Alerģija pret mājdzīvniekiem. Skaidrojam, kā tā izpaužas

24. May 2012, 09:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Apmēram, 10% cilvēku ir alerģija pret kādu no mājdzīvniekiem. Vairāk par to, kā tā var izpausties, kas to izraisa un kā to ārstēt, stāsta Dr. Signe Puriņa. 

Alerģija var izpausties kā:

  • Alerģisks rinīts
  • Alerģisks konjunktivīts
  • Astma
  • Urtikārija / angioedēma
  • Kontakta dermatīts/ ekzēma

To izraisa ne tikai dzīvnieku mati, bet arī siekalas, urīns, izkārnījumi, āda, sviedri.

Biežākie mājdzīvnieki ir kaķis, suns, trusis, jūras cūciņas, peles, žurkas, papagaiļi, kanārijputniņi. Jāņem vērā, ja zvēriņiem, kam nepieciešamas koku granulas vai skaidas un siens- arī tie var būt alergēni un saasināt kādu no alerģiskajām saslimšanām.

Diagnozi precizēt ļauj alergoloģiskie izmeklējumi:

  • Ādas alerģiskās raudzes
  • Specif. IgE noteikšana serumā
  • Iztriepe no deguna uz eo- mikroskopiski
  • Intranazālais  provokācijas tests ar alergēniem

Ārstēšanā parasti iesaka izvairīšanos no dzīvniekiem, taču ne vienmēr tas dod pietiekamus rezultātus, jo sīkie mājdzīvnieku alergēni ir sastopami praktiski visās sabiedriskajās telpās, jo cilvēki, kuriem mājās šie zvēriņi ir, sīkās alergēnu daļiņas pārvieto ar savu apģērbu.

Alerģiju ārstējošo līdzekļu spektrs mūsdienās ir ļoti plašs. Aptiekās nopērkami bezrecepšu medikamenti, taču tie derēs vienkāršākos gadījumos. Ja antihistamīnu saturošie preparāti nelīdz vai ir kāda blakus saslimšana, jākonsultējas ar ārstu.

Alerģiju iespējams ārstēt ar specifisko imūnterapiju – metodi, kuras laikā zemādā injekciju veidā vai zem mēles lietojamo pilienu veidā ilgstoši tiek ievadīts alergēna ekstrakts, iedarbojoties tieši uz konkrēto alerģiju. Šī metode patiešām ārstē, vienlaikus novēršot astmas attīstību un citu alerģiju pievienošanos.

Claritine 10mg N10atvieglo alerģisku reakciju izraisītus simptomus – šķaudīšanu, izdalījumus no deguna, deguna niezi, dedzināšanu vai niezi acīs, ko rada alerģija pret ziedputekšņiem, pārtiku, putekļu daļiņām, dzīvnieku spalvām, pelējuma sēnīti, sadzīves ķīmiju u.c. 

CLARITINE N10–bezrecepšu medikaments alerģijas simptomu mazināšanai. Medikaments ir otrās paaudzes antihistamīna preparāts un alerģisku reakciju mazināšanai nepieciešama tikai viena tablete dienā. Parasti neizraisa miegainību.

Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai. Pirms zāļu lietošanas rūpīgi izlasiet instrukciju un konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu.

Informāciju par alerģiju izraisošo augu ziedēšanas prognozi Latvijā katrai nākamajai nedēļai, kā arī alergologu komentārus, lasiet www.zied.lv.

Uzdod savu jautājumu par alerģijām speciālistam!