Apaļīgi bērniņi ne vienmēr ir veselīgi

Apaļīgi bērniņi ne vienmēr ir veselīgi

28. Dec 2010, 13:25 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēdējo gadu laikā Amerika ir spērusi nozīmīgus soļus, skolas vecuma bērnu veselības uzlabošanā, proti, uzlabojot ēdināšanas iespējas skolās. No skolu kafejnīcu plauktiem ir izņemtas treknās kūciņas, dzērienu ražotāji samazinājuši kaloriju skaitu dzērienos, ko nosūta uz skolām, līdz pat 90 %, arī ASV prezidenta kundze par vienu no saviem uzdevumiem ir izvirzījusi bērnu ēdināšanu skolā padarīt veselīgāku, piemēram, ieviešot salātu stendu.

 

Tomēr jaunākie pētījumi liecina, ka šādas programmas izstrāde skolās jau ir novēlots solis, bērnu paaugstinātajam svaram jāpievērš uzmanība jau agrā bērnībā.

 

Lūk, daži secinājumi

 

  • Apaļš bēbītis, kurš mums šķiet tik jauks, var augt ātrāk un lielāks nekā viņam būtu vēlams;
  • Mātes, kuras smēķē grūtniecības laikā, iesējams rada saviem mazuļiem risku aptaukoties, lai arī piedzimstot mazuļi parasti ir ļoti smalciņi;
  • Mazuļi, kuri ieraduši gulēt maz, vēlāk var saskarties ar aptaukošanās problēmām. Tas attiecas arī uz lielākiem bērniem, kuri neguļ pietiekami un daudz skatās TV.

 

Pēdējie pētījumi iesaka rūpīgi mazuļu māmiņām domāt par savu svaru jau pirms grūtniecības iestāšanās, jo tādējādi var mazināt divus riskus- aptaukošanos un diabētu, tāpat arī nevajadzētu attiekties no mazuļa barošanas ar krūti.

 

Tomēr mūsdienās, kad veikti jauni pētījumi un cilvēki ir izglītotāki, ir iespēja arī regulēt bērna svaru. Agrāk par īpašām diētām bērniem līdz 5. gadu vecumam pat neatļāvās runāt, tad tagad ievērojot dažus, vienkāršus principus ir iespējams bērnam palīdzēt un atbrīvot viņu no lielā svara.

 

Svarīgākais ir labs miegs, mazuļa vecumā- krūts barošana, vēlāk- daudz fiziskās aktivitātes. Bērnam ir jābūt kustīgam nevis viss brīvais laiks jāpavada pie datora vai TV. Ir pierādīts, ka ievērojot šos vienkāršos principus, ir iespējams iegūt rezultātus ilgtermiņā.

 

Eksperti iesaka padomāt par vienkāršu patiesību- ne vienmēr liels mazulis ir tas pats, kas veselīgs mazulis, tāpat ne vienmēr, kad mazais raud, viņš tiešām ir izsalcis.

 

AVOTS: www.nytimes.com