Bērns mācās rāpot, sēdēt un staigāt

Bērns mācās rāpot, sēdēt un staigāt

28. Jun 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kurā vecuma posmā mazulis iemācās koordinētu rāpot un sēdēt, un līdz kādam vecumam viņš var apgūt staigāšanas māku, Māmiņu Klubam stāsta fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne.  

Koordinēti rāpot mazulis sāk mācīties, apmēram, no astoņu, deviņu mēnešu vecuma un tikai sākot ar šo periodu apgūst arī sēdēšanu.

Tātad lielākoties rāpošana un sēdēšana attīstās vienā laika periodā, vienīgi tas, vai mazulis vispirms sāks rāpot un tad apsēdīsies vai arī iemācīsies sēdēt un tikai tad rāpot, atkarīgs no tā, kura darbība bērniņu vairāk interesēs. Tas katram būs individuāli.

Četrāpus pozīcija nostiprina bērna muskulatūru, stiprina saites un stabilizē locītavas un galvenais - sagatavo mazuļa ķermeni vertikalizācijai, tādēļ zīdaiņiem ir jārāpo daudz!

Šī pozīcija koordinē muskuļu darbību un izlīdzina asimetriju (ja tāda ir novērojama). Piemēram, ja bērns asimetriski lien (balstoties tikai uz vienu pusi), tad rāpošanas laikā sāks izmantot abas ķermeņa puses.

Laikā, kad bērns mācās sēdēt (aptuveni, astoņu, deviņu mēnešu vecumā), attīstās mugurkaula krūšu daļa un pēc tam, apgūstot stāvēšanu un gaitu – mugurkaula jostasvieta.

Bērna attīstību nedrīkst paātrināt! Viņu nedrīkst sēdināt, kamēr bērns nepasēžas pats un nedrīkst likt stāvus, kamēr mazais nepieceļas patstāvīgi.

Literatūrā daži autori apgalvo, ka bērnam jāsāk staigāt līdz gada vecumam, savukārt jaunās metodes, tostarp, arī Piklera pedagoģiskā metode, šīs robežas paplašina līdz divu gadu vecumam.

Tādēļ, ja bērniņš līdz divu gadu vecumam vēl patstāvīgi nestaigā, vecākiem par to nevajadzētu satraukties, bet tā vietā izanalizēt attīstību kopumā, jo kustību attīstība katram mazulim notiek ļoti individuāli! 

Tādēļ svarīgākais, kas vecākiem būtu jāņem vērā ir tas, ka bērna attīstību nedrīkst steidzināt, jo katram posmam ir savs laiks. Tikai un vienīgi bērna organisms pārzina to, kurā brīdī tas ir gatavs virzīties uz katru nākamo posmu.

Pieaugušajiem tikmēr par mazuļa attīstību nemitīgi vajadzētu būt lietas kursā, lai pareizi un adekvāti mācētu pielāgot konkrētajam mazuļa attīstības posmam nepieciešamo vidi un savu roku darbības.

Tāpat vecākiem būtu jāņem vērā arī tas, ka mazuļa kustības attīstās ne tikai no horizontāla virziena vertikālajā, mehāniski no vienas pozīcijas pārvietojoties uz otru, bet arī horizontālajā virzienā ar dažādām starppozīcijām, ko mazulis attīsta dabiski!

Līdz ar to visas vecāku veiktās darbības baltās uz to, lai šīs starpkustības pamanītu, lai pamanītu, ko bērniņš jau prot un ko vēl neprot, un tikai piedāvātu adekvātu vidi, lai attīstību vecinātu nevis steidzinātu.

Tieši tādēļ ļoti pārdomātām jābūt gan mantām, ar kurām dodam bērniņam spēlēties, gan arī apkārtējai videi, kurā viņš uzturas! 

Māmiņu Klubs

Kādā vecumā šīs kustības sāka apgūt tavs bērniņš? 

20140522122608-97895.jpg

Huggies® Pants – superelastīgas autiņbiksītes - biksītes

radītas bērniem, kuri jau sākuši sēdēt, rāpot un staigāt!