Ārsts: pret gripu un saaukstēšanās slimībām palīdz ķiploki, sīpoli un ziedputekšņi

Ārsts: pret gripu un saaukstēšanās slimībām palīdz ķiploki, sīpoli un ziedputekšņi

15. Nov 2011, 15:21 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā celt savu imunitāti gripas un augšējo elpceļu saaukstēšanās slimību aktīvajā periodā jautājam klīnikas Alma ģimenes ārstam Andrim Lasmanim.

 

Arī ogas un dārzeņi stiprina imunitāti! Cik bieži tu tos ēd?


Tā kā imunitāti īsti nemaz nevar izmērīt – to neuzrāda nedz asins analīzes, nedz kādi citi veselības mērījumi (tikai cilvēka iekšējā pašsajūta!), tad to, vai lietot imunitātes stimulējošos līdzekļus, par kuriem ir ļoti pretrunīgi pētījumi, ir katra paša izvēle. Pētījumus par preparātu efektīvitāti ir veikušas gan farmāciju firmas, kas šos preparātus tirgo, gan arī neitrālie pētnieki. Tikai farmāciju firmu atmaksātajos pētījumos redzami pozitīvi pētījumu rezultāti.

 

Līdzīgi ir arī ar pārtiku, kurai pievienotas dažādas probiotiskās baktērijas. 

 

Jogurti, kas ceļ imunitāti, tiek reģistrēti kā pārtikas produkti un pārtikas produktiem nav jāpierāda, ka tie ir efektīvi. Neviens taču neprasa, lai maize vai citi produkti palīdzētu mūsu veselībai, vai ne? Tajā pat laikā var teikt – ja neēdam maizi vai citus produktus, organismu nenodrošinam ar tam vajadzīgajām uzturvielām un imunitāte var kristies.

 

Bet ticot, ka ēdot maizi, burkānus vai to pašu jogurtu, kuram ir brīnumainās spējas stiprināt organismu, tieši tā arī notiek! Ja cilvēks tic, ka tas dod labumu, tad šī pārliecība iet cauri nervu sistēmai un organisma veselība uzlabojas. Ne velti psihoterapeiti saka – gaišās un pozitīvās domas uzlabo veselību! Tā arī notiek! Cilvēks spēj tik ļoti mobilizēt savus iekšējos resursus!

 

Dr. Andris Lasmanis pēc pieredzes zina stāstīt vairākus gadījumus, kad šādu spēku mobilizācija pat palīdz atveseļoties no medicīniski neārstējamām slimībām, piemēram, vēža ar metastāzēm.

 

Lai rūpētos par savu imunitāti, ārsts iesaka ievērot veselīgu dzīvesveidu: sevi nodrošināt ar pietiekamu miegu, atpūtu, pārtiku un svaigu gaisu.

 

Ja jūti pirmās augšējo elpceļu saaukstēšanās pazīmes (ir iesnas un kņudina kakls), zini – organismā jau ir ieperinājies vīruss un šobrīd tavs organisms ļoti cīnās, lai pasargātu savu veselību. Ziemas sezonas laikā apmēram 80 % no visiem pacientiem sūdzas tieši ar augšējo elpceļu slimībām. Antibiotikas šādā brīdī nelīdzēs, jo tā nav mikrobu izraisīta slimība.

 

Efektīvāk sevi atveseļosi, ja veiksi augšējo elpceļu skalošanu. Tev noderēs pat visparastākais sālsūdens! Uz glāzi ūdens ņem tējkaroti parasto virtuves sāli un četras līdz piecas reizes dienā paskalo kaklu. Ja vēlies, vari lietot arī inhalatorus, kuri nopērkami aptiekās.

 

Tautas tradicionālās metodes – ķiploki, sīpoli un ziedputekšņi – arī ļoti veiksmīgi ierobežo mikrobu un vīrusu attīstību organismā. Tāpēc šajā laikā ļoti aktīvi vari lietot tieši šos dabīgos imunitātes celšanas līdzekļus.

 

Protams, ģērbies atbilstoši gadalaikam! Izvairies no ilgstošas pārslodzes! Raugi, lai kājas vienmēr siltumā! Jā, tā patiesi ir, ja saaukstē kājas, organismā reflektoriski samazinās arī imunitāte.

 

Ja nu tomēr gadījies saslimt, tad medikamentus, kas mazina paaugstināto temperatūru, iesaka lietot tikai tad, ja organismā ir 38 un vairāk grādu.

 

 

Kintija Bulava, www.sieviesuklubs.lv

taschinka taschinka 17. Jan 2011, 14:17

Bet man gan garšo ķiploki tā at uz maizes.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

es tieši nodarbojos ar ķiploka rīšanu - gana piņķerīgi, bet laikam jau efektīvi😀

taschinka taschinka 17. Jan 2011, 13:38

Ķiploks nav obligati jāsakozļā,var norīt tikai to pasu ķiploka serdīti,jo tā ir vissvarīgāka visā ķiplokā.Vēl variants,ka ēd svaigu ķiploku mans 3 gadīgais dēls.Izspiežu caur spiedi,pievienoju krejumu,sanāk tada ka mērcīte,tur mērcē kartupeļu pankūkas,kartupeļus frī,vai ko līdzīgu un ta tik iet ieksā,protams ne parāk stipru.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

Bērniem ir ļoti grūti svaigā veidā iedot ķiplokus un sīpolus - termiski apstrādātus jā, bet ne svaigus. Es domāju par bērniem pirmsskolas vecumā - ko darīt ar tiem?

taschinka taschinka 17. Jan 2011, 06:52

Man interesētu kas vairāk par bišu maizi,medu,ziedputekšņiem,jo kā izrādās nepareizi lietojot to pašu pazīstamo medu var saslimt.
Medus silda,izraisa svīšanu un ja to appēd pirms iešanas laukā,tad attiecīgi var saslimt.
Bet neviens ārsts to nestāsta,kā pareizi lietot medu,lai tas kaut kā palīdz.