Atgriešanās darbā pēc BKA

Atgriešanās darbā pēc BKA

13. Feb 2011, 10:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņa nevēlas pēc BKA atgriezties darbā. Vai dokumentus viņa drīkst izņemt jau tagad? Konsultē juriste Solvita Āboltiņa.

 

Jautājums:

Pašlaik atrodos BKA un meitiņai ir nu jau 1,4 gadiņš, savā darba vietā atgriezties netaisos. Vai man obligāti ir jāgaida, kad beigsies BKA un tad jāņem ārā dokumenti no firmas, lai saņemtu bezdarbnieka pabalstu, vai arī es varu negaidīt līdz beidzas BKA? Un, ja, piemēram, firma man atlaiž teiksim uz pašas vēlēšanas, nevis uz abpusējas vienošanās, vai bezdarbnieka pabalstu man sāks maksāt uzreiz?

 

1

Konsultē juriste Solvita Āboltiņa:

No Jūsu iesnieguma nav noprotams, vai Jūs esat vienojusies ar savu darba devēju par bērnu kopšanas atvaļinājuma izmantošanu pilnā apmērā, taču, vienojoties ar darba devēju, Jūs varat šo atvaļinājuma termiņu saīsināt. Tā kā darba likums paredz, ka darbiniekam bērnu kopšanas atvaļinājuma laikā, tiek saglabāts iepriekšējais darbs, tad visupirms Jums ir jāterminē bērnu kopšanas atvaļinājums.

Atbildot uz Jūsu otru jautājumu, jāatzīst, ka gadījumā, ja darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas pēc Jūsu pašas vēlēšanās, nevis uz pušu vienošanās pamata, tad tādā gadījumā bezdarbnieka pabalstu piešķir no pieprasījuma iesniegšanas dienas, bet ne agrāk kā divus mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas.

Uzdod savu jautājumu arī Tu, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!