Bēbīša mēneši. 4. dzīves mēnesis.

Bēbīša mēneši. 4. dzīves mēnesis.

04. Aug 2010, 15:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs veido mazuļa attīstības kopsavilkumu pa mēnešiem. Šodien par mazuļa 4. dzīves mēnesi. Ko Tavs mazulis prot 4. dzīves mēnesī?

 

 

 1. mēnesis

2. mēnesis

3. mēnesis

 

Šajā mēnesī mazulis papildina savas zināšanas un pasaules izpratni caur darbību un dažādām aktivitātēm. Bērniņš kļūst stiprāks, iemācās jaunas iemaņas un atceras tās.

 

Fiziskā attīstība

 

Šajā mēnesis piedzīvo lēcienu savā attīstībā, spējot arvien vairāk kontrolēt savas kustības. Guļot uz vēdera, bēbītis viegli var pacelt galvu un atceļ ķermeņa augšdaļu no zemes, balstoties uz rokām un plaukstām. Mazais labi tur galviņu un droši atbalstās. Gan guļot uz muguras, gan balstā uz vēderiņa plaukstiņas bieži ir atvērtas.

 

Kustības

 

Spēja kontrolēt kakla kustības Tavam bēbītim ir vesels piedzīvojums! Pieaugošais spēks, pārliecība par savām spējām un prasme pacelt ķermeņa augšdaļu nozīmē, ka drīz vien mazais sāks apgūt velšanās mācību. Neatstāj bērniņu nepieskatītu ne uz mirkli vietās, kuras ir nedrošas, piemēram, gulta vai pārtinamā virsma. Bēbītis, iespējams, izvēlēsies visnepiemērotāko mirkli, lai apgūtu jaunas iemaņas.

 

Prasmju apgūšana

 

Bērniņa smadzenes aug milzīgā ātrumā, kas arī izskaidro viņa pieaugoši zinātkāri. Tāpēc padomā par aizraujošām rotaļlietām un rotaļām kopā ar bērniņu, lai neliktu viņam garlaikoties! Bēbītis ar aizrautību pēta lietas sev apkārt- sevišķi jaunas sejas, rotaļlietas un skaņas.

 

Skaņas un redze

 

Mazais arvien vairāk pūlas veidot pats savas skaņas, kas ir kā atbildes reakcija uz Tavu vai Tava partnera runu.

 

Redze ir tiktāl uzlabojusies, ka nu bēbītis spēj vienlaicīgi sakoncentrēt skatienu ar abām acīm, vienalga, vai priekšmets ir tepat līdzās vai otrā istabas stūrī. Tas nozīmē, ka bēbītis spēj novērtēt, cik tuvu vai tālu atrodas priekšmets. Redzes noskaidrošanās nozīmē arī to, ka bērniņš var redzēt tik mazus priekšmetus kā pogas un sekot objektam, kas kustas.

 

Trokšņi piesaista bērna uzmanību, viņš griežas skaņas virzienā. Bērniņš spēj izrunāt arvien dažādākas skaņas atšķirīgos toņos. Viņš savu valodiņu attīsta, krājot dzirdes un runas iespaidus, kurus nodrošina pieaugušie, pievēršoties bērnam un ar viņu runājot.

 

Zīdainis arvien vairāk interesējas par apkārtējo pasauli, bet viņam šajā izziņas procesā vajadzīgs vecāku atbalsts.

 

Apbrīnojama atmiņa

 

Bēbīša atmiņa ir tik laba, ka nu jau Tu pamanīsi, cik ātri viņš apgūst un atceras jaunās prasmes. Piemēram, pavisam nejauši viņš kratīja grabulīti un dzirdēja, kā tas skan. Turpmāk viņš zinās, ka šādas krāsas, formas grabulītis jāpakrata, līdz viņš sāk skanēt. Ar katru reizi bērniņa uzvedība kļūst mērķtiecīgāka.




Emocionālā un sociālā attīstība

 

Bērns tagad ne tikai smaida Tev atpakaļ, bet pat smejas pilnā balsī, kad viņš priecājas par to, ko Tu dari. Šādi smaidot bērns pats sevi izklaidē un tajā pašā laikā mācās, kā Tev likt smieties un smaidīt. Šāda mācība mazajam iemāca, ka Tev ar viņu ir interesanti, kas savukārt apliecina, ka esi pievērsusi visu savu uzmanību tikai bēbītim.

 

Atbildes iegūšana

 

Bērniņš ir iemācījies gaidīt atbildi uz ikvienu savu darbību –ja bēbītis pasmaida, viņš gaida, kad Tu pasmaidīsi pretī; ja mazais vēlas pievērst Tavu uzmanību un runāt ar Tevi, viņš sāks dūdot vai izdot citas skaņas.

 

Šādā veidā mazais mācās arī pašpaļāvību un vadīšanas prasmi- viņš saprot, ka tieši pats var darīt Tev prieku un ierosināt aizraujošas rotaļas.

 

Iedrošini bēbīti justies pašpārliecinātam, vienmēr viņam atbildot. Tas attaisnos viņa pūles un sniegs drosmi turpmākai saskarsmei!

 

Justies droši

 

Šajā vecumā bērniņš nedala cilvēkus patīkamajos vai nepatīkamajos, kā arī ir diezgan komunikabls, neizceļoties ar kautrīgumu vai pašpārliecinātību. Lai gan joprojām mazais dod priekšroku sarunām un komunikācijai ar Tevi, viņš var smaidīt un runāties ar citiem mazuļiem, pilnīgiem svešiniekiem.

 

Līdz šim laikam vajadzētu izveidot noteiktu dienas režīmu bēbītim – kad iet nosnausties, kad ēst, gan iet pastaigās un kad doties mazgāties. Tas palīdz viņam apgūt un paredzēt dienas notikumu kārtību, kas savukārt rada drošības sajūtu.


Aktivitātes, lai attīstītu prasmes

 

•    Kad bēbītis ierauga pazīstamas rotaļlietas, viņš sāk no tās gaidīt noteiktas darbības un skaņas. Stāsti pasaku vai dziedi iemīļotu dziesmiņu, izmantojot krāsainās pirkstu lellītes! To draudzīgās sejiņas liks bērniņam ar interesi klausīties.

•    Noguldi mazo uz vēdera un paņem krāsainu bumbu, ko ripināt viņam priekšā. Sākumā bērniņš tikai vēros darbību, bet pēc laika jau pats arī piedalīsies.

•    Sāciet spēlēt paslēpes – mazais sāks pierast, ka tuvie cilvēki pazūd, bet pēc kāda laika atkal parādās.

•    Izvēloties muzikālo karuseli vai aktivitātes centru, pievērs uzmanību, lai rotaļlietas būtu košās krāsās. Tās palīdz mazulim koordinēt skatienu, sniegties un satvert mantiņas, kā arī iepazīt dažādas skaņas.

•    Pēc vannošanas, kad mazulis ir kails, veic vieglu masāžu, paglaudot mazuli

Raksta autore: Kristīne Damškalne

Māmiņu Klubs, kristine@maminuklubs.lv

 

Raksts tapis sadarbībā ar Rīgas Dzemdību namu un neonataloģi Vandu Vīksnu

 

1

NATURAL FIT

  • Labi pieguļ, jo ir speciāli veidotas mazuļu ērtībām
  • Elastīgas sānu maliņas!
  • Izcila uzsūktspēja!
  • Disneja varoņu attēli!
  • Vairākkārt attaisāmi un aiztaisāmi klipši!
  • Speciāli piemeklēti materiāli mazuļu labsajūtai!

 

HUGGIES® Natural Fit autiņbiksītēs mazulis jutīsies ērti, dabiski un bezrūpīgi!

Šīm autiņbiksītēm piemīt izcilas īpašības!

 

Apskati veikalu sarakstu, kur iegādāties Huggie®s Natural Fit autiņbiksītes!