Bērns met galvu atpakaļ. Par ko tas liecina?

Bērns met galvu atpakaļ. Par ko tas liecina?

27. Feb 2011, 00:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Reizēm varam novērot, ka bērns, guļot uz muguras, met galvu atpakaļ, izliecoties pusmēness formā. Par ko tas liecina un kā tikt ar to galā?

 

Konsultē fizioterapeite Kristīne Baranova

2

 

Bērni mēdz mest galvu dažādos attīstības posmos, par ko jārunā arī šoreiz. Tas var būt vēl fizioloģiski paaugstināts tonuss, kad bērns izliecas pusmēness formā. Bērns var mest galvu atpakaļ, kad guļ uz sāna vai kad guļ uz muguras. Tā ir norma, kas parasti izlīdzinās līdz 3-4 mēnešu vecumam.

 

Vēlākā vecumā gan visbiežāk ir tā, ka mēs paši provocējam, ka bērns metīs galvu atpakaļ, piemēram, liekot karuselīti tieši virs galvas, nevis virs nabas līmeņa; staigājot bērnam aiz muguras; sēdinot bērnu klēpī, viņš vēlēsies redzēt, kas notiek viņam aiz muguras. Vārdu sakot, galvas mešanu atpakaļ var veicināt jebkāds kairinājums, kas bērnam ir virs galvas vai aiz muguras.

 

Kad bērns niķojas, tonuss automātiski paaugstinās un tajā brīdī bērns met galvu atpakaļ. Pirmā palīdzība šādā gadījumā ir nolikt bērnu uz vēdera. Tādā veidā iedarbojas gravitācijas spēks, un bērns vairs nevar mest galvu atpakaļ.

 

Ja bērns guļ uz muguras, pirmā palīdzība būtu dupša celšana uz augšu.  Ja vecāki pārzina hendlingu, pareizi maina autiņbiksītes, tad ceļot dupsi uz augšu, svars tiek pārnests uz lāpstiņām un noņemts tonuss.

 

Ja, veicot ikdienas aprūpes pasākumus, vecāki netiek galā ar mazuļa galvas mešanu atpakaļ, tad noteikti būtu jāaizved bērns pie fizioterapeita.

 

Kristīne Damškalne, Māmiņu Klubs

 

 

Blogo Mazo staigātāju klubiņā un laimē Huggies Little Walkers autiņbiksītes!