās problēmas, kā arī ļauj atgūt miega rezerves. Kā uzskata miega speciālisti, gulēšanai nav jābūt stundu garai! Pilnīgi pietiek, ja tā ir 20 -25 minūtes. Iesakām! Ja vēlies nosnausties, dari to līdz pulksten 4 pēcpusdienā, citādi pasliktināsies nakts miegs.

 

Atrodi paziņas ar līdzīgām problēmām!

 

Mēs visi jūtamies labāk, ja saņemam atbalstu no līdzīgi domājošiem. Un kas gan varētu saprast Tevi labāk kā māmiņa, kura arī šo nakti ir pavadījusi nomodā! Ja esi pārāk kautrīga, lai iepazītos parkā, kur staigājies ar bēbīti, iesaisties virtuālās sarunās dažādos māmiņu forumos!

 

Palīdzi vecākajiem bērniem tikt galā ar stresu!

 

Kad Tu neesi izgulējusies, tad var ietekmēt attiecības ar lielākajiem bērniem. Lai tā nenotiktu, vari sameklēt viņiem aktivitātes, ar ko nodarboties, piemēram, kāds pulciņš pēc bērnudārza. Attiecībām var palīdzēt arī atpūšanās no bēbīša un laika pavadīšana divatā ar vecāko bērnu! Tas ļaus Tev nedaudz atpūsties un vecākais bērns nejutīsies pamests novārtā.

 

Apvieno rotaļas ar atpūtu!

 

Ja Tavs bēbītis ir bijis nomodā visu nakti un tagad pieprasa nedalītu izmanību, spēlē spēles, kas ļautu Tev nedaudz atpūsties. Piemēram, Tu guli dīvānā un met mazajam bumbu, lūdzot, lai viņš to atnes. Ja bēbītis vēl nemāk staigāt, parotaļājaties, spēlējot pirkstiņspēles. Ja Tu esi pilnībā izmisusi, ieslēdz TV ar viņa iemīļotākajām multfilmām un guli turpat līdzās! Neaizmirsti pārbaudīt, vai apkārtējā vide ir droša un, ja nepieciešams, izmanto bērnu drošības vārtiņus.

 

Klausies audiogrāmatas vai nomierinošu mūziku!

 

Ja Tu nevari iemigt naktī, mēģini novirzīt domas, klausoties audiogrāmatu. Ja arī tas neizdodas, uzliec nomierinošu mūziku un vizualizē savas domas, piemēram, esi pludmalē, spīd saule un Tu esi atpūtusies un laimīga.

 

Sarunā sev palīgus!

 

Tas var izklausīties ekstrēmi – sarunāt vai noalgot bēbīša pieskatītāju, kamēr Tu guli, bet tas tiešām strādā! Ja vari, palūdz, lai vīrs iziet pastaigā ar bēbīti vai aiziet ciemos, kamēr Tu kārtīgi izgulēsies. Nekautrējies palūgt palīdzību arī savām draudzenēm! Daudz vieglāk ar miega problēmām cīnīties to saknē, nevis pēc tam doties pie ārsta un jau lietot medikamentus!

 

Kā redzi, ir daudz un dažādi līdzekļi un veidi, kā cīnīties ar miega traucējumiem! Bet kā Tu cīnies ar miega traucējumiem?

14. Jan 2010, 14:15

njā... ta ir liela problēma!!
man arī mazais pa naktīm mēdz tusēt, dažreiz guļ labi. Un izmaiņām neredzu tādu konkrētu iemeslu.
Maziņš jau bija sācis gulēt visu nakti, bet agri nāca zobi- beidzās labā gulēšana 😀 nu jau sīcim gads, šo laiku tā arī neesmu kārtīgi gulējusi.

14. Jan 2010, 12:40

man arī ir ļoti trauslis miegs☹

Muuna Muuna 14. Jan 2010, 11:38

Paldies - noderēs 😀