Ar šo nedēļu varētu samazināties gripas izplatība

Ar šo nedēļu varētu samazināties gripas izplatība

14. Dec 2011, 10:43 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Iepriekšējā nedēļā bija vērojams gripas intensitātes pieaugums par 30%, tomēr ar šo nedēļu gripas izplatība varētu samazināties, aģentūru LETA informēja Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta vadītājs Jurijs Perevoščikovs.

 

Vidējais saslimstības līmenis Latvijā pārsniedz epidemioloģisko slieksni - 100 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Patlaban ar gripu slimo vidēji 464 pacientu uz 100 000 iedzīvotāju, kas ir par 30% vairāk nekā ceturtajā gada nedēļā, kad vidēji slimoja 343 cilvēki uz 100 000 iedzīvotāju.

Epidēmijas līmeni gripa ir sasniegusi deviņās no desmit monitoringa pilsētām - Jelgavā, Rēzeknē, Jēkabpilī, Gulbenē, Liepājā, Rīgā, Valmierā, Daugavpilī un Ventspilī. Epidēmijas joprojām nav Jūrmalā.  

 

Iepriekšējā nedēļā visstraujākais gripas pieaugums bijis Gulbenē, bet Jelgavā, Liepājā un Valmierā ir vērojams gripas intensitātes samazinājums. Visvairāk slimo bērni vecumā no pieciem līdz 14 gadiem.

Pagājušā nedēļā monitoringa slimnīcās par 12% samazinājies hospitalizēto pacientu skaits ar aizdomām par gripu. Tika hospitalizēti 277 pacienti, savukārt ceturtajā gada nedēļa hospitalizēti bija 316 cilvēki. Tomēr palielinājies to pacientu skaits, kas slimnīcā ievietoti ar gripas izraisīto pneimoniju.

Par 4% samazinājusies arī saslimstība ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām, kas daļēji varētu būt gripas gadījumi ar samērā vieglu slimības gaitu.

Perevoščikovs prognozē, ka šīs nedēļas laikā gripas izplatības pieauguma nebūs, iespējams tās samazinājums. Arī Rietumeiropas valstīs ir vērojams gripas intensitātes samazinājums.

LIC atgādina, ja ir parādījušās slimības pazīmes - kaulu laušana, sauss klepus, paaugstināta temperatūra, galvassāpes - ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu. Īpaša uzmanība savai veselībai būtu jāpievērš cilvēkiem, kuriem jau ir dažādas saslimšanas - cukura diabēts, hroniskas elpceļu un sirds slimības, imunitāti pazeminošas slimības un tamlīdzīgi, jo tas paaugstina saslimšanas risku, kā arī bērniem. Ir jāizvairās no lielu pasākumu, lielveikalu apmeklēšanas, nevajadzētu atstāt bērnus lielveikalu rotaļlaukumos. Bieži jāmazgā rokas un jāvēdina telpas.


Alina Lastovska
LETA