Apstiprināti pirmie nāves gadījumi šī gada gripas sezonā

Apstiprināti pirmie nāves gadījumi šī gada gripas sezonā

20. Nov 2011, 19:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Apstiprināti pirmie divi nāves gadījumi no gripas un tās izraisītām komplikācijām 2010./2011.gada sezonā. Miruši 45 un 49 gadus veci vīrieši, kuriem laboratoriski bija apstiprināts A tipa gripas vīruss. Abiem pacientiem bija blakus saslimšanas.


Kopumā Latvijā līdz 19.janvārim laboratoriski apstiprināti 329 gripas gadījumi, bet pēc "Latvijas Infektoloģijas centrs" epidemiologu sniegtās informācijas - slimo aptuveni 900 cilvēku visā Latvijā (intensīvais rādītājs: 41 uz 100 000 iedzīvotāju). Visvairāk gripas saslimšanas gadījumi reģistrēti Jelgavā, Daugavpilī, Rīgā un Valmierā. Šobrīd dominējošais gripas vīruss ir A tipa gripas H1N1 apakštips, kas ir- aptuveni 84% no laboratoriski apstiprinātajiem gripas gadījumiem.

 

Šogad cirkulējošais gripas vīruss ir raksturīgs ar to, ka daudziem pacientiem gripa norit vieglā formā un pacients pat negriežas pēc ārsta palīdzības, bet daļai pacientu ir smaga gripa ar komplikācijām. Pacienti, kas ārstējās slimnīcās, nav vakcinējušies pret gripu un uz slimnīcām tiek nogādāti ar ātrās palīdzības brigādēm, jo pacienti nav vērsušies pie ģimenes ārsta.

 

Latvijas Infektoloģijas centra direktore, profesore Baiba Rozentāle aicina: "Ja cilvēkam ir parādījušās slimības pazīmes - kaulu laušana, sauss klepus, paaugstināta temperatūra, viņam ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, iespējams, tas palīdzēs iztikt bez smagām saslimšanas formām un nonākšanas slimnīcā. Nekādā gadījumā neiet uz darbu, vai bērniem uz skolu vai bērnudārzu - labāk dažas dienas palikt mājās, nekā pakļaut saslimšanas riskam arī citus cilvēkus. Īpaša uzmanība savai veselībai būtu jāpievērš cilvēkiem, kuriem jau ir dažādas saslimšanas - cukura diabēts, hroniskas elpceļu un sirds slimības, imunitāti pazeminošas slimības un tamlīdzīgi, jo tas paaugstina saslimšanas risku, kā arī vecākiem jāpievērš uzmanība bērniem, īpaši vecumā līdz 4 gadiem, tā kā šajā vecuma grupā konstatēts liels stacionēto slimnieku skaits. A H1N1 gripas vīrusa ierosinātā gripa īpaši smagi norit grūtniecēm, tāpēc starptautiskajās vadlīnijās iekļauta grūtnieču vakcinācija pret gripu."

 

Eiropas valstīs augstākā saslimstība ar gripu reģistrēta Dānijā, Īrijā, Norvēģijā un Lielbritānijā, kur arī, līdzīgi kā Latvijā dominējošais ir A tipa gripas vīruss. Kā uzsver Eiropas slimību kontroles un profilakses centrs, šīs sezonas gripas efektīvākā profilakse ir vakcinēšanās. Arī pašreiz vakcinēties vēl nav par vēlu, jo imunitāte izstrādājas 10-14 dienu laikā.

 

Vairāk ar informāciju par aizsardzības un profilakses pasākumiem pret gripu, kā arī jaunākajiem statistikas datiem, var iepazīties Latvijas Infektoloģijas centra mājaslapā - www.lic.gov.lv.

 

Mediķi: Patlaban dominējošais gripas paveids ir ļoti bīstams grūtniecēm

Mediķi uzsver, ka A(H1N1) gripas paveids īpaši smagi var ietekmēt grūtnieces. Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā patlaban ārstējas četras grūtnieces, un viena no tām atrodas Reanimācijas nodaļā ļoti smagā stāvoklī.

 

"Pandēmiskās gripas paveids A(H1N1) ir ļoti bīstams grūtniecēm. Tas novērots visās pasaules valstīs jau pagājušajā sezonā. Pagājušajā gadā no šī gripas paveida Latvijā mira divas grūtnieces," sacīja Stradiņa slimnīcas Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs profesors Uga Dumpis.

 

Dumpis apliecināja, ka vakcinācija pret gripu ir droša visos trijos grūtniecības trimestros un tas ir pierādīts daudzos starptautiskos pētījumos, un par to liecina arī pieredze pagājušās gripas sezonas laikā. Tomēr vakcinācija šogad var būt nokavēta, jo gripa jau ir sasniegusi epidēmisko līmeni.

 

"A (H1N1) gripas vīrusa ierosinātā gripa īpaši smagi norit grūtniecēm, tāpēc starptautiskajās vadlīnijās iekļauta grūtnieču vakcinācija pret gripu," iepriekš sacīja arī Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) direktore Baiba Rozentāle. Tomēr informācija par to, cik grūtnieču, kas slimo ar gripu, ārstējās LIC stacionārā, nav pieejama.

 

Jau ziņots, ka līdz šodienai laboratoriski apstiprināts ir 329 gripas gadījums, no tiem A tipa gripa apstiprināta 277 pacientiem, B tipa gripa apstiprināta 52 pacientiem. Iepriekšējā diennaktī apstiprināti 38 jauni saslimšanas gadījumi ar gripu, liecina LIC operatīvā informācija.

 

Speciālisti norāda, ka šobrīd pamatā slimo bērni un jauni cilvēki, slimībai raksturīga vai nu ļoti viegla, vai arī izteikti smaga gaita, kas prasa ārstēšanos slimnīcā. Patlaban dominējošais gripas vīruss ir A tipa gripas H1N1 apakštips, kas ir aptuveni 84% no laboratoriski apstiprinātajiem gripas gadījumiem.

 

Veselības speciālisti aicina iedzīvotājus ievērot piesardzības un gripas profilakses pasākumus. Imūnsistēmas stiprināšanai gripas izplatības laikā vajadzētu uzturā vairāk lietot svaigus dārzeņus un augļus, kuros ir augsts vitamīnu un minerālvielu daudzums. Ieteicama ir ēdienu bagātināšana ar garšaugiem, kā arī augu tēju lietošana. Svarīgi ir ievērot personīgās higiēnas un piesardzības pasākumus, lai mazinātu infekcijas izplatīšanos no cilvēka uz cilvēku. Speciālisti iesaka pēc iespējas retāk apmeklēt vietas, kur uzturas daudz cilvēku, vēdināt telpas un mitrināt tajās gaisu.

 

Īpaša uzmanība savai veselībai būtu jāpievērš arī cilvēkiem, kuriem jau ir dažādas saslimšanas - cukura diabēts, hroniskas elpceļu un sirds slimības, imunitāti pazeminošas slimības un tamlīdzīgi, jo tas paaugstina saslimšanas risku, kā arī vecākiem jāpievērš uzmanība bērniem, īpaši vecumā līdz četriem gadiem, jo šajā vecuma grupā konstatēts liels stacionēto slimnieku skaits.

 

LIC preses dienests tāpat atbildēja uz pāris Māmiņu Kluba jautājumiem:

 

Cik grūtniecēm un bērniem, kuri nebija vakcinēti pret gripu, tika konstatēti sarežģījumi pēc saslimšanas?


LIC nav šādas informācijas. I tikai dati par nāves gadījumiem 2009/2010.gada periodā gripas epidēmijā Latvijā mira 35 cilvēki, no kuriem 2 bija topošās māmiņas.



Kāda ir sarežģījumu iespējamība pēc vakcinācijas un cik topošajām māmiņām šādi sarežģījumi ir bijuši?


Pēdējā laikā LIC nav saņēmis nevienu ziņojumu par sarežģījumiem, kas būtu bijuši tieši pēc gripas vakcīnas. Lielākajā daļā Eiropas grūtnieces ir iekļautas riska grupā un tiek aicinātas vakcinēties pret gripu, ņemot vērā gripas komplikāciju risku.

 

Cik daudz topošo māmiņu nolēmušas vakcinēties pret gripu?

LIC nav datu par vakcinēto topošo māmiņu skaitu. 

 

Infektologs: Pandēmiskā gripa ir ļoti bīstama grūtniecēm. Šobrīd viena atrodas reanimācijā