Apsēžas W veida pozā. Cik tas ir kaitīgi?

Apsēžas W veida pozā. Cik tas ir kaitīgi?

22. Jun 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cik kaitīgs vai nekaitīgs ir bērna paradums no rāpus pozas apsēsties uz dibena, kājiņas turot gar sāniem? Konsultē fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne.

Jautājums: 

Cik kaitīgs vai nekaitīgs ir bērna paradums no rāpus pozas apsēsties uz dibena, kājiņas turot gar sāniem, respektīvi, celīši izvērsti priekšā, bet pēdiņas gar dibenu aizmugurē? Esmu dzirdējusi, ka tas nav īpaši labi, bet gribētu zināt pamatojumu, kāpēc. Un vai tā vispār ir patiesība? Bērns tā sēž vairākas reizes dienā.

Konsultē fizioterapeite Kristīne Baranova:

W veida poza nav īpaši ieteicama. Šī poza nav ieteicama, pirmkārt, tāpēc, ka bērns pie tās ātri pierod un šī poza stabilizē iegurni un liecina par to, ka bērns šajā pozā jūtas drošāk. 

Kad bērns sēž W veida pozā, jāpavēro, vai pēdiņas "neskatās" uz ārpusi. Ja pēdas "skatās" uz ārpusi, tad tas ir diezgan bīstami, jo šādā gadījumā veidojas biomehāniski nepareiza kaulu struktūra un muskuļu disbalanss, tādējādi šiem bērniem ir tendence uz X veida kājām.

Ko darīt, ja bērns šādi sēž? Vecākiem vajadzētu mēģināt labot šo sēdēšanas pozu un izlikt vienu kāju priekšā vai aicināt bērnu sēdēt ar abām kājām uz priekšu. Otrs variants- kad bērns taisās šādi apsēsties, velt bērnu no četrrāpus pozīcijas uz sāniem.

Ja vecāki palaiž garām šo sēdēšanas manieri, tad tas kļūst par ieradumu un to ir grūti izlabot vēlāk.

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

Vai tavs mazais arī mēdz sēdēt šādā pozā?