Attīstošas rotaļlietas 1-2 gadus veciem bērniem

Attīstošas rotaļlietas 1-2 gadus veciem bērniem

02. Aug 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecums starp gadu un diviem ir milzīgs solis bērna attīstībā – bērniņš sāk staigāt, runāt, arvien vairāk iepazīst un apgūst pasauli sev apkārt, bet līdz ar to viņa rotaļāšanās prasmes intensīvi paplašinās. Ja līdz gada vecumam bērns vairāk rotaļājas tur, kur māmiņa vai tētis viņu noliek, tad pēc gada jubilejas viņa rotaļās arvien vairāk ienāk kustību spēles, rotaļas ar lomu spēļu elementiem un aktivitātes, kurās tiek nodarbināti mazie pirkstiņi. Par rotaļām, kādas ieteicamas 1-2 gadus veciem mazuļiem stāstīs Diāna Zande.

Diāna Zande uzskata, ka bērna rotaļāšanās šajā vecumā var iedalīt vairākās lielās grupās. Pirmā grupa būtu sēžamās spēles – tās, kuras bērns vairāk veic esot uz vietas, piemēram, puzles, grāmatas, plastilīns, vēršana, dažāda ķibināšanās.

Tad neapšaubāmi ir kustību spēles, kas ir iespējamas visur un ar jebko un šeit no rotaļlietām noteikti jāmin bumbas, mašīnas, velkamas un stumjamas rotaļlietas, kurās var iekāpt, no kurām var izkāpt; un, protams, arī lomu spēles – tātad lelles, mīkstās mantas, slotas, trauki, visi priekšmeti, kas ir sadzīvē apkārt ap bērnu, kā arī vesels klāsts ar tām spēlēm, kuras mamma vai tētis piedāvā un kuras spēlē divatā – mīļojamās spēles, skaitāmpanti, paijāšana, glāstīšana, čubināšanās, rubināšanās, masāžiņas, kopīga vannošanās utt.

Bērni ir lieliski vērotāji, bet mēs, vecāki, lielā mērā ietekmējam to, kuras rotaļas kļūs par bērna iecienītākajām spēlēm. Domājot par bērniņa attīstību, svarīgi ir piedāvāt viņam pēc iespējas dažādas rotaļlietas un spēles, lai viņš attīstītos daudzpusīgi un apgūtu dažādas prasmes un iemaņas.

Apskatīsim atsevišķas spēles!

“SĒŽAMĀS” SPĒLES

- Piramīda. Tā attīsta ne tikai pirkstus, bet arī smadzenes, kā arī uzlabo verbālās spējas.

- Saliekamie attēli jeb puzles. Mazajiem pirkstiņiem ir grūti noturēt, bet tās attīsta gan pirkstu veiklību, gan koncentrēšanās prasmi.

- Veramās rotaļlietas

- Grāmatas

- Mākslas darbi

- Papīru plēšana

KUSTĪBU ROTAĻAS

- Stumjamas un velkamas rotaļlietas

- Bumbas

- Šūpuļzirdziņš

PIRMĀS LOMU SPĒLES

- Lelles. Mazuļiem ļoti patīk atdarināt pieaugušo dzīvi, piemēram,  aijāt lelli, dziedās, apguldīt, tomēr ne visas gadu vecas meitenes cītīgi spēlēsies ar lellēm, jo īstais lomu spēļu laiks ir vēlāk. Un tomēr vecumā starp gadu un diviem parasti pirmā lelle nonāk ģimenē. Ļoti svarīgi arī puikām dāvināt lelles, jo mēs taču vēlamies, lai viņi izaug par feiniem tēviem, vai ne?

- Mīļmantiņas. Diāna Zande uzskata, ka katram bērniņam ļoti vajadzīga mīkstā rotaļlieta, ko samīļot, pasūdzēt bēdas, ar ko kopā justies drošāk, kad mammas nav tuvumā. Ja patīk, neliedziet ar tām gulēt. Bet viena būs īpaši mīļa. Tad to nevajadzētu pazaudēt, jo tā ir vairāk nekā rotaļlieta. Tā aizvieto mammu un rada drošības sajūtu un pārliecību – kad mamma atgriezīsies, viss atkal būs kārtībā.

Viens no spēlēšanās pamatlikumiem ir – nepiedāvāt mazajam vienlaicīgi pārāk daudz mantu, lai bērniņš neapjuktu un spētu sakoncentrēties uz konkrēto rotaļu. Piedāvā savam bērnam mantiņas, kuras ir mazliet sarežģītākas, lai veicinātu viņa attīstību, taču negaidi, ka bērns uzreiz tiks galā ar grūto uzdevumu un ilgstoši rotaļāsies vienatnē. Iesaisties, palīdzi un ļauj mazajam darboties, paslavējot viņu un atzinīgi novērtējot ikvienu, pat vissīkāko jauno sasniegumu! Lai jums veicas!

***

Pastāsti, kā Tu izvēlies rotaļlietas savam mazulim, iesūtot ziņu šeit