Atpazīsti un ārstē alerģiju

Atpazīsti un ārstē alerģiju

23. May 2012, 09:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Alerģiju sezona, kas saistīta ar augu ziedēšanu, sākusies jau labu laiku atpakaļ, un tās noslēgums vēl tālu priekšā. Tieši tāpēc uzzināt, kāpēc parādījusies alerģija un kā ar to cīnīties, ir īstais brīdis. Alergologi un pneimonologi būs viskompetentākie alerģiju jautājumā, tomēr jau pirms došanās pie viņiem var vairāk uzzināt par alerģijām, lai pie speciālista noskaidrotu vien smalkākās nianses. Tieši šādam mērķim kalpo mājas lapā www.bernsklepo.lv atrodamā informācija – par alerģijām, kas parādās svaigā gaisā, iekštelpās vai lietojot konkrētu pārtikas produktu.

Pašlaik augu ziedēšanas sezona rit pilnā sparā, kas nozīmē, ka pavasaris un tik drīzā vasara var izrādīties iesnu, šķaudīšanas un acu asarošanas pārpildīta. Arī piemājas dārziņā un tirgū redzams arvien vairāk gardumu, kas diemžēl ne visiem asociējas tikai ar kaut ko garšīgu vien (piemēram, zemenes), jo izsauc izsitumus, niezi un citus jaukā laika traucēkļus.

Tā kā ir neizsakāmi daudz alergēnu, alerģijas var izpausties ļoti dažādi. Vienam tā var noritēt ļoti viegli (dažu izsitumu veidā), bet citam – ļoti smagi, pat izraisot anafilaktisko šoku, kas var beigties ar nāvi. Alerģiskas reakcijas var izjust viss ķermenis – āda, elpceļi, acis, sirds un asinsvadu sistēma, locītavas, nervu sistēma, kuņģa un zarnu trakts. Ja alerģija izpaužas uz ādas, konkrēto vietu var nedaudz nomierināt, izmantojot viegli siltu ūdeni. Noteikti jāizvairās no ādas berzēšanas un dažādu smaržvielu nokļūšanas uz tās.

Liela uzmanība jāpievērš tam, vai bērnam ir kādas alerģiskas reakcijas, lai laikus noskaidrotu, kas ir vainīgais alergēns, lai tādējādi pēc iespējas mazāk bērnam ar to turpmāk nāktos saskarties. Ignorējot alerģiskās reakcijas, var attīstīties astma, kas Eiropā ir visizplatītākā hroniskā bērnu slimība. Dažās Eiropas valstīs astma ir pat katram ceturtajam cilvēkam. Astma ir pastāvīgs elpceļu iekaisums, kura rezultātā pietūkst bērna elpceļi un kļūst ļoti jutīgi.

Latvijas Bērnu alergologu un pneimonologu biedrība un Latvijas Astmas un alerģijas biedrība aicina vecākus rūpēties par saviem bērniem. Tieši tādēļ radīta mājas lapa www.bernsklepo.lv – lai palīdzētu vecākiem, kuriem rūp viņu bērnu veselība.

Claritine 10mg N10atvieglo alerģisku reakciju izraisītus simptomus – šķaudīšanu, izdalījumus no deguna, deguna niezi, dedzināšanu vai niezi acīs, ko rada alerģija pret ziedputekšņiem, pārtiku, putekļu daļiņām, dzīvnieku spalvām, pelējuma sēnīti, sadzīves ķīmiju u.c. 

CLARITINE N10–bezrecepšu medikaments alerģijas simptomu mazināšanai. Medikaments ir otrās paaudzes antihistamīna preparāts un alerģisku reakciju mazināšanai nepieciešama tikai viena tablete dienā. Parasti neizraisa miegainību.

Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai. Pirms zāļu lietošanas rūpīgi izlasiet instrukciju un konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu.

Informāciju par alerģiju izraisošo augu ziedēšanas prognozi Latvijā katrai nākamajai nedēļai, kā arī alergologu komentārus, lasietwww.zied.lv.